ACTUALITATE 26 martie 2010

Tatonări pentru cumpărarea staţiunii Malnaş-Băi

de Covasna Media | 1002 vizualizări
Primăria comunei Malnaş intenţionează să cumpere activele staţiunii Malnaş-Băi, dorind să reînvie turismul de agrement de aici. 26mar2010-malnasPrimăria comunei Malnaş intenţionează să cumpere activele staţiunii Malnaş-Băi, dorind să reînvie turismul de agrement de aici. În procesul de privatizare din anii trecuţi, obiectivele de aici au fost vândute către SCTA Oltul, al cărei acţionar majoritar este omul de afaceri braşovean Ioan Nicolae. Activele cuprind trei hectare de teren, pe care se află mai multe construcţii - hotel, restaurant, cantină, mofetă şi o

Primăria comunei Malnaş intenţionează să cumpere activele staţiunii Malnaş-Băi, dorind să reînvie turismul de agrement de aici.

26mar2010-malnasPrimăria comunei Malnaş intenţionează să cumpere activele staţiunii Malnaş-Băi, dorind să reînvie turismul de agrement de aici. În procesul de privatizare din anii trecuţi, obiectivele de aici au fost vândute către SCTA Oltul, al cărei acţionar majoritar este omul de afaceri braşovean Ioan Nicolae.

Activele cuprind trei hectare de teren, pe care se află mai multe construcţii - hotel, restaurant, cantină, mofetă şi o baie caldă.

În acest sens, primarul comunei Malnaş, Kasléder József, a avut ieri o întâlnire cu omul de afaceri Ioan Nicolae, în urma discuţiilor fiind deschisă o cale de negocieri, deşi nu a fost stabilit încă un preţ de vânzare.

„Discuţiile au fost în sens pozitiv, important este că se doreşte vânzarea şi că probabil vom putea ajunge la o înţelegere”, a declarat primarul.

Pe de altă parte, Ioan Nicolae s-a arătat destul de rezervat faţă de vânzarea activelor de la Malnaş Băi, din cauza lipsei de putere financiară a Primăriei.

„Eu aş vinde acele active, dar cine-mi dă bani ca să recuperez investiţiile…? Nu am investit în dezvoltare acolo, dar după ce am achiziţionat activele am plătit datoriile istorice ale staţiunii, care s-au ridicat la sume mari”, a declarat Ioan Nicolae, adăugând că în aceeaşi situaţie se află şi Hotelul Bodoc din Sfântu Gheorghe, pe care „nimeni n-are bani să-l cumpere”.

Staţiune în paragină

Potrivit primarului Kasleder, după achiziţionarea staţiunii Malnaş Băi, SCTA Oltul nu a investit nimic în aceste obiective turistice, drept pentru care staţiunea s-a pustiit şi şi-a pierdut din vizitatori.

„Construcţiile se află într-o stare destul de bună, dar nu funcţionează în prezent, fiind închise de mulţi ani. Restul e în paragină, iar Primăria ar dori să cumpere aceste active, pentru a investi şi a o reda circuitului turistic”, a declarat primarul, care spune că în 2007 a existat o ofertă de vânzare pentru Malnaş Băi, preţul cerut la acea vreme fiind de 700.000 de euro.

„Interesul nostru este să cumpărăm şi vom face cumva - vom plăti în rate. Dacă intră în proprietatea noastră, primim ajutor şi din partea Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale, am avut deja discuţii în acest sens cu doamna ministru Elena Udrea, care ne-a promis sprijin. Problema este însă că atâta vreme cât activele nu sunt în proprietatea autorităţilor locale, nu poate fi vorba despre investiţii”, a mai declarat primarul Kasléder József.

Planuri de refacere şi dezvoltare

În speranţa că staţiunea va intra în proprietatea sa, Primăria Malnaş a realizat un plan de relansare a acesteia. Dincolo de reabilitarea staţiunii prin repunerea în funcţiune a locurilor de cazare şi a restaurantelor, autorităţile locale au proiectat şi un parc de agrement, care ar cuprinde printre altele o pârtie de schi, pistă pentru săniuţe, traseu de ciclism montan şi pistă de bob de vară pe şine. În incinta băii calde, s-ar dori construirea de piscine acoperite, o saună şi un solar, precum şi înfiinţarea unor servicii wellness. Pentru materializarea tuturor acestor planuri ar fi nevoie de peste 54 de milioane de lei, potrivit unor studii şi planuri ale Primăriei Malnaş.

Staţiune cu trecut

Zona Malnaş Băi este foarte bogată în izvoare de apă minerale şi izvoare cu valori curative. Staţiunea Malnaş Băi a dobândit un adevărat renume începând din 1865, când avea foarte mulţi vizitatori.

Malnaş Băi este recomandată în tratamentul unor afecţiuni digestive (gastrite cronice, ulcer), afecţiuni hepatice (hepatite, coleciste), afecţiuni cardiovasculare (arteriopatie, cardiopatie cronică, hipertensiune arterială). Printre factorii naturali de cură se numără apele minerale carbogazoase, bicarbonatate, clorurate-sodice, hipotone şi hipertone şi mofeta.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
hu, 27 martie 2010
Nu trebuie lasat sa cumpara din ale regiun al tari. Smecherii din zonele Buc Bras...din banii furat prin politi.Deci sa nu vinda proprietari pamintele lor !!!.
MIHAI, 26 martie 2010
se pare ca tot de la bucuresti se fac manevre politice in toate zonele din tara.
szekely, 26 martie 2010
Faptasul privatizarilor este dl.Horea Grama!!!cand Kurko Janos a vrut sal cumpere nu a dat dl.Neculaie. Acuma?.....cine cumpara.Trebuie demolat acesta cladire, si reconstruirea casei*BOGDAN*!!!!Ar citeste integral
oblio, 26 martie 2010
Ia intrebati pe dl. Grama Horia, mare deputat de Covasna, cum a ajuns toata firma Oltul pe mainile lui Nicolae. Pe ce suma a cumparat si daca respecta tot ce este prevazut in contractul de citeste integral
ziarist, 26 martie 2010
Curat necurat, Coane Costel !
gigi, 26 martie 2010
As cerceta si modul in care Ioan Neculae a intrat in posesia acestor active foarte valoroase. Cunoastem cate privatizari frauduloase s-au facut in Romania. Macar acum sa faca un gest care sa-l absolve citeste integral
Costi Holospin, 26 martie 2010
Acest securist Ioan Nicolae, care sfideaza legile bunului simt, nu credeti ca ar trebui si el sanctionat de cineva ? investeste peste tot si lasa totul in paragina ani de zile neiteresandul decat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.