Ștrandul, cea mai sigură variantă pentru plajă și înot
Ploile din ultimele săptămâni, care păreau să fi pus stăpânire pe orașul Sfântu Gheorghe și împrejurimi, nu doar că s-au oprit, dar au lăsat în urma lor un val de căldură care, după cum avertizează meteorologii, ne va obliga să căutăm curând cele mai la îndemână soluții pentru a ne răcori.
Variante care înlocuiesc marea
Cei pentru care băuturile reci, aerul condiționat și înghețata nu sunt o soluție pe gustul lor, au ca alternativă mersul la scăldat, unde apa le va oferi binemeritata răcoare. Pentru că marea este la sute de kilometri distanță, iubitorii de natură care nu vor ajunge pe litoral și care și-au propus să ocolească ștrandul municipal din dorința de a înota într-un lac natural, pot opta, așa cum fac de mulți ani, pentru scăldatul în lacurile din împrejurimi precum Pădureni sau Reci. O altă variantă o reprezintă râul Olt, la marginea căruia este amenajat un cunoscut spațiu de agrement, unde copiii, dar și însoțitorii lor se pot plimba cu barca pe lac, pot face plajă și se pot destinde, feriți de efectele neplăcute ale zilelor caniculare.
Pericolele din lacurile naturale
Și totuși, oricât de mare ar fi nevoia de a ne refugia din fața caniculei, este foarte important să nu pierdem din vedere riscurile la care ne expunem optând pentru oricare dintre variantele de mai sus. Specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică a județului Covasna atrag atenția asupra câtorva aspecte de care ar trebui să ținem cont atunci când, fugind de căldură, optăm pentru variante care ne-ar putea pune sănătatea în pericol.
„Referitor la înotul în lacuri cum este cel de la Pădureni, noi nu putem oferi garanții 100% în privința lipsei pericolului de îmbolnăviri. Deși facem periodic analiza apei, nu avem o legislație care să ne permită să interpretăm valorile. Noi doar trimitem valorile la București. În orice caz, dacă oamenii aleg să înoate în astfel de locuri, este foarte important să nu înghită apa. Câtă vreme nu înghit apă, singurul pericol la care se mai expun este cel al contractării unor eventuale boli de piele“, ne-a spus dr. Alina Bârzan de la DSP Covasna, care a precizat că, în mod normal, aceste lacuri ar trebui autorizate sanitar, dar că, la instituția pe care o reprezintă, până în prezent nu a fost trimisă nicio solicitare de acest gen de către administratorii lacurilor.
Apa curgătoare, mai sigură decât un lac
Pentru a avea garanția că, vrând să ne bucurăm de efectele benefice ale apelor naturale, nu ajungem să ne îmbolnăvim, specialistul DSP consideră că o variantă mai bună decât cea a lacurilor naturale, în cazul în care nu dorim sub nicio formă să mergem la ștrand, ar putea fi cea a râurilor. „În mod normal, logica spune că, prin comparație cu un lac, care este o apă stătătoare, râurile, care curg, sunt mai curate și prezintă mai puține riscuri, însă oamenii trebuie să știe că noi nu luăm niciodată probe din râuri și nu oferim garanții de nicio natură în acest sens“, a mai spus dr. Bârzan.
Ștrandul, singurul spațiu de înotat controlat de lege
Din punctul de vedere al specialistul DSP Covasna, cea mai sigură variantă ar putea rămâne ștrandul unde se fac analize periodice și unde există o legislație care îi obligă pe administratori să asigure o calitate a apei care să nu pericliteze cu nimic sănătatea oamenilor. „Ștrandul nu este obligat să obțină autorizație, dar este obligat să își monitorizeze permanent calitatea apei pentru a evita orice neplăceri privind sănătatea oamenilor“, a mai spus aceasta.
Varianta ștrandurilor este cu atât mai sigură cu cât, pe perioada sezonului cald, ele sunt atent monitorizate de către DSP. „Controalele pentru calitatea apei se fac lunar pe timpul verii, dar dacă ne sunt semnalate nereguli, noi putem face controale și în urma unor sesizări primite de la persoanele care ni se adresează“, a spus Szabó Rodica, de la compartimentul inspecții al DSP Covasna.
Cu 30 de lei pe zi, înoți, faci plajă și ai parte de divertisment
Prin urmare, ștrandul rămâne cea mai bună opțiune, cu atât mai mult cu cât este și un antidot la plictiseală prin multitudinea de variante pe care le pune la dispoziție pentru înotători. Pe lângă bazinul pentru copii, adânc de 0,40m, în care părinții își pot lăsa copiii să se bucure de apă în voie, fără teama că s-ar putea îneca, la ștrand există și mijloace de distracție în apă precum bazinul cu tobogan. Cei cărora le place să înoate mai mult au la dispoziție bazinul proaspăt amenajat, care are o adâncime de 1,20 m.
Programul ștrandului este, de asemenea, avantajos, în sensul că cei dornici să se bucure de apă pot merge zilnic la bazin în intervalul orar 10:00 - 20:00, numai în zilele de luni programul fiind mai scurt, respectiv de la 16:00 la 20:00.
Un bilet standard care îți asigură șederea la plajă o zi întreagă costă 20 de lei, iar unul valabil numai după-amiază, de la ora 16:00, este 15 lei. Elevii și studenții plătesc numai 6 lei pentru bilet, iar pensionarii trebuie să scoată din portofel 10 lei pentru un bilet, iar persoanele cu dizabilități plătesc 5 lei. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au acces gratuit, iar șezlongurile se pot închiria contra unei taxe de 10 lei.
Prin urmare, cei care aleg să ignore recomandările specialiștilor și se aventurează să înoate într-un lac natural trebuie să aibă în vedere faptul că acesta este oricând un pericol de înec, prin curenții care se produc și prin diferențele de adâncime, chiar și aproape de mal – diferențe care nu pot fi intuite ușor. În schimb, ștrandul este un spațiu special amenajat, lipsit de pericole și mereu supravegheat, care prezintă cele mai mici riscuri pentru viață și sănătate, dar de multe ori şi costuri mult mai ridicate.