Speranțe pentru apa minerală Bodoc
Înainte de 1989, apa minerală de la Bodoc era renumită în toată țara. De câteva luni, fabrica de îmbuteliere este închisă, iar societatea care o cumpărase are o datorie de sute de mii de lei către comuna Bodoc. Primarul acesteia, Fodor István, spune că printr-un parteneriat cu Consiliul Județean, comuna ar putea achiziționa fabrica astfel încât apa minerală Bodoc să ajungă din nou în magazine.
„Era o apă minerală apreciată de toată lumea și o fabrică bună. Proprietarul a vândut la o firmă din Brașov, firma a investit și a făcut o linie de îmbuteliere. Fabrica a mers trei luni și apoi s-a închis, reprezentanții firmei au zis că nu merită să mai îmbutelieze apă minerală. Fabrica a ajuns la insolvență, lăsând șomeri 40 de oameni”, spune Fodor.
Pe lista creditorilor se află, alături de Statul Român, și Comuna Bodoc, față de care fabrica de îmbuteliere are o datorie de 330.000 de lei. „Lichidatorul o să apară pe 20 sau 25 octombrie să o pună la vânzare. Dacă facem un parteneriat cu Consiliul județean atunci am putea achiziționa fabrica. Ne-am gândit noi și la asta, dar să vedem cum va fi”, spune, precaut, primarul.
Tot o amintire a ajuns și fabrica de cărămidă din Bodoc, demolată, potrivit primarului, de firma din București care o cumpărase. În prezent, localnicii au ajuns să cumpere cărămidă și țiglă produse la Sighișoara cu argilă de Bodoc. Nici fabrica de spirt din Zălan, sat aparținător de comună, nu mai este, fiind închisă după ce afacerea a dat faliment din cauza impozitelor. „Făceau și vodcă de Zălan, cred că am o sticlă, undeva, ca amintire”, spune, zâmbind cu tristețe, Fodor.
Printre sursele de venit ale locuitorilor se numără și brutăria din Bodoc. Consiliul Local are sere de roșii și alte legume iar merele din livezile comunei sunt valorificate la Micfalău, unde devin suc de mere bio. Chiar dacă au resurse puține, locuitorii comunei sunt inimoși: în urma unui anunț al Primăriei, ferma Consiliului Local a primit de la localnici mai multe animale, printre care trei scroafe, 14 ovine și patru cai lipițani.