ACTUALITATE 1 noiembrie 2009

Ţeapă de peste 1,5 milioane de euro la Drumul Apelor Minerale?

de Covasna Media | 543 vizualizări
[singlepic=509,250,250,,left]Proiectul european „Drumul apelor minerale”, care trebuia să înceapă în Covasna în luna martie, nu a fost demarat nici până astăzi şi are o întârziere de 8 luni din cauză că firma lider de proiect, SC Confort SA din Timişoara, a primit de la Ministerul Dezvoltării 15% din 10,5 milioane de euro, valoarea totală a proiectului, dar a uitat să mai vireze banii către cea de-a doua firmă din consorţiu, executantul Beton Ut din Ungaria.

Proiectul european „Drumul apelor minerale”, care trebuia să înceapă în Covasna în luna martie, nu a fost demarat nici până astăzi şi are o întârziere de 8 luni din cauză că firma lider de proiect, SC Confort SA din Timişoara, a primit de la Ministerul Dezvoltării 15% din 10,5 milioane de euro, valoarea totală a proiectului, dar a uitat să mai vireze banii către cea de-a doua firmă din consorţiu, executantul Beton Ut din Ungaria.

Deturnare de fonduri

Supărate pe această situaţie, autorităţile din Covasna intenţionează ca pe 4 noiembrie să se deplaseze la sediul firmei din Timişoara pentru a cere lămuriri şi garanţii prin care banii să fie viraţi şi lucrările să fie deblocate.

„Joi vrem să mergem la Timişoara la sediul firmei Confort SA şi dacă nu primim garanţii foarte solide că virează avansul primit de la minister o să demarăm chemarea în instanţă pentru deturnare de fonduri şi încercăm să recuperăm banii aşa“, a declarat administratorul public al judeţului Covasna, Klarik Laszlo.

„Drumul Apelor Minerale“ este un proiect de importanţă majoră pentru zona Covasna şi Harghita şi ar ajuta la relansarea turistică a staţiunilor care sunt implicate, 13 la număr.

În Covasna, mai toate staţiunile vizate se află în paragină după ce au fost privatizate, iar izvoarele sunt neamenajate. La Vâlcele de exemplu, staţiune comparată pe vremuri cu celebra Karlovy Vary din Cehia, vilele odată pline de viaţă se descompun sub ochii turiştilor care mai trec pe aici, în timp ce clădirea care găzduia băile carbogazoase se pierde sub păianjeni şi ferestre sparte. „Drumul Apelor Minerale” ar însemna pentru Vâlcele construirea unei baze de tratament nou nouţe, reabilitarea aleilor şi a izvoarelor şi ar putea duce la relansarea turistică a acesteia. „Va fi ceva frumos, asta ar relansa cât de cât staţiunea. Noi am pregătit terenul pentru construirea bazei şi aşteptăm să înceapă lucrările”, a spus primarul Dumitru Marinescu.

Contractul de execuţie între părţile implicate a fost semnat la începutul lunii octombrie anul trecut, iar lotul 1 al lucrărilor, pentru judeţul Covasna, are o valoare de 5.461.295,84 de euro, fără TVA şi presupune execuţia următoarelor obiective în Baraolt, Belin, Bodoc, Breţcu, Vâlcele, Suşas Băi şi Bixad – pavilioane de odihnă, clădiri de băi, pavilioane de apă minerale, pltaforme, reamenajarea izvoarelor, amenajări de alimentare cu apă, staţii de epurare, iluminat exterior şi dotări urbane.

Valoarea totală a contractului este de 10.435.548,05 Euro, din care 4.999.671,07 Euro o reprezintă contribuţia Uniunii Europene. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 18 luni, iar autorităţile judeţene au investit până acum în jur de 1,5 milioane de lei pentru acest proiect.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.