ACTUALITATE 30 mai 2017

Tega introduce o taxă suplimentară pentru a acoperi pierderile

de Iulia Drăghici - Taraș | 2795 vizualizări

Din cauza Guvernului, Tega a avut pierderi de peste 200.000 de lei în luna aprilie

Facturile la salubritate pentru luna mai vor suferi majorări, anunță compania TEGA. Tarifele vor crește cu câte 2 lei pe lună pentru persoanele fizice și cu 13,33 lei pentru persoanele juridice. Astfel, începând cu factura de pe luna mai, factura Tega va fi 11 lei pe lună pentru persoanele din mediul urban și 9 lei pentru cele din rural, iar pentru persoanele juridice, aceasta se va ridica la 123,33 de lei pe mc.

Majorarea, spun reprezentanții asociației Eco Sepsi, vine din vina Guvernului, care nu a adoptat încă un proiect de lege care ar fi permis ca taxa pentru depozitarea deşeurilor să fie plătită pentru un anumit procent din cantitate de deșeuri și nu pentru cantitatea totală. Lipsa acestei reglementări a făcut ca Tega să aibă pierderi de peste 200.000 de lei în luna aprilie și dacă aceste pierderi ar continua, compania s-ar îndrepta către faliment.

„În luna februarie am avut ședința în care am majorat tarifele Tega, având în vedere majorarea salariului minim pe economie și introducerea taxei de depozitare, care, la momentul respectiv, a fost fixată, printr-un proiect de lege, nu la toată cantitatea – cum se plătește acum, ci la 20% în anul 2017 pentru toată cantitatea de deșeuri, urmând ca în anii următori să crească și să ajungă până la 50%, obiectivul fixat pentru România pentru anul 2020, însă acest proiect de lege a rămas tot proiect de lege. În tarifele aprobate atunci, acoperirea a fost doar pentru trei luni, deci ianuarie, februarie și martie și Tega a fost prinsă pe luna aprilie plătind iar 100% pe cantitatea totală. Astfel, s-a acumulat o pierdere contabilă totală de peste 200.000 de lei pentru luna aprilie. Nu se poate să lăsăm lucrurile așa pentru că Tega ar intra în faliment foarte repede și 80% din județ și municipiul Sfântu Gheorghe ar rămâne fără firmă de salubritate. De aceea adunarea generală a Eco-Sepsi a decis ca începând cu facturile lunii mai să se majoreze tarifele. La persoane fizice o să fie adăugat la tarif 2 lei, respectiv la persoanele juridice 13,33 de lei până când se reglementează total această situație. Dacă apare legea sau ordonanța de urgență, atunci această decizie își pierde valabilitatea, dar nu putem lăsa să rămânem fără operatori de salubritate”, ne-a declarat președinte asociației „Eco Sepsi”, Tóth Birtan Csaba.

Tega a mai mărit tarifele la salubritate încă o dată în luna februarie, cu un leu pe lună pentru fiecare persoană din mediul urban, de la 8 la 9 lei, şi cu 50 de bani pe lună pentru cele din mediul rural, de la 6,5 la 7 lei. De asemenea, în cazul persoanelor juridice, taxa a crescut de la 92 de lei la 110 lei/mc pe lună.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.