ACTUALITATE 1 aprilie 2015

Târg de carte în premieră la Zilele Sfântu Gheorghe

de Mirela Cara | 126 vizualizări

Oferta culturală a Zilelor oraşului va include şi prima ediţie a unui târg de carte

În perioada 30 aprilie – 3 mai va fi organizat primul târg de carte de amploare din Sfântu Gheorghe. Evenimentul se va desfăşura concomitent cu Zilele Sfântu Gheorghe şi se va ţine în Sala de Conferinţe a Colegiului „Székely Mikó”.

Principalele edituri vor fi cele active în Transilvania, însă vor fi prezente şi edituri din Ungaria. Fiind prima ediţie, organizatorii se aşteaptă la o participare a unui număr de aproximativ 15 expozanţi, care au primit deja invitaţii de participare. Directorul Bibliotecii Judeţene „Bod Péter”, Szonda Szabolcs, a precizat că evenimentul va avea însemnătate atât pentru publicul maghiar, cât şi pentru cel român, întrucât prin oferta editorială pe care o vor prezenta expozanţii, publicul interesat va putea descoperi care sunt cele mai recente traduceri ale unor autori români în limba maghiară şi invers.

Printre editurile de carte în limba română aşteptate să participe la eveniment, sunt două foarte cunoscute pe piaţa editorială din România, respectiv Polirom şi Curtea Veche Publishing. Ambele au meritul de a fi tradus în limba română foarte mulţi autori contemporani, însă Curtea Veche se remarcă în mod deosebit prin multitudinea de traduceri ale unor autori maghiari precum Péter Esterházy, Péter Nádas, Sándor Márai sau Józsa Márta.

În cazul în care editurile se vor înscrie la eveniment şi vor ajunge la primul târg de carte din Sfântu Gheorghe, publicul cititor va putea participa la lansări şi prezentări de carte, la sesiuni de autografe şi chiar întâlniri cu autorii, în măsura în care aceştia vor putea fi prezenţi.

Iniţiativa acestui eveniment editorial este rezultatul unei dorinţe mai vechi. Directorul Bibliotecii Judeţene, Szonda Szabolcs, consideră că târgul va fi un prilej pentru oameni de a-şi redobândi obiceiul de a cumpăra cărţi. „E un plan mai vechi. Au tot fost propuneri în anii trecuţi, dar nu s-au concretizat, mai ales din pricina faptului că, în apropierea Zilelor Sfântu Gheorghe, e la Budapesta Festivalul Cărţii şi, în anii precedenţi, toţi editorii s-au dus acolo” – a precizat Szonda Szabolcs.

Directorul Bibliotecii este optimist şi crede că proiectul poate fi dus la bun sfârşit. Întrebat cât de receptivi sunt în opinia sa cititorii faţă de astfel de evenimente, Szonda Szabolcs a spus că este convins că dacă se aduc autori cunoscuţi, se va vorbi destul de mult despre ei, aşa cum s-a vorbit despre Mircea Cărtărescu. Avantajul scriitorilor de astăzi constă în faptul că aceştia nu mai realizează o operă cu specific, ci mai degrabă o operă cu mesaje universale, ceea ce face ca oricine să se poată regăsi în scriitura lor. „Cei mai cunoscuţi autori, şi din literatura română, şi din literatura maghiară, cred că pot să spargă barierele acestea lingvistice de cunoaştere între culturi tocmai pentru că scriu despre nişte lucruri general valabile, în care se regăsesc toţi. Deja nu mai scriu ca nişte autori de o anumită naţionalitate sau nu. Nu acesta este meritul lor. Este vorba despre nişte teme, nişte trăiri, nişte impresii, care îi ating şi pe ceilalţi cititori, din alte culturi” – a adăugat Szonda Szabolcs.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.