Textila Oltul rezistă pe baricade
În contextul crizei financiare care, pe zi ce trece, paralizează tot mai multe activităţi comerciale şi care prevede un număr al şomerilor tot mai ridicat, Textila Oltul Sfântu-Gheorghe se numără printre puţinele întreprinderi din ţară ce anunţă recrutare de personal. Încheind anul 2008 pe profit şi fără nicio datorie, Textila Oltul are siguranţa unei producţii pline până în luna iulie a acestui an, pe bază de comenzi şi contracte încheiate deja. Potrivit
Perioada plină de comenzi necesită un personal tot mai mare
În contextul crizei financiare care, pe zi ce trece, paralizează tot mai multe activităţi comerciale şi care prevede un număr al şomerilor tot mai ridicat, Textila Oltul Sfântu-Gheorghe se numără printre puţinele întreprinderi din ţară ce anunţă recrutare de personal. Încheind anul 2008 pe profit şi fără nicio datorie, Textila Oltul are siguranţa unei producţii pline până în luna iulie a acestui an, pe bază de comenzi şi contracte încheiate deja. Potrivit directorului Textila Oltul, Vlastimir Isakovic, întreprinderea a avut un parcurs ascendent în ultimii ani, devenind singura din România ce lucrează în proporţie de 99% pentru export şi singura ce oferă un proces de producţie complet în materie de textile.
Având ca acţionari majoritari o firmă belgiană, puternică şi cunos cută pe piaţa textilă europeană - Drapantex şi pe SIF Moldova, Textila Oltul beneficiază de o echipă puternică din partea firmei belgiene, aceasta fiind cea care se ocupă, în mare parte, de contractele fabricii de la Sfântu Gheorghe.
La Pucioasa, Strehaia şi Braşov se lucrează pentru Textila
După o perioadă în care la Textila Oltul s-au realizat investiţii atât în maşinării moderne, necesare unor produse finite de calitate cât şi în îndeplinirea unor diverse cereri care să satisfacă exigenţele Uniunii Europene în ceea ce priveşte calitatea ecologică a produselor, conducerea Textila Oltul se confruntă în continuare cu o problemă ce a devenit una cunoscută: cea a lipsei de forţă de muncă. Din cauza lipsei de muncitori din Sfântu-Gheorghe, pentru Textila Oltul se lucrează, din 1 ianuarie 2009, pe domeniul confecţiilor, la Pucioasa, Strehaia şi Braşov. Speculaţiile pe tema cauzelor lipsei de personal de la Textila Oltul au fost, de-a lungul timpului, nenumărate, iar printre cele mai vehiculate s-au numărat salariile mici şi lipsa de repsect a conducerii faţă de muncitori. Aceste aspecte au pus Textila Oltul într-o lumină destul de proastă, ajungându-se chiar până întracolo încât şi şomerii să se ferească de a lucra aici.
Directorul Vlastimir Isakovic neagă însă salariile mici, arătând că la Textila Oltul acestea sunt stabilite în funcţie de productivitate, fiecare câştigând proporţional cu efortul depus. Astfel, acesta consideră că, dacă salariul brut al unei muncitoare necalificare poate atinge chiar şi 1700 de lei, acesta nu poate fi considerat a fi chiar un salariu mic, ci, dimpotrivă, reprezintă un salariu bun pentru industria textilă. Vlastimir Isakovic admite că, pentru un astfel de salariu, sunt necesare ore suplimentare, responsabilitate şi interes deosebit al muncitorului faţă de propria muncă, dar spune că astfel ar trebui să se poarte orice muncitor. În acest sens, Vlastimir Isakovic atrage atenţia că, fără disciplină şi fără o supraveghere continuă a muncii, care să ofere calitate, nicio afacere nu poate deveni profitabilă, mai ales în condiţiile concurenţei existente în prezent pe orice piaţă.
Textila caută, în continuare, personal
Nu mai departe de săptămâna trecută, Textila Oltul, în colaborare cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, a organizat o nouă selecţie de personal. Din cele declarate de Vlastimir Isakovic, fabrica poate oferi în prezent 45 de locuri de muncă, însă în urma selecţiei, s-a ajuns la o acoperire a numai 20 dintre acestea, urmând ca în perioada următoare să se organizeze o nouă recrutare.
„Este un paradox, căci în condiţiile în care suntem asaltaţi, la Pucioasa, de exemplu, cu cererile de angajare, la Sfântu Gheorghe încă mai caut 25, chiar 30 de persoane... Este un fenomen de neînţeles pentru mine, în condiţiile în care rata şomajului a crescut în Sfântu-Gheorghe”, spune Vlastimir Isakovic.
Acesta spune că, în urma nenumăratelor procese de recrutare, care au inclus şi şomeri, s-a ajuns la concluzia că oamenii preferă să trăiască din ajutorul de şomaj decât să îşi asume responsabilitatea unui loc de muncă. În acest sens, Vlastimir Isakovic nu este de acord cu diversele speculaţii conform cărora, la Textila Oltul oamenii ar fi supuşi unor tratamente lipsite de respect vizavi de munca lor.
„Este normal să-i tragem la răspundere pe cei care nu-şi fac datoria, căci aceasta atrage pierderi pentru fabrică. Dar oamenii nu trebuie să creadă că li se caută nod în papură, este vorba doar despre calitatea pe care o dorim. Oferind marfă pentru export, în ţări precum Germania, Franţa sau Portugalia, trebuie să înfruntăm o competiţie cruntă pentru a ne menţine pe piaţă. De aceea, fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru munca prestată”, mai arată directorul Textila Oltul.
În prezent, deşi industria textilă din România este în declin încă de ani întregi, Textila Oltul reuşeşte să se menţină pe piaţa internaţională. Cu toate acestea, conducera subliniază că cea mai mare nevoie o reprezintă necesarul de personal de la Sfântu Gheorghe, fabrica de aici creând un adevărat lanţ: dincolo de produsele textile, pentru finisarea şi ambalarea acestora sunt folosite diverse produse ce dau de lucru şi altor firme, căci în întregul proces de producţie sunt necesare ace, aţe, elastice, tipărituri şi multe altele. În plină criză financiară însă, este de reţinut că în Sfântu Gheorghe, un oraş fără prea mari perspective în ceea ce priveşte industria de orice fel, Textila Oltul reuşeşte încă să se menţină şi chiar să ofere şansa de a munci, celor care doresc.
Monica Rizea