Tinerii din nouă ţări învață despre educație non-formală la Sfântu Gheorghe
Mai mulți tineri din nouă țări se află în aceste zile la Sfântu Gheorghe, unde iau parte la proiectul internațional „Non-formal learning in youth work”. Proiectul a fost câștigat de Asociația „Împreună pentru Școala Ady Endre” și vizează promovarea educației non-formale, inclusiv prin schimbul de metode între țări. În cadrul proiectului, la Sfântu Gheorghe au ajuns mai mulți tineri și profesori din Ungaria, Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Italia, Moldova, Bulgaria, Ucraina și Malta. Alături de cadrele didactice de la Școala Ady Endre, tinerii europeni fac schimb de experiență în educația non-formală, fiecare prezentând metode aplicate în țara sa.
Directoarea Școlii, Gruman Rozalia, a declarat că proiectul a fost unul la care s-a lucrat intens, fiind dorit de cadrele didactice pentru o lărgire a viziunii, dar și deoarece este în acord cu principiile Asociației „Împreună pentru Școala Ady Endre”, care vrea să ofere cât mai multe șanse elevilor din această zonă nu foarte dezvoltată economic, deci nu cu prea multe posibilități de a călători și cunoaște alte culturi.
„Există necesitatea de a ieși din cadrele stricte ale școlii, iar în acest sens am constituit Asociația, în anul 2008 – pentru a oferi elevilor posibilitatea de a se implica în acțiuni extracurriculare. Acest proiect pe care-l derulăm cu tineri din alte țări cuprinde programe de educație non-formală, pentru că elevii trebuie să știe și cum să folosească în viață, concret, cunoștințele acumulate în școală. Și cu cât cadrele didactice au acces la cât mai multe modele de educație non-formală, cu atât pot transmite mai departe mai multe”, a spus la rândul său directoarea adjunctă, Constanța Balog, subliniind că e necesară o schimbare a modului de a vedea relația profesor – elev, astfel încât să se ajungă la o perspectivă bilaterală.
Elevii străini, impresionaţi de profesorii covăsneni
Tinerii străini participanți la proiect au spus că au rămas plăcut impresionați de cadrele didactice de la Școala Ady Endre, care s-au implicat activ în acțiunile proiectului. Mai mult, reprezentantul Azerbaidjanului a arătat că percepe atitudinea dascălilor de aici ca fiind una aproape de un model, în comparație cu ceea ce se întâmplă în țara sa, unde profesorii au un statut aparte care le permite să se ridice oarecum „deasupra” elevilor, să păstreze o distanță rece și să nu colaboreze în activități extracurriculare.
La întâlnirea cu tinerii invitați a participat și viceprimarul Sztakics Éva, care a felicitat conducerea școlii pentru câștigarea proiectului și s-a arătat mândră de deschiderea de care dă dovadă aceasta, acceptând că mereu putem învăța de la alții.
„Până acum 30 de ani, învățământul românesc era unul recunoscut la nivel cel puțin european. Din păcate, acum nu mai e așa, prin urmare mă bucur că avem azi atâția tineri aici, fiind convinsă că mereu putem învăța unii de la ceilalți”, a punctat Sztakics.
Tinerii ambasadori ai învățământului din alte țări se vor afla la Sfântu Gheorghe până duminică și vor lua parte la o serie de activități prin care vor ajunge să cunoască tradițiile zonei – le-au fost deja prezentate porturile populare românești și secuiești și au învățat deja să danseze ceardaş și brașoveanca. În plus, vor lua parte la prezentări de metode non-formale, vor discuta despre voluntariat, iar proiectul în sine se va încheia prin completarea unui caiet de bune-practici ce va cuprinde metodele non-formale de succes specifice fiecărei țări.
Proiectul câștigat de Asociația „Împreună pentru Școala Ady Endre” are un buget total de aproape 25.000 de euro și este finanțat de Comisia Europeană prin Programul Tineret în Acțiune.