ACTUALITATE 31 martie 2016

Târg de carte, organizat exclusiv de tineri întorsureni

de Iulia Drăghici - Taraș | 570 vizualizări

„Carte pentru carte”, târg de carte şi activităţi non-formale de relaxare organizat de o echipă de circa 20 de voluntari din Întorsura Buzăului, la Casa de Cultură din oraş în 26 şi 27 martie, a fost nu doar un eveniment care a promovat activităţile alternative de petrecere a timpului liber, ci şi un demers al tinerilor întorsureni de a schimba ceva în comunitatea în care trăiesc.

„Ne-am propus să mai scoatem oamenii din rutina lor zilnică, de stat în casă, de mers în baruri. Vrem ca aceştia să vină să vadă, să ne cunoască, să ni se alăture, să se distreze, să vadă că nimic nu e imposibil”, ne-a declarat principalul coordonator al voluntarilor, Mircea Florea, care a mai spus: „Am vrut să facem ceva şi pentru zona noastră, pentru tinerii de aici. Din punct de vedere al activităţilor pe care le putem face în timpul liber, zona noastră este cam la pământ, din păcate. În continuare, când se va încălzi vremea, o să facem şi activităţi sportive, în aer liber şi multe altele. Prin intermediul voluntariatului poţi să pui umărul şi să schimbi ceva, dacă acel ceva nu îţi convine. Nu trebuie să aştepţi, ci să acţionezi. Voluntariatul merită. Poţi să cunoşti o grămadă de oameni prin voluntariat, poţi să înveţi lucruri noi de la fiecare şi să îţi faci o mulţime de prieteni”.

„A fost interesant şi frumos. Scopul nostru a fost să mai scoatem oamenii din casă, să ne distrăm, dar să şi învăţăm din voluntariat. Aşa sunt eu. Îmi place să fac lucruri pozitive pentru lumea din jurul meu. Cred că am deprins aceste obiceiuri de pe vremea când am activat ca membru al Clubului Elevilor din Întorsura, timp de aproape nouă ani. Voluntariatul ne ajută în dezvoltarea personală şi ne autoeducă”, a spus Ionuţ Banciu, unul dintre organizatori.

Timp de trei săptămâni, tinerii, unii liceeni, alţii absolvenţi care vor să găsească motive să se întoarcă acasă, s-au organizat şi au pus la cale un eveniment inedit pentru zona Buzaielor. Inedit pentru că a fost organizat exclusiv de tineri şi pentru că, dintre toate lucrurile pe care ar fi putut să le promoveze, aceştia au ales lectura, cultura, educaţia şi socializarea ca pricipale modalităţi de petrecere a timpului liber. „Cititul te educă. Înveţi să te exprimi mai uşor şi în scris şi în vorbit, te ajută să gândeşti lucrurile înainte să le faci şi te relaxează”, ne-au spus, printre altele, organizatorii.

Pe lângă târgul de carte, de unde vizitatorii au putut să îşi aleagă şi să îşi însuşească diverse cărţi obţinute de voluntari prin intermediul donaţiilor, evenimentul a avut şi câteva ateliere. „Avem atelier de creat semne de carte, ateliere de colorat, atelier de desenat, atelier de pictură pe faţă, centru de boardgames sau jocuri de societate, proiecţie de scurtmetraje, şi astăzi, duminică, un concert mic, unde au cântat Silviu Bularca, Ema Bularca şi Cosmin Lăutar”, ne-a precizat Mircea Florea.

Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, care de regulă transmite sentimentul unui spaţiu trist, parcă veşnic părăsit, a căpătat, în sfârşitul de săptămână care tocmai s-a încheiat, o aură de energie pozitivă, transmisă de feţele zâmbitoare ale tinerilor care au ales să îşi dedice timpul şi abilităţile pentru o comunitate care să fie pe placul lor. „Frumos. Oameni plini de energie pozitivă împărtăşind bucurie cu alţi oameni, dar şi cărţi gratis. Sunteţi foarte tari! Continuaţi munca pe care o faceţi”, scria pe unul din bileţelele anonime strânse în „cutia de feedback”.

targ de carte Intorsura - martie 2016 (1) (Copy)

Sursă foto: Rareş Neşa

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.