Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe organizează Festivalul „ D-BUTAN-T ”
Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe va organiza luna viitoare Festivalul „ D-BUTAN-T ”, conceput ca un spaţiu de întâlnire şi confruntare între artiştii aflaţi la început de drum.
Festivalul „ D-BUTAN-T ”, care va avea loc în perioada 8-13 noiembrie la Sfântu Gheorghe, este un „produs cultural conceput să funcţioneze ca un motor de căutare a artiştilor aflaţi la început de drum”, menţionează conducerea teatrului într-un comunicat de presă.
„Este vorba despre un program căutător de tinere talente, absolut necesar în condiţiile în care, anual, sute de tineri absolvă universităţile de arte ale spectacolului, iar în teatrele de stat ajung doar câţiva dintre ei şi nu totdeauna cei mai talentaţi. (...) 'D-BUTAN-T' este motorul unei strategii culturale împotriva anchilozării, prin deschiderea, din doi în doi ani, a unui spaţiu de întâlnire şi confruntare între cei mai talentaţi tineri artişti - actori, regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi, compozitori de muzică de teatru”, se arată în comunicat.
Câştigătorul fiecărei ediţii a competiţiei va semna un contract de colaborare cu Teatrul „Andrei Mureşanu”, valabil pe durata unui an.
„’D-BUTAN-T' este reacţia Teatrului „Andrei Mureşanu” la cea mai nocivă prejudecată care domină teatrul românesc: artistul debutant rimează doar cu riscant, iar, pentru evitarea mult invocatului risc estetic, proiectele dedicate tinerilor artişti sunt de regulă colaterale. Teatrul 'Andrei Mureşanu' încalcă regula. (...) 'D-BUTAN-T' este pur şi simplu un instrument de lucru al Teatrului 'Andrei Mureşanu', prin care noul său manager deschide un spaţiu de confruntare artistică, unde tinerii artişti îşi pot găsi însoţitori de drum. Cum riscul estetic este inerent oricărui gest artistic, indiferent de vârsta autorului, este adevărat, debutant rimează cu riscant, dar mai rimează şi cu palpitant', menţionează Nina Ţînţar, consilier cultural, în „Ghidului de folosire” al festivalului.
În program au fost incluse spectacolele „Trei farse cu Pantalone” în regia lui Mihai-Gruia Sandu, „Genunchii noştri se ating!”, regizat de Cătălin Bocîrnea, „Monoloagele Vaginului”, regia Alina Mişoc, „Iluzii”, regia Andreea Vulpe, „Aglaja”, concept/coregrafie Ştefan Lupu, „MaRó”, în regia Andi Gherghe, precum şi „Ieşire de Urgenţă”, regia Casandra Topologeanu, acesta din urmă în afara concursului.
Biletele au fost puse în vânzare la biroul de organizări evenimente din Sfântu Gheorghe, la casieria teatrului şi online prin platforma biletmaster.ro. Un bilet costă 15 lei, iar un abonament valabil pe toată durata festivalului, 60 de lei.