ACTUALITATE 2 iunie 2016

Subvenţia pe păşune necesită documentaţie suplimentară

de Iulia Drăghici - Taraș | 1162 vizualizări

Direcţia Sanitar Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor Covasna solicită fermierilor să ia legătura cât mai repede cu reprezentanţii asociaţilor din care fac parte pentru a întocmi documentaţia necesară obținerii subvenției pe pășune. Datele vor fi centralizate într-o bază de date electronică, data limită pentru înscrierea în baza de date este 10 iunie, iar la fiecare zi de întârziere, proprietarii animalelor vor suferi o penalizare de câte 1%.

„Animalele aflate în administraţia, să îi spunem aşa, a unei asociaţii de animale pe timpul cât sunt pe păşune, trebuie să apară şi în baza de date naţională ca fiind acolo şi nu în ograda proprietarului. Fermierul trebuie să întocmească o documentaţie, alături de asociaţia din care face parte, pentru a dovedi că animalul chiar este pe păşune şi subvenţia este una cuvenită”, a declarat directorul executiv al DSVSA, Dr. Sikó Barabási Sándor.

Acesta a ţinut să menţioneze că proprietarul rămâne proprietar, chiar dacă animalele nu sunt la el acasă. „Documentaţia face ca asociaţia să fie doar deţinător temporar şi nu îl afectează pe proprietar. După această procedură, asociaţia trebuie să vină şi să se înregistreze aici la noi. Pentru aceasta are nevoie de documentaţia de care spuneam. După înregistrare, asociaţia primeşte un cod de exploataţie pentru păşune. Următorul pas este să primească de la noi un program special pentru calculator prin intermediul căruia se vor face acţiunile de administraţie. Lista cu documentele necesare ajunge joi la APIA, Direcţia Agricolă şi la Asociaţii”, spune Sikó Barabási Sándor.

Paşii pentru înregistrarea sanitar veterinară

Potrivit unui comunicat de presă al DSVSA, pașii de lucru pentru înregistrarea sanitară veterinară a asociațiilor sunt: „1. Asociația crescătorilor de animale întocmește un tabel centralizator care cuprinde acordul membrilor privind depunerea cererii unice de plată de către asociație, datele de identificare, codul de identificare al exploatației zootehnice în Registrul naţional al exploatațiilor al proprietarilor animalelor și al asociației, numărul de animale cu care pășunează fiecare membru. Centralizatorul se întocmește anual și se vizează de primărie. 2. Reprezentantul Asociației crescătorilor de animale depune la sediul DSVSA documentația respectivă și solicitarea de deschidere a codului de exploatație pentru stână sau tabără de vară. 3. DSVSA analizează documentația depusă, deschide codul de exploatație și eliberează Certificatul de înregistrare sanitară veterinară. 4. Mișcarea animalelor din exploatațiile membrilor către exploatațiile asociațiilor (stâni sau tabere de vară) se va face doar în baza documentelor de mișcare eliberate de către medicii veterinari ai circumscripțiilor sanitare veterinare. 5. Administratorul asociației, aprobat ca utilizator al sistemului electronic de înregistrare (SNIIA), sau medicul veterinar cu care s-a încheiat contract, va înregistra în mod obligatoriu intrarea animalelor în exploatație. 6. După expirarea perioadei pășunatului, administratorul SNIIA al asociației va emite documentul de mișcare a animalelor pentru întoarcerea acestora în exploatațiile membrilor. 7. La expirarea perioadei de pășunat, după ce toate animalele din exploatația asociației s-au întors în exploatațiile membrilor, DSVSA închide temporar codul exploatației deținută de asociație. 8. Inspectorii DSVSA vor efectua în perioada pășunatului cel puțin un control în fiecare exploatație deținută de către asociațiile crescătorilor de animale pentru verificarea respectării condițiilor normelor sanitare veterinare în vigoare.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.