Spectacol cu paraşutişti de Ziua Drapelului la Sfântu Gheorghe
România a sărbătorit în 26 iunie, ca în fiecare an din 1998 încoace, Ziua Drapelului Naţional. Garnizoana Sfântu Gheorghe a pregătit un program special pentru covăsneni, care a început de la Monumentul Ostaşului Român și s-a finalizat la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna.
În cadrul ceremoniei, 11 parașutiști de la Aeroclubul României – Braşov au organizat un spectacol, prin care au parașutat trei drapele, unul de 400 de metri pătrați, unul de 100 de metri pătrați și unul de 2/4,5 metri, cel din urmă fiind și arborat la Monumentul Ostașului Român. Mai mult, la eveniment au fost prezenți și Junii Brașovului, care au avut rolul de a transporta drapelul care a fost arborat la sediul Inspectoratului de Jandarmi. Manifestația a fost completată și de prezența structurilor aparținătoare sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională din județ.
Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, le-a transmis covăsnenilor prezenţi la evenimentul de duminică: „Reunirea celor trei culori ale drapelului românesc, roşu, galben şi albastru, are adânci semnificaţii istorice, exprimând continuitatea poporului român, legăturile permanente între românii de ambele versante ale Carpaţilor, idealurile de unire şi independenţă, care au ghidat neamul românesc de-a lungul întregii sale existenţe. Semnificaţiile culorilor pot fi interpretate astfel: roşu – simbol al sângelui vărsat în lupte de către eroii neamului, galben – simbol al spicului de grâu ce dă poporului pâinea cea de toate zilele şi albastru – reprezintă seninul cerului şi simbolizează blândeţea, frumuseţea şi buna-credinţă a poporului român. (...) De Ziua Drapelului Naţional trebuie să ne aducem aminte de cei care s-au jertfit pentru integritate şi libertatea poporului şi a ţării noastre sub acest mândru tricolor. (...) Nu greşim dacă spunem că tricolorul este însăşi România. De Ziua Drapelului Naţional le urez tuturor cetăţenilor români „La mulţi ani!” şi să arboreze, aşa cum se cuvine, tricolorul românesc”.
Klaus Iohannis: „Se cuvine să iubim şi să respectăm tot ceea ce reprezintă Drapelul României”
„Sărbătorim pe 26 iunie unul dintre cele mai preţioase însemne ale identităţii naţionale, Drapelul României. Această zi, încărcată de profunde semnificaţii, ne oferă prilejul să reflectăm la istoria naţiunii noastre, precum şi la contribuţia pe care fiecare dintre noi o putem avea la definirea viitorului ei. Tricolorul ne reaminteşte de momente memorabile ale devenirii statului român, care stau mărturie a iubirii de neam, a dorinţei de unitate şi libertate, a onoarei şi gloriei poporului nostru. Astăzi, Drapelul reprezintă o Românie modernă, stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, partener de încredere al SUA şi membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene. Se cuvine să iubim şi să respectăm tot ceea ce reprezintă Drapelul României şi să transmitem şi generaţiilor viitoare aceste nobile sentimente, educându-le în spiritul dragostei faţă de valorile româneşti înscrise, încă din 1848, pe faldurile sale: libertate, dreptate şi frăţie. Cu această ocazie, adresez un mesaj de recunoştinţă înaintaşilor noştri pentru sacrificiul lor în lupta pentru unitate şi independenţă, precum şi românilor de pretutindeni, care se simt mândri de apartenenţa lor şi de valorile noastre naţionale. La mulţi ani, Tricolor! La mulţi ani, România!”, a transmis şi preşedintele României, Klaus Iohannis, prin intermediul site-ului oficial al Preşedinţiei României.
Ziua Drapelului Național este sărbătorită anual în 26 iunie, potrivit legii 98/1998. Sărbătoarea a fost instituită pentru a marca momentului istoric în care, în anul 1848, Guvernul revoluţionar a decretat, pentru prima dată, ca tricolorul să fie simbolul naţional. Cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, iar orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea.