ACTUALITATE 21 mai 2017

TEDx Brașov – idei care merită împărtășite și în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 4008 vizualizări

Centrul Cultural Reduta din Brașov a fost cuprins de forfotă vineri seara, pe 19 mai, fiind gazda unui eveniment important în viața culturală a Regiunii Centru și anume, TEDx Brașov. Rând pe rând, 12 vorbitori, persoane cunoscute sau mai puțin cunoscute, au ieșit pe scena special amenajată (exact ca în videoclipurile TED Talks pe care le putem vedea pe YouTube) și au împărtășit diverse mesaje, menite să ne facă viața ceva mai simplă și mai frumoasă.

Conferințele TED merg pe conceptul Ideilor care Merită să fie Împărtăşite (Ideas Worth Spreading). De aici și lista lungă de invitați și temele variate abordate de aceștia.

Colaboratoarea ziarului nostru, Dr. Cătălina Curceanu, prim-cercetător în fizica experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN), la Laboratori Nazionali di Frascati (Roma) a avut o prezentare inedită și surprinzătoare, fiind acompaniată pe scenă de pianistul David Frâncu. Împreună au exemplificat prin muzică noțiuni din fizica cuantică și a transmis mesajul că viitorul apropiat va fi plin de surprize și de evoluții importante în ceea ce privește tehnologia.

De departe cel mai emoționant și totodată amuzant moment al serii a fost cel al Ioanei Bălănescu, o tânără specializată în contabilitate şi audit financiar, care prin exemplul propriu a transmis un mesaj puternic despre ce înseamnă și cum se pot combate depresia și sindromul „burnout”, apărute din cauza stresului de la locul de muncă. Aceasta precizat în final că cel mai important este ca fiecare persoană să își găsească echilibrul în tot ceea ce întreprinde și că deși acest lucru este greu, el nu este imposibil.

Printre invitați s-au mai numărat și Gabriel Tudor Bălănescu, Bogdan Zvorișteanu, Szabolcs Ruczuj, Cristina Iordache, Gabriela Tokes, Karina Ochis, Raluca Steblea, Cătălin Ionașcu și Ioan De Moisa, oameni curajoși și plini de idei, care au avut prezentări la fel de interesate, care au putut răspunde la tema conferinței, „START WITH WHY” (din engl. Începem cu „De ce”).

„Anul trecut am participat alături de sora mea, în calitate de speaker la TEDx Brașov, iar pentru anul acesta am decis să fac echipă cu... Tibi! Tibi Ruczui este combinația perfectă între un suflet de artist și o minte de antreprenor. Îți mulțumesc Tibi pentru tot sprijinul și pentru tot ce am învățat împreună! Am avut și eu un „De Ce?”: De ce fac toate lucrurile pe care la fac și de ce mă implic în proiectele în care mă implic? A fost simplu de răspuns: cred în ele și îmi plac. Unii ar spune că trebuie să îți placă meseria ta, iar eu le dau dreptate. Unii ar spune că trebuie să crezi în ceea ce faci, iar eu le dau dreptate. Cu multe emoții, multă muncă, ore de convorbiri telefonice și întâlniri, sute de e-mailuri, idei, oameni minunați, zâmbete, strigăte, am ajuns pe 19 Mai 2017 la Centrul Cultural Reduta. Cu o listă extraordinară de speakeri și subiecte, un moderator pur și simplu încântător (Mirela Vasadi - n. red.) și un public însetat de idei care merită împărtășite, am plecat de acolo împăcată, fericită, fascinată, plină de energie pozitivă și învățăminte. Mă bucur că am cunoscut oameni interesanți, dar și de cei interesați m-am bucurat. Eu cred că putem învăța ceva de la fiecare om pe care îl întâlnim. Mama mea îmi spune întotdeauna că de la fiecare poți învăța ceva: de la unii, ce e bun, de la unii ce să nu faci. Abia aștept să pregătim evenimentul din 2018!”, ne-a spus, în concluzie, managerul de proiect, Simona Ciuraru, de la Asociația Cultour.

Evenimentul s-a încheiat după ora 23:00, deși a început după ora 19:00, însă un lucru este cert: fiecare dintre cei prezenți în sală au rămas în minte cu prezentarea a cel puțin unui invitat, prin urmare și cu Idei care Merită Împărtășite, astfel că se poate spune că această conferință și-a atins scopul. Mai mult decât atât, ne-a făcut să ne gândim la cât de bine i-ar sta unui astfel de eveniment și la Sfântu Gheorghe.

Evenimentul de la Brașov a fost organizat de Asociațiile Fanzin și Cultour sub licența TED, platforma și mișcarea globală axată pe schimbări aduse de puterea ideilor. Urmând conceptul Ideilor care Merită să fie Împărtăşite (Ideas Worth Spreading) TED a creat platforma locală numită TEDx, care permite unor parteneri locali să organizeze evenimente sub licenţă TED. De la apariția lor, în 2009, numărul evenimentelor TEDx a crescut considerabil ajungând la aproximativ 5000 în peste 1200 de orașe din 133 de țări. TEDx sunt evenimente locale şi planificate de către comunităţi, cu scopul de a încuraja inovarea prin oferirea unor îndrumări şi mărturii vizionare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un biciclist pieton, 22 mai 2017
Toti speakerii au avut cate ceva minunat de impartasit, dar maestrul Bogdan Zvorișteanu, a fost de-a dreptul "mind-blowing", o sinteza a muzicii clasice din ultimul secol, prin exemplu. Multumim citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.