Tabăra Minorităților Etnice la Bicfalău
Asociația „Alteris” a organizat săptămâna trecută, în localitatea Bicfalău, cea de-a IX-a ediție a Taberei Minorităților Etnice „Alteris” la care sunt invitați să participe anual copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, aparținând etniilor recunoscute din România. Simpla apartenență la etnie nu este un criteriu suficient pentru copii de a fi admiși într-o astfel de tabără. Ei trebuie să cunoască foarte bine limba etniei din care provin și să aibă noțiuni despre cultura, istoria, obiceiurile și tradițiile specifice acesteia.
Inițiativa le aparține profesorilor Victor Sibianu şi Brassai László, care anul acesta au organizat tabăra pentru a noua oară. „Noi invităm toate minoritățile etnice din România și invităm și acele etnii care nu sunt conform statutului lor o minoritate etnică oficială. De-a lungul timpului au fost 15 minorități prezente. Am avut sârbi, slovaci, șvabi, polonezi, turci tătari, greci, armeni sau romi”, ne-a spus Victor Sibianu, care a precizat că, până în prezent, nu a reușit să aducă evrei și sași în tabăra pe care o organizează.
Pe lângă activitățile recreative și de destindere, tabăra de la Bicfalău are avantajul de a le oferi copiilor șansa de a cunoaște alte culturi, de a afla infromații despre „celălalt”, a cărui cultură o descoperă și învață să o respecte, ceea ce poate contribui la formarea unui adult lipsit de prejudecăți și cu o mai mare deschidere către cultura altor popoare. Un exemplu în acest sens este Aylin, o fetiță din Valu lui Traian (Constanţa), din etnia tătarilor, care a fost fascinată atât de peisaj, cât și de obiceiurile și tradițiile prezentate de copiii din tabără care provin din alte etnii. „Cel mai mult mi-au plăcut maghiarii. Mi-au plăcut costumele și obiceiurile”, a spus fetița care a precizat că, la rândul ei, a prezentat dansul tătăresc.
„E foarte interesant pentru ei ce se prezintă aici. Noi acasă avem învățământ în limba maternă, facem dansuri cu ei, atât în localitate, cât și în localitățile învecinate, facem prăjituri tradiționale de Crăciun. Aici însă copiii se întâlnesc cu alte etnii și învață obiceiurile altor etnii”, ne-a spus Cristina Todorov, reprezentanta șvabilor din Banat, care se afla în tabără pentru a treia oară și care ne-a mărturisit că ea însăși a descoperit că tătarii reprezintă mai mult decât un neam de năvălitori care cucereau teritorii și aceasta numai după ce a venit în tabăra de la Bicfalău.