ACTUALITATE 6 iunie 2017

Start Bacalaureat 2017!

de Iulia Drăghici - Taraș | 1370 vizualizări

O nouă generație de liceeni se pregătește să-și ia rămas bun de la învățământul preuniversitar. Bacalaureatul, numit popular și „examenul de maturitate”, a început marți, 6 iunie, pentru 1.237 de elevi din 18 unități de învățământ din județul Covasna cu prima probă, cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

„Astăzi, după prima probă, pot să vă spun că nu au fost incidente, totul a decurs normal, ca în anii precedenți. Bacalaureatul nu prezintă noutăți față de anii anteriori, astfel că metodologia valabilă este cea stabilită în 2011. (...) Dacă elevii s-au pregătit pe parcursul anilor de liceu, înseamnă că nu vor avea emoții la Bacalaureat și pot să obțină chiar rezultate foarte bune. Cei care s-au pregătit mai puțin au emoții mai mari, bineînțeles, dar până la primele probe scrise, care sunt esențiale și care și contează, mai au încă timp pentru recapitulare. Mai avem la dispoziție încă trei săptămâni, în care elevii nu vin la examen în fiecare zi, ceea ce înseamnă că au șansa să folosească eficient această perioadă rămasă. (...) Dorim ca și acest examen, ca toate cele precedente, să fie corect, unde toți actorii să fie responsabili față de ceea ce fac. Dacă respectăm legislația, metodologia și suntem cinstiți, atunci Bacalaureatul va fi unul corect”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” inspectorul școlar general al județului Covasna, Kiss Imre.

În ceea ce privește rezultatele examenului de Bacalaureat, acesta spune că o comparație între generații nu este cea mai corectă variantă de analiză, însă fiind o metodă răspândită și aplicată la nivel național, acesta speră ca generația actuală să se dovedească și mai pregătită decât precedentele.

„Am vrea și în acest an măcar procentajul de anul trecut, dacă nu chiar unul mai bun. Tot timpul suntem tentați să comparăm cu anii precedenți, deși vorbim de generații diferite. Nu prea putem să comparăm rezultatul unei generații, cu cel al altei generații de elevi, dar cam asta facem. Sunt alți copii, cu alte posibilități și alt nivel. De fiecare dată acest examen poate aduce rezultate mai plăcute sau mai puțin plăcute. Eu aș vrea ca în acest an să avem surprize pozitive, deci rezultate mai bune. Dacă pe parcursul anului școlar elevii s-au pregătit, atunci în mod sigur rezultatele vor fi bune”, ne-a declarat inspectorul școlar general.

Numărul elevilor înscriși la examen este mai mic decât anul trecut, cu 68 de candidați, însă și numărul de elevi înscriși în clasele a XII-a la începutul anului școlar a fost mai mic decât în anul precedent.

Proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se derulează în 6 și 7 iunie, este urmată de proba B, de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 8 și 9 iunie. Evaluarea competențelor digitale, proba D, va avea loc în zilele de 9, 12 și 13 iunie. Proba C, de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, este programată în intervalul 14–16 iunie.

Emoțiile candidaților, și ale părinților acestora deopotrivă, vor fi și mai mari începând din 26 iunie, când va avea loc prima probă scrisă, cea la limba și literatura română. Pe 27 iunie va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă, în 28 iunie – proba scrisă la materia obligatorie a profilului, iar în 30 iunie – proba la alegere a profilului și specializării.

Potrivit calendarului oficial, rezultatele inițiale vor fi afișate în 5 iulie, iar perioada 6 – 9 iulie este rezervată rezolvării contestațiilor.

Rezultatele finale, după contestații, vor fi publicate în 10 iulie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.