Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe aniversează trei decenii de existenţă
Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, care aniversează luna aceasta trei decenii de existenţă, va marca acest eveniment printr-o retrospectivă a câtorva dintre cele mai bune spectacole ale trupei, precum şi o expoziţie de fotografii şi articole de presă.
„În data de 13 aprilie 2017 Teatrul 'Andrei Mureşanu' împlineşte 30 de ani de existenţă. În tot acest timp, Teatrul 'Andrei Mureşanu' a oferit publicului său montări din dramaturgia românească şi universală, clasică şi contemporană. În acelaşi timp, în fiecare din stagiunile sale, TAM caută să rămână o voce unică şi originală în peisajul teatral contemporan din România, venind în întâmpinarea publicului cu spectacole pentru toate gusturile şi toate vârstele. Conform misiunii sale, TAM se adresează prioritar publicului minoritar românesc din zonă, fără însă a neglija publicul vorbitor de limbă maghiară. Prin spectacolele sale bilingve, prin abordarea unor stiluri şi limbaje uşor de înţeles, prin punerea în scenă a unor spectacole semnate de artişti maghiari şi prin supratitrarea spectacolelor în limba maghiară TAM îşi asumă misiunea de a-şi educa publicul şi de a se integra în viaţa comunităţii locale şi regionale”, menţionează conducerea teatrului, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, în activitatea sa, Teatrul „Andrei Mureşanu” a căutat să-şi îmbunătăţească permanent oferta culturală, conform nevoilor publicului, bazându-se pe colaborarea constantă cu alţi operatori culturali din localitate, atât instituţii publice cât şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ONG-uri.
Evenimentul va începe în 13 aprilie a.c. cu un „maraton al spectacolelor de teatru filmate”, ce va avea loc între orele 11,00 şi 16,00 în sala Fellini a cinematografului „Arta” din municipiu, unde vor putea fi văzute secvenţe din spectacolele „Trei surori”, „Alge” şi „David's Boutique” în regia lui Radu Afrim, „Cameristele” în regia lui Sorin Misirianţu, „Poveşti de familie” şi „Domnul Kolpert”, regia Cristian Ban, „Menajeria de sticlă”, regia Mirela Bucur şi „Noaptea arabă”, regia Florin Vidamski. Intrarea publicului va fi gratuită, în limita locurilor disponibile.
De la ora 17,00 va avea loc vernisajul expoziţiei foto, intitulată „Teatrul Andrei Mureşanu, din 1987 până în prezent”, iar de la ora 19,00, la Centrul de Cultură Arcuş de la Casa Bastion va avea loc un concert de pian susţinut de Horia Mihail, parte a turneului „Pianul călător”.
„Ne dorim să readucem în atenţia publicului o selecţie a unor spectacole îndrăgite de acesta de-a lungul celor 30 de ani de activitate ai TAM, ale căror înregistrări se păstrează în arhiva teatrului. (...) Expoziţia în aer liber va cuprinde reproduceri după documente relevante legate de înfiinţarea Teatrul Andrei Mureşanu şi imagini din spectacolele jucate pe scena acestuia de-a lungul timpului. Vă invităm să ne (re)amintim astfel de toţi cei care au pus bazele teatrului nostru, care au contribuit la devenirea sa, care i-au consolidat statutul în comunitatea noastră locală şi regională şi care i-au dus faima în întreaga ţară cât şi peste hotare”, se mai arată în documentul citat.
Teatrul românesc din Sfântu Gheorghe a fost înfiinţat în 1987, an în care în oraş au fost repartizaţi o serie dintre cei mai buni absolvenţi ai facultăţilor de teatru din Bucureşti şi Târgu Mureş.
Printre cei care s-au aflat la conducerea acestei instituţii s-au numărat actorul Constantin Codrescu, dramaturgul Radu Macrinici, criticul Doru Mareş, regizorul Horaţiu Mihaiu, Dan Ţopa şi Anna Maria Popa, care ocupă în prezent funcţia de manager.
La sfârşitul anului 2015, Teatrul „Andrei Mureşanu” a primit din partea municipalităţii un sediu propriu, în clădirea Cinematografului „Arta”, după ce timp de peste două decenii şi jumătate a împărţit aceeaşi clădire cu teatrul maghiar „Tamási Áron”.