ACTUALITATE 14 iunie 2012

Steaguri atacate de Prefectură

de Mediafax | 80 vizualizări

Deciziile CJ şi CL Covasna privind aprobarea steagurilor judeţului şi oraşului au fost atacate de Prefectură la 4 ani de la adoptarea lor.

Prefectura Covasna a atacat în contencios administrativ hotărârile Consiliului Judeţean Covasna şi Consiliului Local Covasna prin care au fost aprobate steagul judeţului, respectiv cel al oraşului Covasna.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, a declarat că prefectul Codrin Munteanu a atacat în contencios hotărârea CJ din 2008 privind aprobarea steagului judeţului.

Tamás Sándor a menţionat că stema judeţului a fost aprobată de CJ în 2007, iar steagul judeţului în martie 2008, iar prefectul Munteanu a atacat, în urmă cu două zile, în instanţă, ultima dintre hotărâri.

“Nu cunosc agenda dânsului – de ce a făcut-o acum, dar a atacat o hotărâre adoptată în 2008. Prima dată a atacat steagul oraşului Covasna, iar acum şi al judeţului şi, probabil, va lua pe rând toate localităţile din judeţ. Vă daţi seama, stema judeţului se bazează pe o stemă din secolul al XIV-lea, care a fost întotdeauna stema ţinutului Trei Scaune (judeţul Covasna - n.r.) şi care a fost, după aceea, aprobată în perioada interbelică şi a apărut în Monitorul Oficial în perioada regală, în 1928. Pe acest palier am ajuns în 2007, când a aprobat-o şi Guvernul României, după comisia heraldică, iar domnul prefect acum atacă steagul, care nu conţine altceva decât stema”, a spus Tamás Sándor.

Preşedintele CJ Covasna a adăugat că nu cunoaşte motivele acestui demers, pentru că Prefectura nu l-a înştiinţat, ci a aflat despre acest lucru de la Tribunal.

Tamás Sándor, care este şi preşedintele UDMR Covasna, a susţinut că ar putea exploata politic acest subiect, dar problema este că un astfel de gest din partea Prefecturii ar putea avea efecte asupra atmosferei din judeţ.

“În ultimii patru ani, ca preşedinte al CJ Covasna, am ţinut un echilibru etnic în acest judeţ, dar asemenea lucruri – ceea ce face domnul prefect când atacă comunitatea maghiară – eu cred că o să aibă un rezultat negativ asupra atmosferei din acest judeţ. Poate unii asta vor, dar nu mor caii când vor câinii”, a conchis Tamás.

La rândul său, primarul oraşului Covasna, Lőrincz Zsigmond, a declarat că Prefectura a atacat în contencios şi hotărârea CL Covasna privind aprobarea steagului oraşului, pe motiv că nu a avut aviz favorabil din partea secretarului Primăriei. “O să avem un proces şi sper că vom câştiga”, a spus Lőrincz.

Contactat telefonic de corespondentul Mediafax, prefectul Codrin Munteanu a declarat că va explica luni, într-o conferinţă de presă, motivele pentru care cele două hotărâri au fost atacate în instanţă.

În martie 2008, Consiliul Judeţean Covasna a adoptat o hotărâre privind includerea în statutul judeţului a unor însemne specifice: stema, drapelul şi fanionul judeţului Covasna, care să fie utilizate, în condiţiile legii, cu prilejul unor manifestări de interes local, în acţiuni protocolare sau festive, alături de drapelul naţional.

Culorile drapelului şi ale fanionului sunt bazate pe combinaţia coloristică a stemei judeţului, aprobată prin hotărâre de guvern, şi anume albastru şi auriu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, 15 iunie 2012
As vrea si chiar mi-ar place sa-mi explice mustaciosu ce anume din acele insemne reprezinta comunitatea romaneasca.
, 15 iunie 2012
E simplu,acel asa zis steag,nu reprezinta si comunitatea romaneasca din oras/judet,ci doar comunitatea maghiara.Deci,jos cu ele si puse pe foc.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.