ACTUALITATE 13 februarie 2014

TAM pregătește o nouă premieră

de Monica Vrânceanu | 268 vizualizări

ana margineanu si stefan peca (1)

ana margineanu si stefan peca (3)

„Fata din Örkö, faptele bune și alte curiozități fotografice din Sfântu Gheorghe” – o poveste despre realitățile actuale

La Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) se lucrează pentru o nouă premieră, astfel că prin proiectul „Despre România numai de bine”, la Sfântu Gheorghe va fi pusă în scenă piesa „Fata din Örkö, faptele bune și alte curiozități fotografice din Sfântu Gheorghe”. Piesa este pusă în scenă de către dramaturgul Ștefan Peca și regizoarea Ana Mărgineanu, fiind realizată pe baza întâlnirilor pe care cei doi le-au avut la finele anului trecut cu o mulțime de localnici.

Ana Mărgineanu a declarat că experiența de la Sfântu Gheorghe a fost unică, iar întâlnirile cu oamenii de la care a aflat diverse povești de viață au însumat „o poveste despre generozitate și bunătate”.

„Am aflat despre Sfântu Gheorghe că e un oraș cu oameni buni, cumsecade și serioși; un oraș liniștit și sigur, în care îți poți crește decent copiii. Acestea au fost aspecte foarte interesante, în ideea în care mai mereu auzim despre răutate”, a declarat regizoarea.

La rândul său, Ștefan Peca a spus că spectacolul construit pe povestirile oamenilor din Sfântu Gheorghe va crea nu doar o piesă, ci inclusiv un spectacol-joc, care îi va implica și pe spectatori. Pe baza unor jetoane primite la intrarea la spectacol, aceștia vor putea, la rândul lor, să-și „joace norocul” și să decidă unele alegeri din spectacol. Tocmai de asta, piesa de teatru nu va fi aceeași ci va avea mai multe posibile finaluri, în funcție de alegerile și implicarea publicului.

„Ne dorim ca oamenii să tot revină la piesă pentru că și-o pot construi singuri – aceasta e o libertate pe care teatrul convențional nu o oferă”, a explicat Peca.

O piesă deschisă alegerilor publicului

Realizatorii piesei au mai arătat că aceasta va fi completată și cu fotografiile oamenilor din Sfântu Gheorghe – vor organiza o sesiune foto cu un artist profesionist și oricine își dorește să „apară” în piesă sau pe afișul spectacolului, se va putea prezenta la sesiune.

Ceea ce mai aduce nou „Fata din Örkö, faptele bune și alte curiozități fotografice din Sfântu Gheorghe” este interactivitatea care merge dincolo de spectatori și ajunge inclusiv la limbile folosite: astfel, piesa va fi jucată în maghiară și română, în vreme ce personajele principale ale acesteia vor fi un român, un maghiar și un rom. Ideea piesei va respecta însă și proporțiile etnice din Sfântu Gheorghe, redând în cele din urmă conviețuirea dintre cele trei etnii, puse în situații clasice de viață.

Din distribuția piesei vor face parte actori ai TAM, ai Teatrului Tamási Áron și ai Teatrului din Odorheiu Secuiesc.

Premiera va avea loc pe 27 martie – Ziua Mondială a Teatrului și totodată data lansării la Sfântu Gheorghe a Anului Jocului. În ziua premierei va fi lansat și volumul cu textul bilingv al piesei „Fata din Örkö, faptele bune și alte curiozități fotografice din Sfântu Gheorghe”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.