ACTUALITATE 7 iunie 2024

Tensiuni în campania electorală din Târgu Secuiesc. Primarul, acuzat de incitare la ură

de Iulia Drăghici - Taraș | 1809 vizualizări

O declarație dintr-un interviu a primarului în exercițiu din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor (UDMR), creează tensiune în campania electorală județeană. PNL Târgu Secuiesc îl acuză oficial pe edil de incitare la ură și învrăjbire. O plângere în acest sens a fost depusă la Biroul Electoral din municipiu. Aceasta a fost admisă și a impus ștergerea conținutului video.

De la ce a pornit totul?

În mijlocul disputelor este un interviu electoral plătit, publicat în 30 mai pe pagina de Facebook a site-ului de știri Maszol.ro, în cadrul unui podcast, numit „Mi fér bele egy kávéba?” - Ce încape într-o cafea.

O parte din acesta, a fost distribuită pe diverse canale online cu subtitrare.

Că sunt puțini români în Târgu Secuiesc e una, dar poate exista un pericol care există și acum, implicit nu va exista un primar cu nume românesc, ci un primar care este controlat de români sau o parte din românii care controlează situația. Și acum suntem într-o astfel de situație. Sper că mulți oameni din Târgu Secuiesc vor înțelege acest lucru și vor vota pe 9 iunie ca să putem evita acest pericol, pentru că nu cred că o să-i cadă bine cuiva să vină la primărie cândva în noiembrie sau octombrie la sfârșit și să salute cu „bună ziua”. Există pericolul ăsta”, a spus, potrivit subtitrării filmulețului Bokor Tiberiu, candidatul UDMR și actualul primar.  

Biroul Electoral a cerut ștergerea imaginilor

În urma plângerii depuse în 3 iunie, Biroul Electoral de Circumscripție Municipală Târgu Secuiesc a constatat că „sunt încălcate dispozițiile art. 65 alin. 5 și 6 din legea 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale de către competitorul pentru funcția de primar, domnul Bokor Tiberiu, propus de către partidul Uniunea Democrată Maghiară din România”.

În consecință, a dispus „restabilirea situației anterioare și înlăturarea, de către persoanele vizate în prezenta hotărâre și partidele din partea cărora candidează, respectiv orice alte persoane juridice sau fizice abilitate, din spaţiul public a postărilor efectuate pe platforma „Facebook" și de pe site-ul maszol.ro”.

Până la momentul redactării articolului, videoclipul nu a fost șters.

Alineatul 5 din articolul 65 al legii menționate prevede că „în campania electorală se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură și intoleranță. În sensul prezentei legi, prin discurs care instigă la ură și la discriminare se înțelege atât discursul, cât și mesajele de propagandă electorală exprimate în formă scrisă sau prin viu grai care incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul, alte forme de ură bazate pe intoleranță sau orice altă formă de discriminare prevăzută la art. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată”.

Și alineatul 6 vorbește despre faptul că „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase”.

De altfel, vizat de o plângere similară este și Kulcsár-Terza József, deputat în Parlamentul României, unde a ajuns pe lista UDMR, președinte al partidului Forța Civică Maghiară.

Ce spune primarul

Edilul Bokor Tibor spune că declarația sa este scoasă din context. Ba chiar invocă dispute mai vechi cu unul dintre membrii PNL, care s-ar afla în spatele acestui scandal.

Nu mai știu exact ce am spus și cum a fost adresată întrebarea, în schimb, a fost scoasă din context o mică propoziție, deci nu s-a urmărit întregul răspuns, creându-se imaginea că am eu ceva cu cetățenii de etnie română, ceea ce este absolut fals. Când am răspuns la întrebare, din eleganță, nu am vrut să îi pronunț numele domnului Pătru, care are interesele lui proprii. (...) Eu 12 ani am fost primar în Târgu Secuiesc și niciodată și nu am avut vreun conflict cu cetățenii de etnie română. Toți la mine au fost tratați la fel”, a declarat miercuri, pentru covasnamedia.ro, primarul Bokor.

Întrebat totuși, la ce pericol se referă în declarația sa, edilul a explicat: „Domnul Pătru și-a pus un primar care se zice că e independent, dar fratele primarului e pe locul II pe lista lui și el a anunțat de multe ori că vrea să devină viceprimar. Deci sigur că există acest pericol și din acest motiv am spus acest lucru. Nu am vrut ca să spun și faptul că și acum un an sau doi și domnul președinte, care a fost președintele PNL-ului, tot așa a spus, Jó napot kívánok, PSD, și nu l-am dat în judecată și nici nu am făcut plângere”, a spus primarul în exercițiu, care, a mai adăugat și că pericol mai înseamnă „ca Pătru să fie cel care trage sforile în oraș. Pentru că foarte mulți îl cunosc foarte bine. El e în spatele acestor jocuri politice”.

Primarul candidat a și organizat marți o conferință de presă pentru a răspunde acuzațiilor.

 „Sper să se termine cât mai repede porcăria asta”, a mai precizat acesta, subliniind că la mijloc e o luptă politică, de fapt, „nicidecum de o luptă împotriva cetățenilor de etnie română. Doamne ferește!”

Ce spune cealaltă tabără

Constantin Pătru, cel care, alături de primar, se află în mijlocul subiectului, confirmă că, într-adevăr, și-a arătat susținerea pentru candidatul independent și spune că acest lucru nu a fost secret.

Guvernarea locală este formată 70% din membrii UDMR. Noi nu am reușit să intrăm în Consiliul Local în 2020 din cauza faptului că am avut un prag electoral de 8% și am obținut doar 7,06%. Prin redistribuire am fi avut doi consilieri. Acum, în momentul în care s-au conturat alți actori politici pe scena politică a Târgului Secuiesc și s-a înscris în cursa electorală un candidat independent, noi am crezut de cuviință să-l susținem pe acesta. La conferința de presă precedentă eu am spus că dacă vine cineva să discute cu noi, suntem dispuși să-i susținem. Nevenind actualul primar, formația din partea căruia e primar și candidează, atunci ne-am îndreptat spre o altă forță cu care am putut să discutăm”, a spus acesta pentru covasnamedia.ro.

Constantin Pătru a mai precizat că nu el este cel care a făcut plângerea la Biroul Electoral, așa cum susțin reprezentanții UDMR, ci președinta filialei PNL Târgu Secuiesc, Mihaela Cristea, care, susține el, ar fi făcut plângerea și în nume propriu dacă nu avea acceptul partidului.

Și eu o să pregătesc o conferință de presă, pentru că s-au făcut o serie de acuzații la adresa mea. Voi veni cu probe în acest sens. Ca o paranteză și eu mă simt discriminat, că nu poți să vii în 2024 cu acest mesaj, că e pericol să ajungă comunitatea românească în primărie. Și noi avem dreptul, la fel ca toată lumea, să candidăm, să fim aleși, și ca atare nu poți să vii cu un mesaj cu tentă naționalistă, cu instigare la ură. Acest lucru s-a mai întâmplat în 2016, când am candidat la funcția de primar”, a mai spus Pătru.

Decizie fără contestație

Întrebat despre dreptul său de a contesta decizia Biroului Electoral, care a expirat după 48 de ore, Bokor Tibor a răspuns: „Nu are rost să contest, că până se rezolvă contestația, se termină și campania electorală. Din fericire”.

Pe acest subiect, despre care primarul a vorbit și în conferința de presă, Constantin Pătru a comentat: „Dacă eu sunt acuzat pe nedrept și știu cu siguranță că nu am încălcat legea, contest, pentru că e dreptul meu. (...) Și moral, chiar dacă nu mă ajută pe mine cu nimic în campania electorală, moral, dacă eu știu că am fost corect, merg ca ulterior să prezint opiniei publice decizia luată de Biroul Electoral”.

Blat între partidele românești și maghiare?

Acesta nu este singurul subiect care a inflamat spiritele în rândul candidaților din zona Târgu Secuiesc. Firma folosită în campanie electorală pentru generarea conținutului sponsorizat pe Facebook atât de Constantin Pătru, cât și de candidatul independent Imre Csaba, respectiv de Erdélyi Magyar Szövetség (Alianța Maghiarilor din Transilvania), este aceeași, KSL Digital Solutions. Iar acest lucru a ridicat suspiciuni.

„Dacă urmăriți atent, toate plățile sunt făcute de o singură firmă și pentru el și pentru primarul independent”, ne-a spus Bokor Tibor.

Pe această temă s-a scris și în presa de limbă maghiară.

Constantin Pătru spune, însă, că nu este nimic ilegal la mijloc.

Noi avem obligația să trecem cine a executat serviciul sau produsul, în ce tiraj sau în ce timp și codul de mandatar. Cu această firmă și acum patru ani am lucrat. Sunt foarte buni în domeniu. Și fiindcă și cei de la Alianța Maghiară din Târgu Secuiesc și cei din Sfântu Gheorghe lucrează tot cu ea, și candidatul a mers către ei să primească servicii de la această firmă. Deci, eu dacă vând pizza în Târgu, o să servesc orice client, și dacă e UDMR-ist, PNL-ist sau PSD-ist. Așa și cu această firmă.  Deci nu ne-a finanțat. E o exprimare greșită. În lege spune că trebuie să apară cine a plătit reclama. A plătit firma la care s-a referit primarul, dar în aceste condiții”, a explicat, la solicitarea redacției noastre, Constantin Pătru.

Cine candidează

În cursa pentru funcția de primar al municipiului Târgu Secuiesc s-au înscris trei candidați:

- actualul edil, Bokor Tiberiu, din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR);

- Imre Csaba, candidat independent;

- Lukács László, din partea Forței Civice Maghiare.

În ceea ce privește partidele românești, PNL și PSD au făcut echipă și au recreat „Alianța pentru Dezvoltare”.

Pe listele pentru consilieri locali se găsesc, în total, 67 de nume pe liste din partea a cinci formațiuni politice sau candidați independenți.

CL Târgu Secuiesc are, în total, 17 membri. În mandatul 2020 - 2024, forul este compus din 13 reprezentanți ai UDMR și patru membri ai Alianței Maghiare din Transilvania.

Detalii despre tabloul alegerilor din Târgu Secuiesc se găsesc și AICI.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.