ACTUALITATE 13 martie 2017

Tega majorează tarifele la salubritate

de Iulia Drăghici - Taraș | 2624 vizualizări

Cel mai mare operator de salubritate din județul Covasna, societatea Tega, anunță că cel mai târziu din luna aprilie a.c. va majora tarifele. Preţul la facturi va creşte cu un leu pe lună pentru fiecare persoană din mediul urban şi cu 50 de bani pe lună pentru cei din mediul rural. Astfel, tariful nou va fi de 9 lei în loc de la 8 lei cât e acum pentru fiecare persoană din mediul urban şi 7 lei de la 6,50 lei în mediul rural.

„În luna noiembrie anul trecut Tega a depus solicitarea de renegociere a contractului prin act adiţional şi majorarea tarifelor, dat fiind intrarea în vigoare începând cu 1 ianuarie a taxei de mediu de 80 de lei pentru fiecare tonă de deşeu depus în depozit. Această taxă a intrat în vigoare. Tega a primit deja două facturi cu cantităţile care au fost depuse în lunile ianuarie şi februarie”, a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba luni, într-o conferinţă de presă, explicând motivul majorării tarifului.

Noile preţuri vor intra în vigoare cel mai probabil din luna aprilie. Dacă adunarea generală a membrilor din Asociaţia Eco Sepsi, la care trebuie să participe un reprezentant din fiecare primărie membră, va avea loc în această lună, atunci majorările s-ar putea aplica chiar de la 1 martie.

„În facturile pe care le primim noi de la depozitul de la Braşov, în loc de 180.000 de lei, în ianuarie avem de plătit 380.000 de lei. Pentru februarie avem de plătit 421.000 de lei. (...) Tariful acesta de 80 de lei pentru toată cantitatea e destul de mare, mai ales că pe lângă aceşti bani mai avem de plătit încă un tarif de depozitare de 66 de lei fără TVA. (...) În total, într-un an ar însemna un milion de lei, cost suplimentar pentru noi. Din acest motiv a trebuit să insistăm la mărirea tarifelor, nu pentru că aşa vrea Tega, ci pentru că trebuie să respectăm această lege”, a explicat şi directorul Tega, Máthé László.

Modificări şi la gratuitatea pentru pensionari

Pentru a putea face faţă noilor modificări legislative, Tega îşi propună să facă modificări şi la regulamentele care prevăd gratuităţi pentru pensionari.

„Se propune şi o scădere a gratuităţii pentru că la persoanele peste 70 de ani, începând cu 2016 s-a acordat gratuitate totală, dar numărul celor care au solicitat această gratuitate a ajuns la aproape 15.000 în loc de 11.000 cât calculasem noi. Aici va trebui să se propună gratuitate progresivă legată de persoanele peste 70 de ani. La pensiile sub 800 de lei va fi păstrată gratuitatea, între 800 de lei şi 1.000 de lei va fi de 50% şi peste 1.000 de lei nu va mai fi gratuită plata serviciilor la salubritate”, a spus Tóth-Birtan Csaba.

Potrivit datelor solicitate de Tega de la Casa de Pensii a judeţului Covasna, sub 45% din pensionarii covăsneni au pensii sub 800 de lei, iar aceştia vor beneficia în continuare de gratuitate dacă utilizează serviciile Tega. Alţi 16% dintre pensionari vor beneficia de o reducere de 50%.

Şi deschiderea centrului de la Leţ ar putea duce la majorări de tarife

Nici deschiderea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din satul Leţ nu aduce veşti mai bune pentru beneficiarii Tega din judeţ. Pentru moment, acesta nu poate fi dat încă în folosinţă, din cauza proceselor în care se află autorităţile judeţene şi firmele de administrare, iar Tega este nevoită să ducă în continuare deşeurile la depozitul de la Braşov. După deschiderea centrului, ar putea urma un nou val de majorări.

„Este proces, dar Tega nu mai este parte. S-au cheltuit nişte bani, iar consiliul de administraţie a făcut o analiză şi s-a decis renunţarea la acţiunea de judecată. Din cei care au rămas, o firmă a fost scoasă câştigătoare şi încă două erau părţi în proces. (...) Din păcate, pot fi două finalităţi şi niciuna avantajoasă pentru noi. Dacă o să câştige firma din Oradea, care a oferit zero lei pentru preluarea deşeului reciclabil, zero lei la deşeu compostabil şi 77 de lei pentru deşeurile mixte, va fi mai scump pentru Tega, fiindcă va trebui să plătească mai mult ca la Braşov pentru deşeul mixt, dar cel puţin nu se dărâmă în totalitate sistemul de colectare selectivă. Acum Tega vinde ce a selectat şi primeşte bonus de la Organizaţia de Transfer a Responsabilităţii. (...) Dacă este scoasă câştigătoare oricare dintre celelalte, la reciclabil şi la compostabil se plăteşte cam cât plătim acum la Braşov pentru deşeul mixt. Astfel că Tega va plăti pentru deşeurile pentru care până acum primea bani. Faţă de cum e acum, pentru Tega nicio variantă nu e avantajoasă. E păcat, pentru că până la urmă o să iasă prost tot oamenii”, a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
lili, 14 martie 2017
Nu-i mare bai, a crescut PSD salariile si pensiiile, avem bani!!! Pot sa creasca preturile si la salubritate si la energia electrica si la gaze si la fructe si la legume... Au romanii bani!!
Adi, 14 martie 2017
Cum o luam si cum o intoarcem tot contribuabilii sint "fraierii" nu cei care au gindit, dar nu cu capul, legile si sistemul de colectare al deseurilor. Traiasca Romanica si cei care o conduc!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.