ACTUALITATE 8 noiembrie 2024

Soluție revoluționară pentru repararea conductelor, fără spargerea asfaltului

de Covasna Media | 735 vizualizări

COMUNICAT DE PRESĂ. În zona intersecției străzilor Sporturilor și 1 Decembrie 1918 din Sfântu Gheorghe se repară o conductă care în trecut a dat naștere mai multor reclamații, fiind folosită o tehnică deja consacrată în străinătate, dar care nu a mai fost utilizată până în prezent în reședința de județ. 

„Conducta va fi reabilitată pe o secțiune de aproximativ 50 de metri, deoarece pare să se fi deplasat din poziția inițială. Nu este o situație neobișnuită, deoarece conductele sunt expuse diferiților factori, iar în timp pot apărea deplasări între îmbinări, ceea ce cauzează schimbarea poziției acestora. În astfel de cazuri, trebuie spart asfaltul și apoi săpat pentru a ajunge la conductă, reparat, apoi acoperit și reasfaltat, dar rezultatul final nu este întotdeauna cel dorit. Odată spart, stratul de asfalt nu va mai fi niciodată la fel ca înainte. Din acest motiv, împreună cu colegii, am decis să facem reparația din interior”, a declarat Kozsokár Attila, directorul general Gospodărie Comunală SA.

Butyka Elemér, directorul de operațiuni al societății, a explicat că firma executantă, Blueco Waste, utilizează o soluție care nu necesită săpături, numită „no dig”. Procedeul constă în căptușirea pereților conductei cu un material din fibră de sticlă, care se întărește sub acțiunea luminii UV, și este presat de pereții conductei cu ajutorul unui furtun umflat, creând o conductă de calitate superioară. Tehnologia poate fi utilizată în cazul conductelor cu diametrul de până la un maxim de 1.600 mm, și poate rezista zeci de ani.

Kozsokár Attila a mai precizat că utilizarea acestei soluții - deși mai costisitoare decât metodele tradiționale, dar semnificativ mai rapidă - a fost importantă, având în vedere numeroasele plângeri ale locuitorilor legate de mirosul cauzat de deplasarea conductelor – o problemă care nu ar mai trebui să reapară acum.

Gospodărie Comunală SA intenționează să folosească aceeași soluție și pentru conducta care traversează Râul Olt, proiect care ar putea fi realizat în 2025.

Gospodărie Comunală SA

Biroul de presă

Foto ilustrativ

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.