Sumele de echilibrare pentru bugetele primăriilor, mai mici decât anii trecuți
Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat joi repartizarea cotei de 20% din sumele defalcate din TVA, respectiv a cotei de 20% din cota pe impozitul pe venit. Suma totală pe care a avut-o la dispoziție Cj pentru echilibrarea bugetelor locale a fost de aproape 8 milioane de lei, mai mică decât anii trecuți.
„Bugetul pe care îl putem împărți este, din păcate, la cota de 58% faţă de 2013 sau 63% față de 2014”, a declarat președintele CJ, Tamás Sándor. El și-a manifestat, însă, satisfacția că Guvernul a revenit la această modalitate de finanțare, pe care o anulase, inițial, în 2015.
Consiliul Județean s-a sfătuit cu toate primăriile și a luat decizia alocării banilor aplicând principiului solidarității și cel al mărimii și complexității comunei, potrivit lui Tamás. S-a luat în considerare și cât a primit fiecare comună deja de la Ministerul de Finanțe și s-a avut grijă ca, împreună cu contribuția ministerului, suma totală să fie de minim 200.000 de lei.
Astfel, Baraoltul și Întorsura Buzăului, care au primit cel mai mult de la Ministerul de Finanțe, au primit 150.000 de lei la echilibrare din partea CJ, celelalte orașe primind sume mai mari, de 508.000 (Covasna), 650.000 (Târgu Secuiesc), respectiv 703.000 lei (Sfântu Gheorghe). De asemenea, în alocarea banilor s-a verificat și dacă primăriile desfășoară programe europene la care au cotă parte. Astfel, comunele Ilieni și Mereni au primit 50.000 de lei în plus.
„Întotdeauna, în ultimii cinci ani de zile, am alocat o sumă mai mare acelor localități care au cotă parte la programele europene. Și anul ăsta au rămas încă două comune Ilieni și Mereni, care au cotă parte câte 300.000 lei fiecare, în programul european pe care-l derulează. Și desigur trebuie susținut un pic mai mult, am discutat și cu primarii, iar primarul din Sfântu Gheorghe și cel din Târgu Secuiesc au renunțat la câte 50.000 de mii de lei”, ne-a declarat Tamás Sándor.