ACTUALITATE 11 octombrie 2015

Târg de Toamnă cu Parada Cârnaţilor, Festivalul Verzei şi produse tradiţionale

de Sever Ioan Miu | 1091 vizualizări

Husarii Szilaj dinGhidfalău au câştigat Parada Cârnaților la prima lor participare la acest concurs

Husarii Szilaj, echipa care a câștigat marele premiu la a XIII-a ediție a Paradei Cârnaților de la Sfântu Gheorghe, au participat pentru prima oară la această competiție, fără să-și propună să câștige. Parada Cârnaților a fost doar una dintre atracțiile Târgului de Toamnă din acest weekend. Evenimentele târgului au mai înveselit un pic orașul, cuprins zilele acestea de frig și ploaie.

Husarii Szilaj din Ghidfalău, alături de care se afla și o „husăriță”, au primit o excursie la Praga. Și premiul al doilea a ajuns în județul nostru, la Echipa de Femei din Târgu Secuiesc. Doamnele vor participa, peste câteva săptămâni, la concursul de făcut cârnați din Békéscsaba, Ungaria. O echipă din țara vecină, Clubul Cârnaților din Orosháza, s-a situat pe locul trei.

„E prima oară când venim la Parada Cârnaților și am și luat premiul întâi”, ne-a declarat președintele Asociației Szilaj din Ghidfalău, Fazakas Péter. „Am luat premiul pentru că nu am vrut să ieșim câștigători. E simplu! Am venit să participăm, să fim aici, să ne simțim bine, în rest, nici nu ne-am gândit că o să câștigăm”, a adăugat husarul.

„În mod obișnuit, la întâlnirile noastre nu preparăm cârnați. Îi facem de Crăciun, câteodată și în timpul anului, dar în mod regulat nu facem. Nu cu asta ne ocupăm la asociație, ci cu trăirea tradițiilor husărești”, a mai spus mai-marele husarilor, în timp ce camarazii săi, în uniforme albastre, cântau cu patos melodii populare.

Nu toate cele 27 de echipe participante i-au mulțumit pe cei din juriu. „Putem spune și bune și mai puțin bune despre Parada Cârnaților de anul acesta. Am văzut echipe unde cu o mână se fuma, cu alta se lucra. Și am văzut echipe, mai multe, unde bucătarul, neavând batistă, neavând șervețel... nu știu ce nu a avut, dar până la urmă și-a supt degetul. O fi tradițional, dar așa ceva merge acasă, poate, nu la un astfel de concurs!”, a declarat unul dintre organizatori înainte de premiere. În ciuda mustrării, echipele care nu au câștigat premii speciale sau un loc pe podium au fost răsplătite, totuși, cu diplome de participare.

Festivalul Verzei și cavalerii gastronomici

În după-amiaza zilei de sâmbătă, directorul executiv al Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii Covasna (ASIMCOV), Vajda Lájos, a îmbrăcat din nou mantia de Mare Maestru al Ordinului Cavaleresc Gastronomic Transilvania. În această calitate, Vajda i-a ridicat la rang de cavaler pe 24 de bucătari. Aceștia au îngenunchiat, pentru a fi atinși cu sabia de către Marele Maestru, iar apoi au jurat solemn să promoveze bucătăria tradițională și gătitul în aer liber. O parte dintre cavaleri au fost ridicați în rang, iar printre ei s-a numărat și Doru Constantinescu, din Focșani, devenit căpitanul de Vrancea al Ordinului.

Parada Carnatilor octombrie 2015 - 05

„Vă promitem că nu o să vă dezamăgim, că în județul Vrancea o să promovăm ideea acestui Ordin și o să vă așteptăm, cu mult drag la noi acasă. Unde sperăm că și dumneavoastră o să vă simțiți la fel de minunat cum ne-am simțit noi când am venit aici în Secuime și unde am fost respectați, câteodată, ni s-a părut, în mod exagerat. Dar asta dovedește faptul că suntem niște buni vecini și ne respectăm ca oameni, așa cum ar trebui să fim cu toții”, a declarat Constantinescu.

Tot ASIMCOV a organizat Festivalul Verzei de duminică, la care au participat 16 echipe. „După părerea mea, Festivalul verzei este mai interesant pentru că este mai specific pentru zona noastră și chiar am analizat cât de multe feluri de preparate se pot face pe bază de varză. Chiar și la sarmale rețeta se schimbă de la o localitate la alta, de la o zonă la alta și există o diversitate de gusturi. Spre exemplu, în zona noastră se folosește cimbrul, un ingredient care nu se folosește în alte locuri. Unii au folosit varza murată la sarmale, deci au trebuit să o pregătească cu o lună, o lună și jumătate înainte", a declarat Vajda Lajos pentru Agerpres.

Un târg cu de toate

Zeci de producători locali au umplut tarabele din centrul orașului cu ce știu ei să facă mai bine: preșuri și papuci îmblăniți, jucării de pâslă sau coajă de nucă, săpun cu arome de miere și de vin fiert, instrumente muzicale medievale sau kürtőskalács rumenindu-se deasupra jăraticului. Mulți oameni au admirat produsele dar mai puțini au cumpărat, din cauza prețurilor relativ mari.

În cortul meșteșugarilor, panouri în maghiară, română și engleză au spus povestea vechilor meșteșuguri tradiționale din zona Trei Scaune, de la coacerea pâinii de casă, la arderea varului și de la dantelărie până la blănărie. Și, pentru a ne convinge că aceste meserii nu sunt doar istorie, ci și o parte a prezentului, cortul era ocupat de tarabele unui rotar, unui fabricant de cahle, a unui cioplitor în lemn și a altor meseriași care, în ciuda globalizării și a modernizării, se ambiționează să ducă mai departe meșteșugurile zonei.

Nu doar adulții au putut admira munca meșterilor, ci și copiii, cărora meșteșugarii le-au arătat din tainele lor. Tot pentru copii au existat diverse activități, ca cioplitul dovlecilor, păpuși gigant sau Casa Dansului Popular pentru copii. Astfel, toată lumea, de la mic la mare, s-a putut distra și a avut ce învăța la a cincea ediție a Târgului de Toamnă de la Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
vigilante, 15 octombrie 2015
Festivalul Verzii si Parada carnatulor sunt momente de relaxare in viata citadelei, un zambet care taie incruntarea, afirmarea unor traditii si imbracarea lor la modul parodiac cu vesmintele lui Don citeste integral
un biclist pieton, 12 octombrie 2015
Depinde punctul de vedere! In cortul cu jucarii, copiii mei au descoperit jocuri, jucarii pe cat de vechi pe atat de ingenioase si captivante! In ciuda frigului si a ploii nu s-au lasat pana nu citeste integral
lili, 12 octombrie 2015
Pai, la cate evenimente sunt in oras...uite asa, se mai intampla cate ceva si in orasul asta...
R, 12 octombrie 2015
si organizatorii il prezinta ca pe un mare succes
lili, 12 octombrie 2015
Numa' bun de pus in Dosarul Capitala culturala europeana, ca mare eveniment, "semn al identitatii locale"....... plus cateva poze cu second hand-urile ce fac emblema orasului!!! Hai, ca merge, nu?!
ion, 11 octombrie 2015
un targ de kkt,cu sticle goale,vopsite si alte porcarii
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.