ACTUALITATE 14 septembrie 2018

Tamás Sándor: Regiunea noastră are un potenţial mai mare de dezvoltare; autonomia teritorială e soluţia

de Covasna Media | 875 vizualizări

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, a declarat miercuri, în cadrul conferinţei „Drepturile minorităţilor naţionale-100 de ani în România“, că judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, locuite majoritar de maghiari, au un potenţial mult mai mare de dezvoltare, iar autonomia teritorială ar fi soluţia pentru o mai bună dezvoltare economică a zonei şi pentru rezolvarea problemelor identitare specifice acestei etnii.

Tamás Sándor a afirmat, printre altele, că statul român nu şi-a îndeplinit angajamentele făcute pe 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia în ce priveşte dreptul la autodeterminare a comunităţilor naţionale, apreciind, în context, că există o „dublă măsură“ în ce priveşte drepturile majorităţii şi cele ale minorităţii maghiare.

În opinia sa, modelul de autonomie din Tirolul de Sud ar fi cel mai potrivit pentru „ţinutul secuiesc“, respectiv pentru judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, iar în această regiune limba maghiară ar trebui să capete statut de limbă oficială alături de limba română.

„Nu putem trece cu vederea declaraţia de la Alba Iulia (...) Noi încă credem în aceste angajamente şi aceste promisiuni (...) Nu vrem să ne plângem nici după o sută de ani, vrem să găsim soluţii împreună (...) Eu cred că rezolvarea concretă şi benefică nu este alta decât autonomia teritorială, cum funcţionează, de exemplu, în Tirolul de Sud (...) Şi nu înţelegem de ce nu se poate şi în ţinutul secuiesc tot acest lucru, nu altceva decât ceea ce funcţionează în Uniunea Europeană (...) Am fost în Tirolul de Sud (...) şi am înţeles de la oamenii de acolo că două lucruri importante au obţinut cu autonomia teritorială - pace interetnică şi dezvoltare economică. Credeţi-mă că nu vrem altceva nici noi în ţinutul secuiesc, decât pace interetnică şi dezvoltare economică, pentru că simţim, şi deja vedem şi statisticile, că ţinutul secuiesc, judeţele noastre au un potenţial economic mult mai mare decât s-a dezvoltat în ultima sută de ani“, a declarat Tamás Sándor.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei „Provocările diversităţii - drepturile minorităţilor naţionale la 100 de ani în România“, organizată de Asociaţia Identitate şi Dialog din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

Preşedintele asociaţiei, Alexandru Andriesei , a declarat pentru AGERPRES că această conferinţă şi-a propus să contribuie la dezvoltarea dialogului instituţional din punct de vedere interetnic şi să identifice oportunităţi de cooperare şi colaborare între minoritate şi majoritate, în vederea îmbunătăţirii climatului interetnic.

„Proiectul a fost conceput în două părţi, în prima parte am organizat o tabără de tineret, săptămâna trecută la Bicfalău, la care au participat tineri din diverse comunităţi etnice, turci, maghiari, romi şi români din ţară, cărora am încercat să le transmitem mesajul că doar prin dialog se poate ajunge la dezvoltare (...) Conferinţa este partea a doua a acestui proiect şi are ca rol tratatea problematicilor din domeniul relaţiilor interetnice la un nivel academic. Prelegerile au avut un grad înalt de obiectivitate şi un bagaj important de cunoştinţe în spate. Evenimentul este organizat în contextul Anului Centenar (...) şi credem că este benefic şi trebuie să conştientizăm că numai împreună şi prin dialog ne putem dezvolta şi trăi bine în această ţară. Prin această conferinţă am dorit şi să creăm un context în care să putem dialoga, pentru că doar ascultând părerile celui de lângă noi îl putem înţelege şi îi putem transmite ceea ce vrem noi şi asta este esenţial“, a spus Alexandru Andriesei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.