ACTUALITATE 3 noiembrie 2015

Sute de români și maghiari, împreună în Sfântu Gheorghe la comemorarea tinerilor din Colectiv

de Sever Ioan Miu | 1453 vizualizări

Sute de oameni au participat la două acțiuni comemorative desfășurate în dimineața, repectiv seara de 2 noiembrie, în memoria celor 31 de morţi după incendiul din clubul bucureștean Colectiv. Participanții au aprins candele, au depus flori și și-au exprimat, prin viu grai sau prin simpla prezență, solidaritatea cu cei internați în urma incendiului și cu familiile victimelor. O solidaritate care, la Sfântu Gheorghe, a depășit barierele artificiale pe care le trasează diferențele de vârstă, gusturi muzicale sau de etnie.

La ora 11:30, Clubul Sportiv Municipal a organizat prima acţiune comemorativă, care s-a desfășurat lângă placa dedicată sportivilor olimpici ai CSM și a constat în depunerea mai multor coroane de flori, dintre care una din partea CSM și una din partea Sepsi SIC. Pe lângă oficialii CSM și Sepsi SIC, au fost prezenți sportivi, antrenori și angajați ai clubului. Preotul Dorin Cucu a ținut o scurtă slujbă în cinstea celor dispăruți și s-au aprins candele. Mai mulţi trecători s-au alăturat acțiunii, potrivit organizatorilor.

Pe seară, în Parcul Central Elisabeta, numeroși locuitori ai orașului au venit să aducă un ultim omagiu victimelor tragediei de la București, la fostul Monument al Ostașului sovietic. Oamenii s-au adunat încă dinainte de ora 19, oră la care fusese programat evenimentul pe Facebook, au lăsat flori și candele și au discutat doi câte doi sau în grupuri. Au fost prezenți liceeni, cupluri cu copii, tineri cu plete dar și domni și doamne cu părul nins. Potrivit martorilor, la comemorare s-au perindat în jur de 300 de persoane. În jurul orei 19:40, cei mai mulți participanți plecaseră, în jurul monumentului rămânând câteva zeci de oameni şi sute de lumânări.

Lumanari Colectiv Sfantu Gheorghe noiembrie 2015 - 02

„O țară întreagă a fost impresionată de această întâmplare”, ne-a declarat un bărbat în scaun cu rotile. „Puteam să fiu și eu printre ei”, ne-a spus și un licean. O doamnă ne-a zis că s-a rugat pentru cei morți și părinții lor. „Am mai venit să mă rog pentru dreptate, ca oamenii din țara asta, indiferent de sângele lor, să înceapă să facă ceva pentru dreptate și adevăr. Să le oferim copiilor noștri o viață mai bună și posibilitatea să asculte muzică fără să se mai întâmple lucruri de genul ăsta, a mai spus, cu ochii umezi și vocea tremurândă, doamna, care a depus, împreună cu partenerul ei, o coroniță de flori.

Bărbatul care o însoțea a adăugat că a descoperit formația care a concertat în Colectiv, Goodbye to Gravity, după tragedia de la București. „Erau niște muzicieni foarte buni și nu era nimic... nici nu vreau să comentez ce au scris unii despre satanism și tâmpenii de-astea, că nu mă reprezintă și nici pe ei nu îi reprezenta”, a adăugat bărbatul. Am venit aici ca iubitori ai rock-ului. Indiferent că suntem rockeri, români sau maghiari, tot oameni suntem, ne-a spus un alt participant la eveniment.

„Să scrieți că preoții nu au venit. Nici de la catolici, nici de la reformați, nici de la ortodocși, nici de la unitarieni. Acolo sus, lângă politicieni, se duc, dar aici nu vin, a declarat, cu furie în glas, un pensionar. Când i-am spus că un preot a fost la comemorarea de la CSM, bătrânul ne-a răspuns că trebuiau să vină și la acest eveniment, care fusese anunțat. Am venit aici și români, și maghiari. Politicienii sunt cei care bagă râcă între noi, ne-a tradus pensionarul spusele unei doamne în vârstă. „Noi, românii și maghiarii, suntem prieteni, suntem frați, a adăugat doamna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
joco, 3 noiembrie 2015
Conducere clubului Sepsi Osk,si galeria Székely Légió transmite cele mai sincere condoleanţe familiilor, prietenilor şi cunoştinţelor celor care şi-au pierdut vieţile. Gândurile şi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.