ACTUALITATE 15 iulie 2015

Stația de asfaltare din Sfântu Gheorghe, un posibil pericol pentru locuitorii oraşului

de Mirela Cara Dragu | 830 vizualizări

În ultimii zeci de ani, tot mai mulți specialiști trag semnale de alarmă către omenirea care, în goana sa după dezvoltare și progres, acționează asupra mediului cu ostentație și lipsă de responsabilitate, ca și cum nu ar avea alt scop decât acela de a conduce planeta la dispariție în timpul cel mai scurt posibil. Vocile de acest gen rămân de cele mai multe ori neascultate, în timp ce mediul înconjurător se degradează văzând cu ochii.

Dinu Nicu din Sfântu Gheorghe pare să fie o voce care răsună de ani buni fără ecou. Pentru că locuiește în apropierea stației de asfaltare din oraș, Dinu Nicu este nemulțumit de faptul că de primăvara până toamna târziu, este obligat să suporte emanațiile de noxe poluante ale stației respective, în legătură cu care este convins că nu respectă prevederile europene în privința poluării.

Dinu Nicu nu este singurul nemulțumit de această situație. El a vorbit cu presa locală în numele locuitorilor de pe străzile Țigaretei, Muncitorilor, Energiei, Sălciilor, dar și al celor ale căror case sunt situate la distanțe mai mari de stația de asfaltare. Pretenția oamenilor din această zonă este aceea de a închide stația, considerând că este mult prea veche pentru a mai putea fi modernizată. Din 2012 până în prezent, așa cum reiese din declarațiile lui Dinu Nicu, s-au făcut diferite demersuri, constând în sesizări trimise către Consiliul Județean, către Prefectură, către Garda de Mediu și către Agenția de Protecție a Mediului din județ, dar și recent către Comisariatul Național al Gărzii de Mediu din București, de la care încă așteaptă răspuns.

„Timp de patru ani de zile nu s-au luat măsuri de niciun fel legat de pozițiile noastre. Să se facă măsurători, să vină cu ceva concret. S-au deplasat doar o singură dată în patru ani la fața locului și atunci la insistențele noastre telefonice. Asta s-a întâmplat acum o lună jumătate, când au văzut într-adevăr că se emană noxe poluante, un praf irespirabil și la mixtura respectivă se degajă în atmosferă niște substanțe chimice care afectează sănătatea oamenilor”, afirmă Dinu Nicu, care precizează că pe locuințele și mai ales pe geamurile locuințelor din apropiere se pot vedea efectele gazelor care îngălbenesc ramele. Reclamantul povestește că printre demersurile pe care le-a făcut s-a numărat și acela de a chema reprezentanți ai firmei producătoare de geamuri termopan cu scopul de a verifica în ce măsură geamurile se îngălbenesc din cauza emanațiilor de la stația de asfaltare sau din fabricație. Aceștia au conchis că singura cauză este aceea a emanațiilor.

Ceea ce îl nemulțumește pe Dinu Nicu, dar și pe oamenii în numele cărora vorbește, este faptul că răspunsurile primite de la instituțiile către care a făcut plângere în repetate rânduri sunt neclare, motiv pentru care le califică drept halucinante. Faptul că în cei patru ani de când încearcă să găsească un răspuns clar nu a obținut niciunul din rezultatele sconate a născut suspiciuni în mintea lui Dinu Nicu. „Au obținut tot felul de autorizații de funcționare și de la Mediu și de peste tot. Nu știu cum le-au obținut. În ce bază? Automat trebuia să se facă măsurători. Noi în patru ani de zile am insistat pe măsurători, dar răspunsurile au fost toate evazive. Să înțeleg că e trafic de influență, că e corupție, că se înțeleg la nivelul instituțiilor, că e ceva la mijloc?, se întreabă retoric Dinu.

Contactat telefonic pentru un punct de vedere, directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a precizat că problema ține de competența Gărzii de Mediu. La rândul său, comisarul Jakab Rozália de la Garda de Mediu Covasna ne-a transmis o informație scurtă. „De câte ori domnul a depus sesizare, a fost trimis răspuns la termen”, a spus aceasta menționând că nu cunoaște problema îndeaproape întrucât ea ține locul persoanei care s-a ocupat de caz și care este în concediu în această perioadă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 16 iulie 2015
"Contactat telefonic pentru un punct de vedere, directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a precizat că problema ține de competența Gărzii de Mediu. La rândul său, comisarul Jakab Rozália de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.