ACTUALITATE 20 noiembrie 2013

Tineri din şapte țări dezbat problema romilor la Arcuș

de Székely Emőke | 72 vizualizări

Centrul de Voluntari „Hiti” din Sfântu Gheorghe organizează în aceste zile mai multe conferințe și seminarii pe tema problemei romilor. Prin programul „Roma World”, 21 de tineri din Macedonia, Albania, Republica Moldova, Turcia, Italia, Ungaria și România s-au întâlnit la Arcuș pentru a discuta despre situația comunității rome în țările din care provin, și să încerce să găsească împreună soluții pentru ca membrii acestei minorități să fie incluși în viața de zi cu zi a societății.

Tinerii au vizitat ieri cartierul Őrkő din Sfântu Gheorghe, unde membrii comunității le-au vorbit despre problemele cu care se confruntă: lipsa locurilor de muncă, natalitatea crescută, problema construcțiilor ilegale.

„Ne-am dori să organizăm programe și activități comune pentru tinerii de etnie romă și cei de etnie română și maghiară. Dacă s-ar implica împreună în diferite activități, ar vedea că sunt la fel, că fiecare are personalitatea lui și nu ar mai conta etnia sau culoarea pielii. De exemplu, copiii joacă fotbal împreună și nu e nicio problemă atâta timp cât sunt pe teren. Acest lucru trebuie extins și la tineri” – este de părere Kiss Endre, un tânăr venit din Ungaria.

Reprezentanta Hiti, Grüman Éva, spune că organizația pe care o conduce s-a implicat ani la rând în demararea unor programe educaționale pentru copii. „Ne-am propus să ne implicăm în educarea unei generații, însă vor mai trece ani buni până ce acești copii în vârstă de 7-10 ani vor fi adulți. De aceea ne-am propus să discutăm cu tinerii, pentru a vedea ce programe am putea organiza pentru ei” – a declarat Grüman Éva.

Nu se știe deocamdată cine va fi deschis pentru o asemenea colaborare, pentru că Hiti a reușit să convingă un singur tânăr din Őrkő să participe la discuții. Acesta spune că încearcă să le vorbească celor de vârsta lui despre importanța unei deschideri către ceilalți, dar succesul se lasă așteptat.

„Roma World” este un proiect european, finanțat de Comisia Europeană prin programul „Tineret în Acțiune”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.