Staţia de epurare din Sfântu Gheorghe e 100% funcţională
Recepţia de punere în funcţiune a stației de epurare din Sfântu Gheorghe, cea mai importantă investiţie din cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Covasna”, finanţată prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, a avut loc joi, 19 mai.
„Am pornit din ianuarie cu probele staţiei şi în prezent am ajuns la o epurare de 100%”, a declarat directorul general al Gospodărie Comunală S.A., Fejér Alexandru.
Primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a fost prezent la eveniment şi a spus: „Este cea mai importantă investiţie la nivelul judeţului şi la nivelul oraşului în ultimii 25 de ani. Vreau să subliniez faptul că cetăţenii au văzut până acum doar partea neplăcută, pentru că schimbarea de conducte a generat străzi sparte. Încetul cu încetul vom uita de neplăceri şi va rămâne doar infrastructura în stare bună şi rămâne apa de calitate. Apa este de o valoare inestimabilă. Beneficiul cel mai important este că vom avea apă curată, servicii de calitate şi siguranţă”.
Preţul nu se va majora
Întrebat despre situaţia apei potabile din judeţul Covasna, Fejér Alexandru a răspuns: „Avem una dintre cele mai bune ape din toată ţara. Sfântu Gheorghe se află în primele zece din toată ţara”.
Despre preţul canalizării şi a apei, directorul Gospodăriei Comunale a spus că ajunge la circa 6 lei şi nu se va mai majora.
Şi primarul Antal Árpád a vorbit despre preţul apei: „În ceea ce priveşte preţurile, acestea sunt stabilite pentru următorii 25 de ani, conform contractului. Sper că aşa cum a fost redus TVA-ul la apă se va reduce TVA-ul şi la canalizare. Mi se pare ciudat că intră apa cu TVA de 5% şi iese cu 20%. Sper că la nivel guvernamental se vor face aceste mici corecţii. Acest lucru va însemna cost redus pentru utilizatorul final”.
Potrivit datelor oficiale, valoarea totală a proiectului, care cuprinde lucrările realizate la nivelul întregului judeţ, a fost de 259.977.481 lei, valoarea totală eligibilă a proiectului (Fond de Coeziune, buget de stat, bugete locale) a ajuns la 237.021.468 le şi contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene (Fondul de Coeziune) la 201.468.248 lei. Gospodărie Comunală SA a contribuit cu suma de 22.956.013 lei.
În Sfântu Gheorghe s-a realizat reabilitarea a 15 puţuri de apă, reabilitarea a 9,3 kilometri de aducţiune, reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare a apei, extinderea reţelei de distribuţie a apei cu 5.625 de metri, construcţia unui rezervor de apă cu o capacitate de 60 de mc, extinderea reţelei de canalizare pentru utilizatorii casnici cu 10.462 de metri, construcţia unei noi staţii de pompare a apei uzate, reabilitarea reţelei de distribuţie a apei pe o lungime de 23.758 de metri şi construcţia unui rezervor de 1.000 de mc la staţia de tratare a apei.