Târgu Secuiesc se dezvoltă văzând cu ochii
Proiectele care se desfășoară în municipiul Târgu Secuiesc progresează vizibil. Lucrările avansează foarte bine și majoritatea sunt în grafic, potrivit autorităților locale. O serie de renovări sau construcții „de la zero” care au fost finalizate sau sunt în curs de realizare vor contribui la transformarea orașului într-unul mai modern, mai frumos, mai dezvoltat și mai prietenos cu toți locuitorii, dar și cu eventualii vizitatori.
O zonă neîngrijită de pe strada Gheorghe Doja a fost transformată într-un spațiu comunitar primitor, unic pentru comunitatea locală. Proiectul a fost finalizat în această vară.
Deși lucrările au început anul trecut pe strada Mihai Eminescu, mai sunt câțiva pași până la finalizare.
„Anul trecut am modernizat rețeaua de apă și gaz, iar acum strada este în renovare completă. Cablurile furnizorilor vor fi introduse subteran, se va reface fundația drumului și se va asfalta strada”, au transmis autoritățile vineri, 6 octombrie, pe pagina oficială de Facebook.
Totodată, s-au terminat lucrările de înlocuire a rețelei de apă și canalizare a unor curți din Târgu Secuiesc, știut fiind faptul că municipiul este numit și „orașul curților”, cu un sistem unic de străduțe înguste. Unele curți au fost deja pavate, iar altele sunt în curs de renovare.
Rețeaua de piste pentru bicicliști a fost extinsă pe strada Rozelor. De asemenea, parcul Molnár Józsiás a primit mai multă culoare prin trasarea unor piste cu indicatoare, unde copiii pot învăța regulile de circulație de bază.
Întreprinderile mici și mijlocii din domeniul tehnologiei și comunicațiilor vor putea închiria spații într-o clădire construită în locul unei vechi centrale. Se lucrează intens la noul incubator de afaceri.
Progrese semnificative sunt și la ambulatoriu. Se lucrează deja la interior. Noua clădire va dispune de spații de așteptare, ascensor, scară interioară pentru evacuare în caz de incendiu, vestiare, grupuri sanitare pentru personal și separat pentru pacienți, boxă pentru curățenie, birou administrativ și spații tehnice pentru centrală termică și centrală de ventilație. Corpul nou al policlinicii va avea cabinete medicale pentru consultațiile de specialitate: Pediatrie, Planificare familială, Obsterică-ginecologie, Neurologie, Chirurgie, Urologie, Diabetologie și boli de nutriție, Oftalmologie, Gastro-enteorologie, Fizioterapie și recuperare medicală.
Fațada cazarmei a fost restaurată, iar restul lucrărilor decurg foarte bine, mai spun autoritățile. Totodată, clădirea viitorului bazin de înot „crește”, progresul fiind impresionant pe zi ce trece, potrivit unei postări pe Facebook a reprezentanților primăriei.
La final de septembrie, apartamentele din blocul ANL nou construit au fost luate în primire de către noii locatari, iar casa tinerilor din satul Lunga (ce aparține orașului Târgu Secuiesc) este aproape gata. Aici vor avea loc diverse jocuri și activități destinate tinerilor.
În ceea ce privește clădirile educaționale, Școala Gimnazială „Jakabos Ödön”, din satul Lunga, a fost reabilitată, iar din această toamnă, băncile instituției s-au umplut din nou, de elevi. Reabilitarea și modernizarea școlii a constat în lucrări de izolare termică a exteriorului clădirii, izolarea termică a podului și a acoperișului, precum și schimbarea ușilor și a ferestrelor. Sistemul de încălzire a fost reînnoit, iar rețeaua electrică total înlocuită. Curtea școlii este, deopotrivă refăcută și modernizată. Dispune de parcări marcate, mobilier urban de joacă pentru copii și un teren de sport, în spatele școlii.
Grădinița nr. 3, de pe strada Benedek Elek, ce are în componență și o creșă, a fost renovată complet. Și-a deschis porțile în acest an școlar cu un nou nume, „Bambi”.
Lucrările la „Creșa viitorului”, care se construiește în curtea Liceului „Gábor Áron” și care va avea o capacitate maximă de 40 de copii, avansează bine, mai spun autoritățile locale.
Și Liceul Tehnologic „Apor Péter” a intrat în renovare. Proiectul pentru reabilitarea liceului include și crearea unui atelier de reparații auto și modernizarea laboratoarelor, scriau la finalul verii, autoritățile.
În ceea ce privește aspectul decorativ al orașului, ca noi amenajări amintim că marile litere KÉZDI au primit „haine” de toamnă, iar un aranjament cu paie, dovleci și păpușoi încântă zilnic privirile trecătorilor. Totodată, a fost inaugurată statuia lui Wilhelm Wegener, în parcul care îi poartă numele. Aceasta a fost realizată de sculptorul Vargha Mihály.
Sursa foto: Observatorul de Covasna, Kézdivásárhely Önkormányzata/Primăria Târgu Secuiesc/Facebook și Dr. Szilveszter Szabolcs/Facebook