ACTUALITATE 5 iunie 2016

Sub jumătate dintre covăsneni au decis soarta județului

de Observatorul de Covasna | 843 vizualizări

Cu 43,8 % prezență la vot, județul Covasna e și de această dată printre codașele României

În sediile de campanie sau localurile unde s-au adunat mai-marii partidelor, emoțiile sunt mari. Numărătoarea voturilor continuă la ora închiderii acestei ediții. Ceea ce este cert, este faptul că nici la aceste alegeri covăsnenii nu s-au înghesuit la urne.

Bursa zvonurilor și certitudinile

În urma unor calcule neoficiale, la Sfântu Gheorghe topul preferinţelor cetăţenilor este format din Antal Árpád, Mădălin Guruianu, Rodica Pârvan şi Bálint József.

Tot la ora închiderii ediţiei, numărătorile paralele arătau că Bokor Tiberiu este în continuare primar în Târgu Secuiesc, iar Kovács László este iar edil-șef la Vâlcele. Comuna Malnaș ar urma să fie condusă de un primar-femeie, după ce surse din UDMR susțin că locuitorii au ales-o pe Szotyori Angela.

Potrivit surselor, şi la Sita Buzăului Nicolae Stoica ar fi rămas la conducerea Primăriei, adunând circa 72% dintre voturi.

Prezență scăzută la vot

După închiderea urnelor, procentul covăsnenilor care s-au prezentat la vot s-a ridicat la doar 43,8%.

Potrivit datelor furnizate în timp real de Biroul Electoral Central, Municipiul Bucureşti a fost în coada clasamentului, cu 33,31%, urmat de Timiş (40,77%), Iaşi (42,33%), Harghita (43,62%) şi Covasna. Spiritul civic a fost mult mai pronunţat în Giurgiu, judeţ în care prezenţa la vot a fost de 63,24%. În total, doar 48,43% dintre români au votat la aceste alegeri locale, adică 8.873.417 cetăţeni.

În ceea ce priveşte situaţia judeţului nostru, cea mai mare prezenţă la vot a fost în Lunca Ozunului, la secţia de votare 176, clădirea administrativă (fostul sediu al şcolii), unde 78,38% dintre cetăţeni şi-au exprimat dreptul la vot. În cealaltă extremă se găseşte Băţanii Mari, secţia de vot 97, din clădirea Primăriei Căminul Cultural Baţanii Mari, unde doar 23,85% au fost la urne.

În oraşul Sfântu Gheorghe prezenţa la vot a fost de 34,7%. La secţia de vot numărul 17, de la Sala Sporturilor, au votat cele mai multe persoane, 46,64%, iar la secţia numărul 25, Grădiniţa cu program prelungit „Árvácska”, doar 24,29% dintre persoanele cu drept de vot s-au prezentat la urne.

La Întorsura Buzăului prezenţa la vot a fost de 49,98%. Cea mai populară secţie de vot a fost secţia 87, de la Şcoala Primară din Întorsura Buzăului, unde au votat 65,47% de cetăţeni. Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, unde s-a aflat secţia 85, a fost vizitată de 44% dintre persoanele aflate pe listele de vot.

La Sita Buzăului prezenţa la vot a fost de 55,53%, iar în Barcani de 53,12%.

În oraşul Covasna s-au prezentat la vot 41,96% dintre cetăţeni. La secţia de votare 79, Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” - Corp B, au fost cele mai multe persoane, adică 45,59%. La Școala Gimnazială „Avram Iancu”, unde a fost amplasată secţia 82 au fost 37,54% dintre cetăţenii aflaţi pe liste.

Prezenţa la vot în Târgu Secuiesc a fost de 37,86%. Secţia de vot unde s-au înregistrat cele mai multe voturi este cea cu numărul 63, de la Şcoala Primară Ruseni, unde au votat 48,53% de persoane. Liceul Tehnologic „Gábor Áron”, adică secţia 61, a avut cea mai mică prezenţă la vot, de 32,32%.

În Baraolt s-au prezentat la vot 43,25% dintre cetăţenii care au acest drept. Cea mai mare prezenţă la vot a fost la Grădiniţa cu program prelungit „Cimbora”, unde s-au prezentat 45,43% dintre alegători.

Explicaţia prezenţei scăzute la scrutin

Pentru Antal Árpád, explicația prezenței reduse la vot e „relativ simplă". ”Harghita și Covasna au fost județele cu cele mai multe localități unde a existat un singur candidat,  o singură listă. În momentul în care știi că și dacă un singur cetățean ar vota, preferatul ar ieși primar, acest lucru nu mobilizează. Prezența mare a fost în acele localități unde a existat o concurență mai mare între candidați”.

„Exact, așa este. Dintre 40 de unități administrativ-teritoriale unde am avut candidat propriu sau sprijinit de UDMR, - 36 de candidați proprii, 3 primari din partea PCM sprijiniți de noi și un independent sprijinit de UDMR - în 14 locuri nu am avut contracandidați.  Și asta e o explicație. În esență și dacă vă uitați în anii trecuți, noi am avansat în această listă a prezenței la vot pe județe. Acum patru ani de zile eram ultimii sau penultimii, cu județul Harghita. Atunci erau mai mulți candidați unici”, a declarat și președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor.

Guruianu, sesizare la Biroul Electoral după un articol PSD

Candidatul PNL la primăria Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a depus duminică o sesizare la Biroul Electoral Municipal (BEM) cu privire la un atac din partea candidatului PSD Rodica Pârvan, publicat vineri într-un cotidian local. „Afirmaţiile făcute de către candidatul PSD aduc atingere onoarei, demnităţii, imaginii, reputaţiei şi vieţii mele private, sunt denigratoare, defăimătoare, mincinoase, manipulatoare şi pot induce în eroare electoratul”, scrie Mădălin Guruianu, în sesizarea depusă la BEM. Acesta a anunțat că va da în judecată atât autorul, pe Rodica Pârvan, cât și PSD și ziarul care a acceptat articolul. Potrivit membrului BEM Sfântu Gheorghe, Aurel Bote, citat de Agerpres, sesizarea a fost înregistrată de Biroul Electoral Municipal, însă nu este competența acestuia să o soluționeze.

„Votăm pentru noi!” la Întorsura Buzăului

Alegerile locale din Întorsura Buzăului din acest an au fost un subiect „fierbinte” pentru mulţi dintre cetăţenii cu drept de vot din oraş. În contextul în care reţeaua de socializare Facebook a devenit un instrument redutabil de comunicare, întorsurenii au creat un grup în care să îşi exprime opiniile, gândurile sau preferinţele, dar şi mesajele electorale.

„Votăm pentru noi!!!” a adunat 1457 de membrii, chiar dacă nu vorbim doar despre întorsureni.

„Acest grup a fost creat pentru întorsurenii care vor să dea sfaturi candidaţilor la postul de primar al oraşului. Vă puteţi exprima liber părerile, doar folosind un limbaj decent. Deschideţi ochii şi votaţi cu cap....VOTAŢI PENTRU NOI !!!”, informează coordonatorii grupului.

În ziua alegerilor, mesajele nu au fost atât de provocatoare ca până acum, fiind mai degrabă ţintite către dorinţa unui vot curat, corect şi legitim şi către respect şi solidaritate.

„Oricare va fi rezultatul acestor alegeri locale, cel care va fi ales Primar al oraşului Întorsura Buzăului trebuie recunoscut şi respectat de către cetăţenii acestei comunităţi! Acesta o să fie ales de o majoritate de oameni şi decizia trebuie respectată. Primarul trebuie să lucreze pentru toţi cetăţenii indiferent de opinia fiecăruia. Eu unul aleg să respect decizia cetăţenilor şi o să am tot respectul pentru viitorul primar”, a scris Gheorghe Todoran.

Şi Octavian Alin Popica, fostul candidat PNL pentru funcţia de primar, a transmis: „Tuturor prietenilor şi cunoscuţilor (atât candidatilor, cât şi membrilor din secţiile de votare) implicaţi în alegerile care se vor desfăşura astăzi le doresc o zi cât mai liniştită şi succes! Noi ceilalţi, cetăţenii cu drept de vot, ar trebui să ne exercităm acest drept şi să asigurăm aleşilor o legitimitate cât mai mare”.

„Vreți schimbare în Întorsura, dar toți aveti pretenția de la un singur om să facă asta. Schimbarea nu vine de la un singur om, ci doar prin implicarea tuturor. Dacă vreti schimbare, atunci implicați-vă oameni dragi, nu așteptați doar de la un singur om acest lucru”, a scris şi o tânără întorsureancă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
lili, 6 iunie 2016
Nu am votat. Si nu cred ca voi mai vota curand la ce lehamite ma cuprinde cand vad mizeria in care se scalda politica din Romania. L-am votat pe Johannis in 2014 de scarba de a-l vedea pe Ponta la citeste integral
R, 6 iunie 2016
prezenta scazuta la vot = s-a saturat lumea de minciunile, furitsagurile "alesilor", toti o apa si-un pamint, vin ai nostri pleaca ai nostri, nu conteaza cine iese, numai lor sa le fie e bine, merg la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.