ACTUALITATE 1 martie 2016

Start pentru înscrierea la „Sanitarii Pricepuţi”

de Iulia Drăghici - Taraș | 876 vizualizări

Crucea Roșie Covasna, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, organizează a 53-a ediție a concursului „Sanitarii Pricepuți”. Termenul limită pentru înscrierea echipajelor este 11 martie. Competiţia judeţeană va avea loc în 17 mai şi se va desfăşura în faţa Teatrului „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe.

Până în 11 martie profesorii trebuie să formeze grupe de câte 5 elevi şi să trimită formularele fie la sediul organizaţiei, fie pe adresa de e-mail crucearosiecovasna@yahoo.com. Formularele de concurs se găsesc pe site-ul „Crucea Roşie Covasna” .

Potrivit organizatorilor, concursul se desfăşoară pe două categorii, pentru ciclu gimnazial şi pentru cel liceal. Singura condiţie de participare la concurs impusă în acest an este ca un profesor să înscrie maxim două echipe. „Am vrut să controlăm un pic situaţia pentru că dacă un profesor vine cu mai mult de două grupe, atunci îi va fi foarte greu să îi coordoneze pe elevi”, a precizat unul din organizatorii evenimentului, Lazar Andrea.

„În a doua jumătate a lunii martie noi pregătim profesorii. Aceştia parcurg alături de noi cursurile de prim-ajutor, iar la rândul lor trebuie să le prezinte elevilor partea teoretică. După ce reuşesc acest lucru, noi o să le punem la dispoziţie manechinele, defibrilatorul semiautomat şi pot să vină la noi, la sediu, să exerseze”, ne-a mai spus Lazar Andrea.

„De obicei, acest concurs cuprinde un test teoretic, după care fiecare grupă primeşte 4 situaţii diferite, neprevăzute. Elevii trebuie să îşi dea seama despre ce este vorba şi să acţioneze, în grup, încercând să rezolve acea urgenţă medicală. În fiecare cort va fi un juriu, iar în fiecare juriu este o persoană de profesie medic sau asistent medical. Acest juriu o să acorde punctajul. De asemenea, avem şi voluntari care ne ajută să simuleze diverse situaţii sau în alte domenii în care avem nevoie”.

Organizatorii au mai precizat că în acest an grupa câştigătoare de la ciclul liceal merge la etapa naţională a concursului, care se va desfăşura la Poiana Pinului, din Buzău. Mai mult, celelalte echipe fruntaşe vor câştiga premii din partea sponsorilor.

În fiecare an, circa 350 de elevi din tot judeţul participă la concursul „Sanitarii Pricepuţi”, iar amploarea evenimentului pare să crească la fiecare ediţie.

„Este bine ca fiecare dintre noi să ştie să acorde primul ajutor. Au fost cazuri în care participarea la concursul „Sanitarii Pricepuţi” a fost de ajutor pentru elevi şi familiile acestora. Un caz particular a fost când un tânăr a recunoscut că tatăl lui are un atac cerebral şi a reuşit să îi salveze viaţa pentru că a ştiut cum să reacţioneze, ce să facă şi ce să spună după ce a sunat la 112”, ne-a mai precizat Lazar Andrea.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.