Steagurile și însemnele, luate la control de Prefectura Covasna
Prefectura Covasna începe o acțiune de verificare a modului în care primăriile și instituțiile din județ respectă prevederile legii cu privire la însemnele naționale.
Prefectul Dumitru Marinescu a declarat că verificările vor fi făcute de către specialiștii în drept administrativ și juridic ai Prefecturii, iar prin control se va urmări nu doar modul de arborare a drapelelor ci și modul de folosire a restului de însemne, inclusiv steme.
Întrebat ce anume a dus la această acțiune de control, prefectul Marinescu a explicat că vine pe fondul ultimelor evenimente și dispute diplomatice care au pus în discuție arborarea steagului secuiesc. Astfel, Marinescu a arătat că există o solicitare în acest sens din partea ministrului de Interne Radu Stroe. În context, prefectul a amintit și de inițiativa fostului prefect Codrin Munteanu, care i-a informat, printr-o circulară, pe primarii din județ cu privire la arborarea drapelelor.
Legea spune că primăriile și instituțiile publice trebuie să arboreze drapelul României în mod obligatoriu. Drapelul Uniunii Europene și însemne ale unităților administrativ-teritoriale – care au fost adoptate legal, pot fi de asemenea postate. Legea este însă foarte clară atunci când vine vorba despre steagul României, drapelele altor țări putând fi arborate doar în ocazii special – cum ar fi vizitele cu caracter oficial.
Simbolurile minorităților naționale pot fi și acestea utilizate – inclusiv steagul secuiesc, dar doar cu ocazia unor adunări sau acțiuni specific. În județul nostru, există însă insitutuții care au arborat drapelul secuiesc în spații publice – Consiliul Județean și Primăria Sfântu Gheorghe au făcut-o deja de mai mulți ani. De altfel, nu demult, președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a îndemnat primarii să arboreze steagul secuiesc pe clădirile primăriilor.