ACTUALITATE 29 septembrie 2023

Spitalul Județean: cum să prevenim rabia

de Diana Pantelimon | 1026 vizualizări

Printre miile de boli existente se numără și rabia, care este o una infecțioasă gravă, fiind letală aproape în toate cazurile. Ca să ne amintim că o putem preveni, prin vaccinul anual administrat prietenilor blănoși, s-a stabilit și o Zi Mondială de Luptă Împotriva Rabiei. Aceasta este marcată pe 28 septembrie și are ca scop reducerea cazurilor și încurajarea vaccinărilor. Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, au transmis informații pe subiect, prin intermediul platformei de socializare Facebook. Acestea fac parte din seria „Bine de știut!”, care cuprinde recomandări și sfaturi pe diferite subiecte.

Prin ținerea sub control a rabiei animale, se previne și cea umană. La om se transmite, de regulă, prin zgârieturi sau mușcături ale animalelor infectate.

„Rabia (sau turbarea) este o boală infecțioasă virală extrem de gravă, care ucide în 99% dintre cazuri, dar care poate fi prevenită. Boala evoluează pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, cele mai multe victime fiind, în special, în Asia, Africa şi America Latină. Virusul rabic se găsește în saliva animalelor infectate și cauzează meningoencefalită difuză. Printre primele simptome se numără febra și furnicături la locul expunerii inițiale, urmate de spasme, agitație extremă, frică de apă, paralizia anumitor părți ale corpului, stare de confuzie și pierderea cunoștinței. Perioada de timp de la contractarea bolii și până la apariția simptomelor este, de regulă, de la una la trei luni. Boala se transmite de la animale la oameni, de obicei prin zgârietura sau mușcătura unui animal infectat, iar majoritatea cazurilor la oameni sunt rezultatul mușcăturilor de câini. În SUA, de exemplu, liliecii sunt cea mai răspândită cauză a rabiei”, se arată în postarea de pe Facebook.

Vaccinarea este obligatorie în România. Principala sursă de virus rabic este reprezentată de vulpea roșcată, iar singura măsură eficientă de eliminare a rabiei este vaccinarea animalelor.

„Din fericire, nu am avut o experiență personală, nu am avut cazuri de rabie la câini sau pisici. Dar în România proprietarii de câini și pisici sunt obligați prin lege să vaccineze contra rabiei, anual, pentru că avem destul de multe vulpi cu rabie. Este boală virală, se transmite prin salivă și e incurabilă”, ne-a împărtășit Gábor Imola, medic veterinar din Sfântu Gheorghe.

Cazuri de rabie în rândul animalelor au fost înregistrate anual pe teritoriul țării noastre, atât la animale sălbatice (vulpe, lup, urs, șacal, pisică sălbatică, dihor, jder, raton), cât și la animale domestice (bovine, ovine, caprine, suine, animale de companie), potrivit site-ului Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Aceeași sursă precizează faptul că prin implementarea programului de vaccinare antirabică (prin administrare pe cale orală) a vulpilor s-a înregistrat o diminuare a cazurilor de rabie în perioada 2014-2017. În pofida  măsurilor de control ale rabiei implementate până în prezent, riscul apariției de noi cazuri de boală este iminent, ca urmare a situației epidemiologice din țările vecine, motiv pentru care Comisia Europeană solicită continuarea programului de vaccinare antirabică a vulpilor pentru cel puțin 6 ani consecutivi și 2 ani de la confirmarea ultimului focar de rabie.

„În anul 2021, două state membre UE au raportat 118 cazuri autohtone de rabie la animale: Polonia – 113 cazuri și România – 5 cazuri (patru bovine și o vulpe). Ultimul caz de rabie la om în România, soldat cu deces, a fost înregistrat în anul 2012”, arată sursa citată.

Pentru a preveni îmbolnăvirea, animalele de companie trebuie vaccinate. Se recomandă supravegherea animalelor, să nu hoinărească libere. Copiii nu trebuie încurajați să interacționeze cu animalele necunoscute, iar în curți și pe străzi nu ar trebui aruncate resturi menajere care ar putea atrage animale sălbatice sau fără stăpân.

În caz de o rană provocată de mușcătura unui animal, aceasta trebuie spălată profund cu apă și săpun timp de 15 minute. Se apelează de urgenţă la medic pentru a stabili necesitatea vaccinării antirabice.

Dacă animalul de companie a fost mușcat de un altul, se solicită de urgenţă ajutorul medicului veterinar, potrivit INSP.

„Anual, pe 28 septembrie, țările lumii marchează Ziua mondială de luptă împotriva rabiei, cu scopul de a reduce și a preveni apariția cazurilor, și pentru a încuraja vaccinarea animalelor. Această dată a fost aleasă și pentru a comemora decesul omului de ştiinţă Louis Pasteur, prima persoană care a reuşit să creeze cu succes un vaccin împotriva rabiei. Obiectivul, la nivel global, este eliminarea deceselor cauzate de rabie până în anul 2030. Tema din acest an – «Toți pentru 1, o singură sănătate pentru toți» - subliniază faptul că sănătatea nu este doar pentru o parte a populației, ci pentru toată lumea”, au mai transmis reprezentanții spitalului din Sfântu Gheorghe.

Sursa foto: Facebook/ Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.