ACTUALITATE 21 noiembrie 2008

Sub pământ SRL

de Covasna Media | 711 vizualizări
Tega intenţionează să schimbe containerele actuale cu 60 de containere semisubterane, considerate mai eficiente şi mai silenţioase decât cele din metal

Vechile containere de gunoi din municipiul Sfântu-Gheorghe vor fi înlocuite în curând cu containere semisubterane moderne, mult mai silenţioase şi ecologice. Acest lucru va fi posibil prin accesarea de către SC Tega SA a unui proiect finanţat prin Administraţia Fondului de Mediu, potrivit căruia se vor achiziţiona 60 de containere semisubterane pe toată raza municipiului şi se vor înlocui majoritatea containerelor vechi. Pentru a face posibilă această investiţie, Consiliul Local Sfântu-Gheorghe (CL) a aprobat ieri participarea Tega la un proiect al Fondului de Mediu estimat la 568.000 de euro, fără TVA, din care jumătate ar reprezenta valoare nerambursabilă în cazul în care iniţiativa se dovedeşte una câştigătoare. Potrivit directorului Tega, Toth Britan Csaba, containerele semisub terane care au fost amplasate în ultimii doi ani în diferite zone ale oraşului s-au dovedit mult mai eficiente decât cele din fier şi împiedică o anumită categorie a populaţiei să împrăştie deşeurile aruncate în ...

Tega intenţionează să schimbe containerele actuale cu 60 de containere semisubterane, considerate mai eficiente şi mai silenţioase decât cele din metal

Vechile containere de gunoi din municipiul Sfântu-Gheorghe vor fi înlocuite în curând cu containere semisubterane moderne, mult mai silenţioase şi ecologice.

Proiect de peste 500.000 de euro

Acest lucru va fi posibil prin accesarea de către SC Tega SA a unui proiect finanţat prin Administraţia Fondului de Mediu, potrivit căruia se vor achiziţiona 60 de containere semisubterane pe toată raza municipiului şi se vor înlocui majoritatea containerelor vechi. Pentru a face posibilă această investiţie, Consiliul Local Sfântu-Gheorghe (CL) a aprobat ieri participarea Tega la un proiect al Fondului de Mediu estimat la 568.000 de euro, fără TVA, din care jumătate ar reprezenta valoare nerambursabilă în cazul în care iniţiativa se dovedeşte una câştigătoare.

Test de succes

Potrivit directorului Tega, Toth Britan Csaba, containerele semisub terane care au fost amplasate în ultimii doi ani în diferite zone ale oraşului s-au dovedit mult mai eficiente decât cele din fier şi împiedică o anumită categorie a populaţiei să împrăştie deşeurile aruncate în ele. „Este un program foarte important în ceea ce priveşte înnoirea şi înfrumuseţarea oraşului. În ultimii doi ani s-a introdus un sistem de colectare nou în cartiere, au fost amplasate containere semisubterane şi merită să le extindem pe tot teritoriul oraşului. Ocupă foarte puţin loc, nu se poate umbla în ele şi sunt mai silenţioase decât cele din metal“, a spus Toth.

Nu sunt gălăgioase

Potrivit acestuia, în urma măsurătorilor realizate de specialiştii de mediu reiese că un container din metal produce aproxi mativ 85 de decibeli la o golire, în timp ce la containerele semisubterane nivelul zgomotului este sub 65 de decibeli. Prin programul la care aplică Tega urmează a se achiziţiona 60 de containere semisubterane care vor acoperi aproape în totalitate oraşul, plus câteva macarale speciale pentru amplasarea şi ridicarea lor. În ultimii doi ani au fost achiziţionate în total 24 de astfel de containere, valoarea investiţiei ajungând la 2.000 de euro bucata, fără cheltuielile de amplasare. Conform metodologiei impusă de acest program, în cazul în care proiectul este câştigător banii cheltuiţi pentru acesta vor fi restituiţi numai după realizarea investiţiei şi a lucrărilor, în propor ţie de 50% din valoarea totală.

Aprobat în unanimitate

Întrebat de consilierul local Valeriu Şerban dacă programul acesta s-a corelat cu cel existent la nivel judeţean, privind înfiinţarea rampei de deşeuri dintre Moacşa şi Leţ şi care va deservi Covasna şi Harghita, Toth a specificat că până la finele lunii septembrie anul viitor consorţiul de consultanţă va trebui să pună la dispoziţie stu diul de fezabilitate şi proiectul, dar cel mai pozitiv scenariu indică abia anul 2012 în care toată inves tiţia să înceapă să funcţioneze. În opinia directorului Tega, proiectul prevede însă o subdotare destul de semnificativă, cel puţin la containere, şi nu trebuie aşteptat încă patru ani pentru ca vechile containere din Sfântu-Gheorghe să fie schimbate. În altă ordine de idei, legat de problema deşeurilor din oraş, consilierul Rodica Pârvan a propus ca în cazul magazinelor colectarea deşeurilor să se facă separat de populaţie. Aceasta a amintit că magazinele renunţă la multe deşeuri de natură reciclabilă, care în loc să fie reexploatate iau calea rampelor de gunoi. Proiectul privind achiziţionarea containerelor semisubterane a fost aprobat în unanimitate de consilierii locali.

Ana Sidon

Teme articol: deşeuri gunoi TEGA container
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.