ACTUALITATE 6 iunie 2013

Târgu Secuiesc mizează pe parcuri industriale

de Monica Vrânceanu | 126 vizualizări

Bugetul oraşului a crescut în acest an datorită banilor europeni pe care orașul i-a atras prin diferite proiecte

În acest an, bugetul municipiului Târgu Secuiesc este de 47 de milioane de lei, cu 30% mai mare decât cel din 2012 și cu toate acestea autoritățile locale spun că banii sunt insuficienți. Primarul Bokor Tibor a declarat că bugetul a crescut în acest an datorită banilor europeni pe care orașul i-a atras prin diferite proiecte, nicidecum prin bani de la bugetul național, mai ales în condițiile în care ministerele de la București au lucrări neachitate de ani de zile la Târgu Secuiesc. În aceste condiții, Bokor Tibor susține că ideile nu-i lipsesc și ar avea ce face pentru oraş, însă totul ține de bani.

Unul dintre marile proiecte ale municipiului este cel a unui Parc Industrial, care ar urma să creeze 80 de locuri de muncă în primă fază. Primarul Bokor spune că investiția e în derulare, chiar dacă mai există uneori mici obstacole.

„Parcul industrial se va întinde pe 7,2 hectare de teren, unde a funcționat pe vremuri Intreprinderea Forestieră de Exploatare şi Transport (IFET). Investiția se derulează în două etape: pregătirea pentru infrastructură – cu 700.000 de lei de la Uniunea Europeană (UE) și construirea infrastructurii – care a fost deja începută și necesită co-finanțare de 50% din bugetul local, adică  2,6 milioane de lei – o sumă destul de mare”, a declarat primarul Bokor, arătând că proiectul trebuie finalizat în doi ani, iar prin investitorii atrași trebuie create 80 de locuri de muncă, altfel autoritățile locale vor fi forțate să returneze banii de la UE. Mai mult, primarul susține că mai există un al doilea parc industrial în proiect – și asta pentru că s-a făcut planul, căci în caz contrae s-ar fi pierdut posibilitatea accesării unor fonduri europene pentru cinci ani; ce va fi însă cu acest al doilea parc industrial, nu se știe deocamdată.

În cadrul proiectului de modernizare a rețelei de apă și canalizare, derulat la nivel județean, investiția de la Târgu Secuiesc se ridică la 10 milioane de euro.

„Este vitală pentru Târgu Secuiesc această lucrare, aici fiind cea mai proastă apă din județ, cu un conținut foarte mare de fier. În plus, rețeaua este foarte veche și uzată”, a spus primarul, subliniind că lucrările au început deja.

Primarul din Târgu Secuiesc mai are în plan și transformarea unei foste centrale termice în incubator de afaceri pe modelul celui de la Sfântu Gheorghe și spune că orașul ar avea nevoie inclusiv de o nouă grădiniță, deoarece aici vin copii din întreaga zonă.

Locuri de muncă se mai găsesc, salariile sunt problema

În ceea ce privește locurile de muncă, Bokor Tibor este mulțumit de faptul că o firmă prezentă și la Sfântu Gheorghe a creat 600 de locuri de muncă și la Târgu Secuiesc. Primarul admite că locurile de muncă sunt problematice în oraș iar salariile sunt mici, însă trage speranțe legate de Parcul industrial.

„Cred că cine vrea să muncească o face, găsește ceva. Problema e la salarii, însă Primăria nu are cum să intervină aici. Cred totuși că dacă vom deschide Parcul industrial și vor veni investitori, există șanse de creștere la salarii, șanse mărite și de alte investiții în județ, care automat pot ridica salarizarea”, a mai spus primarul, subliniind că ia în calcul nu doar cei 20.000 de locuitori din Târgu Secuiesc ci și restul de aproape 50.000 din zona Târgu Secuiesc, care inevitabil își caută constant locuri de muncă aici, în municipiu.

Lipsa banilor ține pe loc dezvoltarea

Dincolo de planuri însă, primarul Bokor are și câteva mari nemulțumiri: o datorie a Guvernului la niște lucrări de modernizare a rețelei de apă a orașului – lucrările au fost demarate în 2008, s-au finalizat iar autoritățile centrale nu le-au achitat nici până azi. În plus, orașul ar mai avea nevoie de 2 milioane de euro pentru acoperișul patinoarului artificial în care s-a investit deja un milion de euro și care se va degrada în cazul în care lucrările nu se vor finaliza; în 2007 au început lucrările și pentru un ștrand al orașului, însă lipsa banilor le-a sistat și nici nu se știe când vor fi fonduri pentru așa ceva.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.