ACTUALITATE 9 februarie 2014

Sute de tone de deșeuri colectate selectiv în 2013

de Monica Vrânceanu | 78 vizualizări

Sistemul de colectare selectivă începe să fie unul funcțional în județul Covasna, cantitățile de deșeuri crescând de la an la an, chiar dacă destul de lent ori deloc în unele cazuri. Astfel, dacă în 2011 se colectaseră 653 de tone de deşeuri – hârtie, plastic, sticlă, metal și deșeuri electrice și electrocasnice (DEEE), până la finele anului 2013 s-au colectat 885 de tone. Directorul Tega SA, Tóth-Birtan Csaba, a declarat că populația este tot mai implicată în colectarea selectivă, plus că Centrul de colectare din Sfântu Gheorghe are un flux continuu, aici putând fi valorificate aceste deșeuri.

„Există o creștere la colectarea selectivă, chiar dacă aceasta este lentă. Știu că am mai spus asta, dar aș repeta: la plastic avem, din păcate, o scădere a colectării – 140 de tone în 2011, 253 în 2012 și numai 183 de tone anul trecut. Și asta pentru că s-a furat foarte mult din containere sau s-a dat către unele firme care umblă din casă în casă și cumpără PET-uri și hârtie”, a declarat Toth.

Colectare din ușă-n ușă

Directorul Tega spune însă că e încrezător pe mai departe, mai ales că societatea a reușit să deschidă ideea parteneriatelor cu asociațiile de proprietari – unele dintre ele beneficiază deja de sisteme de colectare închise cu cheia – pe străzile Benedek Elek / Tineretului și Lalelei / Crizantemei, precum și sisteme de colectare door-to-door (din ușă-n ușă) – blocurile de pe strada József Attila.

Societatea dorește ca pe viitor să motiveze asociațiile de proprietari să se implice în colectarea selectivă și să le motiveze, inclusiv pentru ca acestea să se implice în schimbarea sistemelor de colectare – iar aici e implicată schimbarea containerelor semisubterane, deoarece acestea nu s-au dovedit a fi utile la noi, ele fiind accesibile celor care scotocesc în gunoaie.

Sfântu Gheorghe se vrea Orașul Reciclării

Tega este partener direct al Primăriei Sfântu Gheorghe în cursa pentru Orașul Reciclării, în cadrul concursului organizat de Eco-Rom Ambalaje. De altfel, înscrierea în concurs a asigurat câteva sisteme de colectare selectivă din partea Eco-Rom pentru Sfântu Gheorghe,  serviciile de colectare urmând a fi îmbunătăţite şi extinse în continuare. Competiția pentru titlul „Oraşul reciclării” se desfăşoară între 1 ianuarie și 30 iunie, iar în cursă se află 32 de oraşe. Orașul care va reuşi să colecteze selectiv cea mai mare cantitate de deşeuri pe cap de locuitor va câştiga un spaţiu de recreere ecologic cu Wi-fi gratuit, valoarea totală anunțată a investiţiei fiind de 12.000 de euro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.