ACTUALITATE 3 iulie 2009

Terenuri pentru tineri

de Covasna Media | 1141 vizualizări
Municipalitatea stimulează întoarcerea acasă a tinerilor prin oferirea unor terenuri spre Şugaş Băi

Consiliul Local Sfântu-Gheorghe (CL) a aprobat ieri criteriile de departajare privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, prin care stimulează întoarcerea acasă a tinerilor plecaţi şi stabiliţi în alte oraşe sau chiar ţări.

Municipalitatea stimulează întoarcerea acasă a tinerilor prin oferirea unor terenuri spre Şugaş Băi

Consiliul Local Sfântu-Gheorghe (CL) a aprobat ieri criteriile de departajare privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, prin care stimulează întoarcerea acasă a tinerilor plecaţi şi stabiliţi în alte oraşe sau chiar ţări.

49 de parcele pentru tineri

Pentru a reuşi acest lucru, municipalitatea a hotărât ca pe terenul pe care îl are în proprietate în partea sudică a străzii Borviz, la ieşirea din oraş spre Şugaş Băi, să parceleze terenul conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) şi să atribuie tinerilor 49 parcele de teren în vederea construirii de locuinţe.

Iniţiativa se referă la tineri cu vârsta între 18 şi 35 de ani, pentru cei care se restabilesc punctajul oferit fiind de 10 puncte. „Vrem să-i aducem acasă pe cei care au găsit o oportunitate altundeva, aceasta este ideea de bază, să stimulăm reîntoarecerea acasă a tinerilor”, a spus primarul Antal Arpad. Acesta a adus în discuţie de mai multă vreme programul „Hai acasă!“ adresat tinerilor şi spune că doreşte ca în Sfântu-Gheorghe să se reîntoarcă oameni care aduc cu ei cunoştinţele acumulate în alte părţi, relaţii sau chiar bani pentru investiţii.

Primarul propusese la şedinţa de ieri inclusiv să se facă o departajare a punctajului oferit pe reîntoarcere în funcţie de distanţa de la care vine solicitantul, din considerentul că nu este totuna dacă un solicitant de teren se reîntoarce în Sfântu-Gheorghe din Chichiş de exemplu sau din Londra, unde a acumulat o altfel de experienţă. Propunerea nu a trecut însă de consilierii locali.

Condiţii pentru obţinerea terenului

Solicitantul unei asemenea suprafeţe trebuie să nu deţină şi să nu fi deţinut o altă locuinţă sau un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în municipiul Sfântu Gheorghe, cât şi în alte localităţi.

Excepţie fac locuinţele înstrăinate în urma unei acţiuni de partaj sau locuinţe trecute în proprietatea statului în mod abuziv şi care au fost retrocedate în natură, precum şi în cazul deţinerii cu chirie a unui spaţiu locativ în cămine de familişti sau nefamilişti, precum şi chiriaşilor din locuinţele preluate abuziv de stat fac obiectul unor solicitări de retrocedare sau care sunt retrocedate către foştii proprietari.

Pentru solicitanţii fără domiciliu în Sfântu-Gheorghe, dar care doresc să se restabilească în localitate, pe lângă actele doveditoare care însoţesc cererea vor depune şi un act doveditor eliberat de Direcţia Comunitară de Evidenţă a Persoanelor privind perioada în care au domiciliat în localitate şi o declaraţie pe propria răspundere prin care îşi asumă obligaţia de aşi stabili domiciliul în municipiu până la data semnării contractului de atribuire în folosinţă gratuită.

Punctajul...

Potrivit criteriilor de ierarhizare, se acordă 10 puncte pentru cei căsătoriţi şi un punct pentru cei necăsătoriţi, două puncte pentru un copil, patru puncte pentru doi copii şi opt puncte pentru trei sau mai mulţi copii.

În privinţa studiilor, cea mai mare greutate la punctaj o au cei cu doctorat, care primesc 30 de puncte şi pentru studii postuniversitare 25 de puncte. Pentru studii medii, fără pregătire profesională şi/sau cu specializare la locul de muncă se acordă 5 puncte, cu studii medii sau profesionale de specialitate şi/sau cu studii superioare de scurtă durată 10 puncte, iar pentru studii superioare 20 puncte.

Odată ce aplicantul este declarat eligibil, în termen de 6 luni el este obligat să demonstreze capacitatea financiară a unui procent de 55% din costurile prevăzute în devizul general al construcţiei alese dintre modelele puse la dispoziţie. Consilierul local Mădălin Guruianu a propus ca numai 10% din aceste costuri să fie demonstrate, spunând că va fi greu ca un tânăr să demonstreze în 6 luni că are 30.000 de euro în cont, ceea ce ar face ca programul să fie accesibil doar celor cu bani. În caz de punctaje egale, departajarea are loc în funcţie de vechimea cererii depuse.

Ana Sidon

Teme articol: locuinţe tineri primarie teren
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Cristina Kiki, 6 iulie 2009
Ce fel de blocuri? Cum ar arata blocurile in zona aceea? Eu una nu pot sa-mi imaginez! Intr-adevar planul primarului e cam ... scump pentru tineri, dar blocuri in nici un caz! Si apoi mai trebuie citeste integral
vasy, 3 iulie 2009
Clar, o alta afacere mascata a primarului. In loc sa dea terenul unor investitori pentru a ridica niste blocuri, pentru a ajuta cu adevarat tinerii care doresc o locuinta, o locuinta care ar putea fi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.