ACTUALITATE 21 august 2020

Terase suspendate peste Râul Olt și zonă de agrement de-a lungul digului?

de Iulia Drăghici - Taraș | 2078 vizualizări

„Cred că este o veste foarte bună pentru noi, pentru oraș, este o veste foarte bună pentru cei care locuiesc în zonele respective”, a spus primarul 

Autoritățile din Sfântu Gheorghe vor să amenajeze porțiuni dintre Râul Olt și dig ca spații de agrement, pentru sport și petrecere a timpului liber. Planul este unul pe termen lung, subliniază primarul Antal Árpád, dar anunțul vine în contextul în care în perioada următoare se va semna un protocol de colaborare cu administratorii zonei. 

Probabil săptămâna viitoare vom încheia un protocol prin care cei de la Apele Române vor permite ca  în anumite porțiuni care încă nu sunt stabilite, deci trebuie stabilite de dânșii sau vom stabili împreună, dintre Râul Olt și dig, care sunt în municipiul nostru, să poată fi amenajate. Când spun amenajate, să nu vă gândiți că vom construi case pentru că este zonă inundabilă, dar în acest moment legea a fost modificată și permite ca anumite tipuri de investiții, pe schelete metalice și care au punctul zero deasupra digului, să fie construite în această zonă pentru a facilita petrecerea timpului liber. Deci vorbim aici de infrastructură sportivă sau de petrecere a timpului liber. Ca și posibilități, să nu luați ca și o certitudine, este vorba despre acel spațiu mare din dreapta orașului, cum intrăm, între dig și Olt. (...) Ne-am gândit, poate, chiar să facem pe fonduri europene o investiție pentru petrecerea timpului liber și tot așa, pe partea stângă, până la pod, practic până la Jandarmerie, toată zona aceea foarte mare. Cred că este o veste foarte bună pentru noi, pentru oraș, este o veste foarte bună pentru cei care locuiesc în zonele respective pentru că practic, până acum, și centrul și parcul central sunt destul de departe, și baza sportivă din Simeria e destul de departe, inclusiv noua bază sportivă e relativ departe, cu toate că acum construind pe dig pista de bicicliști, pentru zona aceea va fi o posibilitate destul de simplă”, a explicat în conferința de presă de joi, Antal Árpád.

Primarul a subliniat faptul că, indiferent ce se va construi, trebuie să se țină cont că este o zonă inundabilă, dar și că planurile sunt pe termen lung. 

Teoretic, se pot face terase deasupra apei, dacă terasa este deasupra digului ca înălțime. (...) Sunt foarte multe posibilități. Eu am văzut exemple foarte bune în Europa. Este un lucru foarte important că putem porni pe acest drum. Este un drum lung. Deci să nu mă întrebați anul viitor de ce nu sunt terase peste Olt, pentru că evident este un proces mai lung, dar faptul că putem începe acest proces, sper eu săptămâna viitoare, înseamnă că în doi, trei, patru, cinci ani, zece ani, pentru că vorbim despre zeci de hectare de teren care vor putea intra în folosirea autorității, să facem niște investiții. Eu cred că este un lucru extraordinar pentru oraș. (...) Până acum nici nu am putut gândi în această direcție, pentru că nu era posibil. Acum s-a deschis o ușă, sunt foarte multe necunoscute, trebuie să le aflăm, dar sunt convins că în câțiva ani se vor face acolo lucruri foarte interesante”, a spus Antal Árpád, care, în contextul viitoarelor alegeri locale, a precizat și că planurile nu trebuie să țină de mandate, ci mai degrabă de noile posibilități. 

Edilul spune totodată și că este în plan atragerea de fonduri europene pentru astfel de investiții, dar că nu se exclude nici posibilitatea de a apela și la alte surse, cum ar fi bugetul local. 

În ceea ce privește planurile pentru amenajarea Lacului de la Gară, Antal Árpád a explicat că proiectul se află în procedură de licitație publică și că ar urma ca lucrările de reamenajare să înceapă cel târziu anul viitor. 

Sursă foto: Facebook/ Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.