„Situații de urgență i se pot întâmpla oricui”
Interviu cu noul comandant al ISU Covasna, maiorul Adrian Simtea
Începutul lunii august a venit cu schimbări la conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihai Viteazul” al județului Covasna. Maiorul Adrian Simtea a fost învestit în funcția de comandant, după ce a obținut postul în urma unui concurs. Acesta vine de la ISU Brașov, de la șefia Serviciului Prevenire. Are 37 de ani și este absolvent al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, Facultatea de Pompieri. În interviul care urmează, inspectorul șef Adrian Simtea ne-a vorbit despre el, despre obiectivele din noua postură de comandant, despre colegii pompieri pe care i-a întâlnit în județul Covasna, dar nu numai.
- Cum vi se pare mutarea aceasta de la ISU Brașov la ISU Covasna?
- În primul rând, mi-am dorit o nouă provocare în plan profesional. Este un pas înainte care vine după multă muncă. Vechiul post mi-a adus multe satisfacții, dar această mutare mă va ajuta să mă dezvolt în continuare.
- Cum v-au primit noii colegi de la ISU Covasna?
- Colegii m-au primit într-un mod civilizat, normal, în limitele regulamentelor militare. E clar că aveau o oarecare reticență în ceea ce mă privește, dar mesajul meu a fost și este unul de continuitate a muncii pe care au desfășurat-o și până acum. Predecesorii mei au construit și făcut lucruri bune, iar împreună trebuie să facem o echipă care să ducă mai departe toate aceste lucruri.
- Cum vi se pare colectivul de la ISU Covasna, așa cum l-ați văzut până acum, în mai puțin de o lună de la învestire?
- Colectivul este tânăr, plin de idei și ancorat în realitate, ceea ce este foarte important. Este un colectiv închegat și am remarcat la ei corectitudine și punctualitate, ceea ce îmi place. Pot spune că i-am găsit ambițioși.
- Ce ați vrea să știe populația județului Covasna despre noul șef de la ISU?
- Să știe că sunt șeful unei echipe care răspunde prompt în situații de urgență 24 de ore din 24.
- S-a dovedit deja de nenumărate ori că societatea nu poate sau nu mai poate funcționa fără pompieri, adică fără salvatorii profesioniști. Cum vedeți dumneavoastră această meserie, de pompier?
- E interesantă și plină de provocări. În niciun caz nu este monotonă și deseori este periculoasă.
- Cum ați ales această meserie?
- Pur întâmplător. M-a trimis tatăl meu la pompieri în localitatea în care m-am născut și de acolo m-au îndrumat către Facultatea de Pompieri, unde, după primele acțiuni de pregătire și lucru în echipă, efectiv ca pompier am ales să continui în această meserie.
- E o meserie grea?
- Depinde de cum privești lucrurile. Eu n-aș vrea să spun că e o meserie grea. Atât timp cât o faci cu plăcere și trebuie să o faci cu plăcere, nu are de ce să fie grea.
- Sunteți tânăr. Dacă ar fi să vă întoarceți în timp ați alege aceeași carieră, în domeniul situațiilor de urgență?
- Punând în balanță plusurile și minusurile, cu siguranță că da. Răspunsul este sigur da.
- E clar că noua funcție vine cu o mulțime de responsabilități. Care credeți că este cea mai importantă responsabilitate pe care o are un șef al unui Inspectorat pentru Situații de Urgență?
- Cred că trebuie să facă totul posibil ca nicio intervenție să nu fie ratată. Asta înseamnă pregătire continuă, vigilență, răspuns prompt, decizii rapide, eficiente, în limita resurselor de care dispune.
- De asemenea, e la fel de clar, dar mai ales uman să existe și temeri . Pentru dumneavoastră care ar fi acestea?
- Nu aș vrea să vorbesc despre temeri pentru că nu am.
- Preluarea noului mandat trebuie să vină și cu o serie de obiective propuse, atât pe termen scurt, mediu sau lung. Care ar fi cele mai importante dintre acestea?
- Plecăm de la obiectivul fundamental al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, acela de a consolida și de a dezvolta structurile teritoriale în vederea creșterii capacității operaționale și de răspuns, aceea de a reduce impactul efectelor situațiilor de urgență asupra comunităților și îmbunătățirea calității misiunilor executate în folosul populației. În acest sens, ISU Covasna are în plan dezvoltarea unui nou punct de lucru în zona Nord-Vest a județului, acolo unde momentan nu este acoperită cu structuri profesioniste. Acest lucru ar însemna reducerea timpului de răspuns de la 50 de minute, cât este în prezent, la 5 sau 15 minute pentru localitățile învecinate.
- Adică în zona Baraolt?
- Da, chiar la Baraolt. Este un plan pe care evident nu îl vom putea face fără sprijinul autorităților locale și județene. Este clar de asemenea că va fi în beneficiul cetățenilor care locuiesc în această zonă. Doar săptămâna trecută am avut două incendii acolo.
- Deci înființarea acestei subunități este un plan pe termen mediu sau lung?
- Am vrea ca anul viitor să ne putem îndeplini planul. Este un obiectiv prioritar. Chiar am fost acolo și am văzut stadiul și ce s-a făcut până acum. Ce va fi mai departe nu ține de noi. De asemenea, și constrângerile bugetare ne-au făcut să nu avem încadrat un efectiv complet, iar resursa umană uneori lipsește. Ceea ce ne împiedică la un moment dat să mergem mai departe.
- Asta înseamnă că vor fi angajări?
- Decizia nu ține de noi, de ISU Covasna. Angajările se fac la nivel de Minister, la eșalon superior, la nivel de Inspectorat General pentru Situații de Urgență. Avem tehnică modernă. Populația ar trebui să știe că ISU este dotat la standarde foarte bune, foarte înalte. Câteodată factorul uman lipsește. Aici mai ține și de arta comandantului, de felul cum reușește să administreze forțele și mijloacele de care dispune astfel încât răspunsul să fie prompt și eficient.
- Este clar că orice sistem este perfectibil, inclusiv cel al ISU și de aceea aș vrea să vă întreb: ce ați vrea să schimbați?
- L-aș face un pic mai deschis în sensul în care încă am impresia că dincolo de gardul unității lumea ne privește doar din perspectiva uniformei militare, însă noi suntem într-o uniformă militară care se află de fiecare dată în slujba cetățenilor. Menirea noastră e să livrăm securitate. Suntem o instituție de ordine publică. Spre exemplu, plecând de la industrie, școli sau oricare domeniu de activitate, siguranța cetățeanului pleacă de la faza de proiect a unei construcții. Siguranța este pasivă, și este dată de structura unei clădiri, siguranță activă, pe care o dau echipamentele de detecție sau de stingere cu care această clădire este echipată și mai intervine și factorul uman. Oamenii trebuie să înțeleagă că ceea ce spunem și ce transmitem în fazele de proiectare execuție și exploatare a clădirilor o spunem spre binele lor. De aceea aș vrea să fim un pic mai mult apreciați, nu ca o instituție militară care e o autoritate de stat. Noi vrem ca această autoritate să se transpună în siguranță pentru cetățeni. (...) Mi-aș dori ca oamenii să înțeleagă că venim absolut cu inima deschisă și cu toată dorința de a face ca lucrurile să se desfășoare într-un climat de securitate. Asta ar fi ceea ce aș încerca să schimb.
- V-ați gândit și cum s-ar putea face acest lucru?
- E clar că cu mai multă deschidere, cu mai mult dialog și cu asumare de ambele părți - dacă așa trebuie să fie, așa facem.
- Aveți vreo misiune care v-a rămas în memorie și care v-a marcat?
- Am multe. Era o intervenție cu un camion răsturnat pe Predeal, pe partea stângă a șoferului. Era un camion de înghețată. În serpentine, mergea probabil cu viteză și când a virat dreapta s-a răsturnat pe partea stângă și s-a dus în parapet. Șoferul a murit. Când am ajuns la fața locului, colegii meu lucrau la descarcerare. O doamnă de la ambulanță mi-a spus că mai e o pacientă. Când a deschis ușile ambulanței ne-a întrebat direct: „My father lives?”. Erau polonezi. În ambulanță era o fetiță de vreo 8, 9 anișori. Astfel de momente sunt grele și te marchează. Nu suntem stane de piatră.
- Ce mesaj transmiteți locuitorilor județului Covasna, în calitate de șef al ISU Covasna?
- Că Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna este o instituție deschisă către public și către autorități. E clar că și autoritățile au obligațiile lor, inclusiv în domeniul situațiilor de urgență. De aceea, mesajul meu este că vom continua aceeași colaborare care a existat și până acum.
- Dar pentru tinerii care se gândesc să înceapă această carieră de pompier?
- Meseria de pompier se face cu plăcere. Dar deja odată intrat într-o echipă de pompieri, fie inițial ca și voluntar, îți dai seama după primele incendii, inundații sau accidente la care participi ca pompier că mulțumirea oamenilor, pe care o vezi poate doar în ochii lor, te atinge atât de mult, încât știi că asta e ce trebuie să faci. Ori o faci cu plăcere, ori nu o faci deloc. Aici nu există dubii. Repet: e o meserie interesantă, nu este monotonă și deseori este periculoasă. De aceea trebuie să se gândească bine pentru că odată intrați în sistem, nu e cale de mijloc.
- Ce le-ați transmite sau ce le spuneți colegilor dumneavoastră legat de ce ar trebui să aibă în minte atunci când ies pe poartă pentru o misiune?
- În primul rând, e clar că cineva are nevoie de ajutor și să se gândească că acționează ca și cum ar acționa pentru ei înșiși. Situații de urgență i se pot întâmpla oricui. Am primit apeluri chiar de la colegi de-ai noștri. Nu trebuie să mergem pe premisa că „mie nu mi se poate întâmpla”. Le-am mai transmis un lucru: să se gândească, de fiecare dată, cum aș acționa eu. Eu sunt oglinda lor, ca reprezentant al instituției, dar și ei sunt oglinda mea când merg în teren. E clar că unii fără alții nu se poate.