Teatru educaţional de 1 Iunie la Sfântu Gheorghe
55 de elevi de la 6 şcoli din judeţul Covasna vor păşi pe 1 Iunie pe scena Teatrului „Andrei Mureşanu”. Coordonaţi de actrițele Mirela Bucur, Alexandrina I. Costea, Fatma Mohamed, Camelia Paraschiv, Elena Popa şi Anna Popa, elevii vor purta publicul spectator, prin intermediului teatrului educaţional, într-o expediţie artistică în jurul lumii.
„Acest spectacol este o expediţie prin diverse locuri ale lumii. Practic este vorba despre o călătorie în jurul lumii, pornind din Europa şi până în Australia. Fiecare profesor coordonator şi-a ales un continent, iar în baza unei cărţi foarte frumoase, „80 de poveşti în jurul lumii”, am construit şi dramatizat un scenariu complet prin care, practic, fiecare grup de copii a prelucrat poveşti de pe continentul alocat profesorului coordonator. Spectacolul va avea o notă unitară, veţi vedea poveşti dintr-o zonă în alta, exact pe ideea unui circuit. În plus, întreg spectacolul se va termina cu un atelier interactiv pe care îl va ţine colega mea, Alexandrina Ioana Costea, de păpuşi, marionete şi umbre, tot în baza poveştilor din această carte. La acest atelier pot participa toţi copiii interesaţi, atât de la şcolile implicate în proiect, cât şi cei din publicul spectator”, ne-a declarat managerul Teatrului „Andrei Mureşanu”, Anna Popa.
În spectacolul care va dura două ore sunt implicaţi elevi de la Liceul de Artă „Plugor Sándor”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Liceul Teoretic „Székely Mikó”, Școala Generală „Váradi József” și Liceul Teoretic „Körősi Csoma Sándor” din Covasna.
„La începutul stagiunii teatrale de anul trecut din toamnă s-a organizat un casting şi am încercat să ţinem alături de noi cât mai mulţi copii interesaţi”, a explicat Anna Popa.
„Teatrul educaţional are o componentă profund educaţională. Profesorii care lucrează cu copiii sunt special pregătiţi în acest domeniu şi există nişte tehnici speciale de predare a cursurilor de teatru mai uşoare pentru a le fi copiilor cât mai sigur să înţeleagă şi în acelaşi timp să îşi păstreze bucuria şi interesul faţă de produsul teatral”, a mai spus managerul TAM.
Publicul ţintă al teatrului educaţional este format din copii, părinţi şi persoane interesate de acest tip de educaţie. „Prin această metodă încercăm să creştem un public tânăr care să vină la teatru. Dacă stai, îi educi şi le explici îndeaproape cum stau lucrurile, sunt şanse foarte mari să îţi asiguri un public stabil pe termen lung”, a precizat Anna Popa.
Intrarea la eveniment se face pe bază de bilet, care costă 10 lei. „Avem un număr de bilete puse deoparte pentru aparţinătorii copiilor care joacă în spectacol. Restul biletelor sunt scoase la vânzare şi pot fi cumpărate şi online”, ne-a mai informat coordonatorul de la TAM.