ACTUALITATE 21 ianuarie 2010

Susţinere microregională pentru spitalele descentralizate

de Covasna Media | 601 vizualizări

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Covasna (DSP), Deme Judit, consideră că una dintre soluţiile prin care odată cu descentralizarea spitalele ar putea fi susţinute mai uşor este ca acestea să fie sprijinite de consiliile locale din comunităţile care beneficiază de serviciile lor.

Deme Judit a declarat ieri că în prezent au loc discuţii despre paşii concreţi care se vor face în privinţa descentralizării spitalelor, dar este cert că până la sfârşitul anului toţi factorii sanitari de interes local trebuie să ajungă în subordinea consiliilor locale, în etape.

„Eu, cel puţin, n-aş vedea prin această descentralizare ca un spital să fie pus numai pe cârca unei singure primării, ci unei regiuni care beneficiază de serviciile acelei unităţi, acelui spital”, a spus dr. Deme. Directoarea DSP a dat ca exemplu situaţia Spitalului din Baraolt, unde nu a fost o descentralizare, în schimb a fost vorba despre un spirit civic de care au dat dovadă toţi primarii din zona Baraolt în momentele critice ale Spitalului, când avea nevoie de bani.

În acele momente primăriile din zonă au decis din dorinţa de a ajuta spitalul să ofere lapte, pâine, cartofi, fiecare ce putea, fiind de un real ajutor.

În acest fel, a explicat Deme Judit, spitalele orăşeneşti ar funcţiona într-un fel ca unele microregionale, cu susţinerea consiliilor locale din zonă, care ar suporta după descentralizare cheltuielile materiale legate de unităţile sanitare, iar în acest fel acestea s­-ar concentra asupra calităţii actului medical.

Datoriile nu sunt „aberante”

În Covasna ar urma să fie descentralizate cinci unităţi medicale. Preluarea unităţilor medicale se va face însă fără datorii. În prezent, spitalele de la noi din judeţ au oarecare datorii, dar nu „aberante”, după cum spune directoarea DSP.

Astfel, la Spitalul Judeţean Covasna datoriile erau 3,2 milioane de lei la începutul lunii ianuarie, iar la Municipal Tg.Secuiesc se ridică la 2 milioane de lei, însemnând atât datorii la termen cât şi depăşite.

La Târgu­-Secuiesc deşi nu au mai fost acumulate multe datorii în ultima perioadă, se păstrează datoria istorică de 2 milioane de lei cauzată de tariful prea mic pe caz rezolvat la acest spital.

„Spitalele noastre au datorii, dar nu sunt atât de aberante. Managementul contează foarte mult”, a declarat Deme Judit, explicând că la Tg. Secuiesc datoriile sunt din anul 2006, iar anul trecut datorită unui management eficient unitatea nu a mai adunat alte datorii.

Datoriile spitalelor sunt către furnizori, utilităţi, dar şi pentru medicamente.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.