ACTUALITATE 3 iulie 2016

Testamentul Părintelui Ioan Tămaș Delavâlcele”

de Sever Ioan Miu | 755 vizualizări

Duminică, în cadrul Zilelor Andrei Șaguna, preotul Ioan Tamaş Delavâlcele și-a lăsat cartea „Testamentul Părintelui Ioan Tămaş Delavalcele”, apărută la editura Suflet Transilvan din Teliu. Cea mai mare parte a cărții a fost publicată în 2007, în opt episoade, în paginile Observatorului de Covasna. Cartea a fost prezentată de către dr. Ioan Lăcătuşu, lansarea având loc în biserica ortodoxă din Vâlcele în care păstoresc părintele Ioan și fiul său, părintele Vasile Antonie.

Tot Ioan Lăcătușu a semnat și prefața. „În bună tradiție românească, părintele Ioan Tămaş ne mărturisește că atunci când bunul Dumnezeu va rândui trecerea să din „lumea de dor” în lumea celor „fără dor”, dorește să prezinte Domnului Dumnezeului său „faptele ostenitorului ales”, sub forma unui „testament“. (..) prin „testamentul“ său, mai întâi, părintele Ioan „dă seamă Marelui Judecător despre truda sa pe altarul Bisericii strămoșești și a Neamului Românesc, și apoi transmite urmașilor „avuția“ sa spirituală, spre veșnică perpetuare“ arată, în prefață, Lăcătușu.

Totodată, cartea conține și o adăugire, „Înveşnicire mioritică”, în care autorul imaginează, conform obiceiurilor maramureşene, cum îl bocesc, în dialog, patru mândre. Cartea se încheie cu un comentariu la binecunoscutul volum al lui Mircea Cărtărescu, „De ce iubim femeile“ în care preotul sintetizează argumentele lui Cărtărescu, punându-le în oglindă cu motivele oferite de Biblie pentru a iubi femeia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.