ACTUALITATE 10 noiembrie 2021

Studiu Vinca Minor: de la mai puțin de 12, la peste 30 de urși în zona Ciomad – Balvanyos în nici 10 ani

de Iulia Drăghici - Taraș | 917 vizualizări

Recent au fost construite în zona ariei protejate trei spații de colectare a deșeurilor închise și înconjurate cu gard electric 

Un studiu derulat anul acesta de Asociația Vinca Minor, ca parte a unui proiect european pentru protecția mediului din zona Ciomad – Balvanyos, despre speciile invazive, a arătat că numărul urșilor care trăiesc în zona respectivă trece de 30. O analiză comparativă pe care a avut-o la dispoziție asociația a arătat o creștere mare, pentru că în 2013 acolo erau de la mai puțin de 12 urși, spun reprezentanții Vinca Minor. 

În 2013, specialiștii au considerat că avem între 9 și 12 urși care stau încontinuu în sit, adică și atunci erau mai mulți, dar cei care stăteau tot timpul acolo erau atâția - între 9 și 12 exemplare. Acum, în februarie, când ne-am dus să îi numărăm am reușit să numărăm vreo 30, fără să fie numărate ursoaicele, care în februarie nu ieșiseră cu puii. Asta ne-a dat pe spate. Diferența a fost enorm de mare, pentru un parcurs de, să zicem 8, 9, 10 ani”, a explicat marți, într-o conferință de presă, managerul de proiect, reprezentantul Asociației Vinca Minor, Para Zoltán-Róbert.

Proiectul „Implementarea unor măsuri de management conservativ în situl Ciomad-Balvanyos” a inclus realizarea a șase studii de specialitate: studiu despre habitatele de turbării, speciile invazive, arbori bătrâni, identificarea arborilor indigeni, efectul păşunatului, starea de conservare a tinovului Torjafürdő. 

Tot printre activitățile întreprinse în același proiect care prevede situl Ciomad – Balvanyos se găsește și amenajarea a trei puncte de colectare închise a deșeurilor, înconjurate cu gard electric, în vederea diminuării conflictelor urs-om. Acestea urmează să fie predate spre gestionare fie autorităților locale, fie Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, care este în prezent custodele ariei. 

„Un punct de colectare a fost construit în apropierea Pensiunii Cetatea, unul vis-a-vis de Pensiunea Istvana și unul lângă izvorul 18. Punctele sunt protejate prin sistem de gard electric împotriva animalelor sălbatice”, se arată într-o postare publicată pe Facebook. 

Proiectul în discuție, „Implementarea unor măsuri de management conservativ în situl Ciomad-Balvanyos”, în valoare totală de 2,3 milioane de lei, a cuprins mai multe acțiuni pentru atingerea obiectului principal - „Creşterea gradului de protecţie și conservare a biodiversităţii în situl Natura 2000 Ciomad-Balvanyos”. Acesta s-a derulat în perioada noiembrie 2019 – noiembrie 2021. 

Aria protejată Ciomad-Balvanyos, sit natura 2000 de importanță comunitară, are o suprafață de aproape 6.000 de hectare și este situată în zona de nord- centru a județului Covasna, aproape de Lacul Sfânta Ana și de Munții Bodoc.

Sursa foto: Facebook/ Vinca Minor. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.