ACTUALITATE 17 aprilie 2013

Situaţia spitalelor din judeţ, analizată de o comisie a Ministerului Sănătăţii

de Agerpres | 761 vizualizări

O comisie a Ministerului Sănătăţii va analiza situaţia celor trei spitale publice din judeţul Covasna care riscă să intre în blocaj din cauza subfinanţării şi va stabili dacă se justifică mărirea coeficientului de finanţare.

Liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat că în răspunsul primit din partea Ministerului Sănătăţii la memoriul adresat săptămâna trecută se menţionează că această comisie va analiza situaţia mai multor spitale din ţară, printre care şi a celor din Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna care anul acesta vor avea o finanţare cu 15-20% mai mică decât anul trecut. Vasile Neagovici a menţionat că, în aceste condiţii, banii vor ajunge doar pentru plata salariilor angajaţilor şi pentru medicamente.

„Nicio unitate medicală nu va putea supravieţui cu o asemenea finanţare, cu un buget tăiat cu 20%. Răspunsul pe care l-am primit de la minister este un semnal bun şi sperăm să se revină asupra modului de finanţare. Dacă nu, atunci vom continua protestele. Ne vom duce în faţa acestor spitale împreună cu comunităţile locale pentru a arăta că vrem să fim respectaţi şi finanţaţi corespunzător”, a declarat liderul Sanitas Covasna.

Potrivit calculelor, Spitalul municipal din Târgu Secuiesc, care a tratat anul trecut circa 6.500 de pacienţi, va înregistra un deficit de aproape 2 milioane de lei pe an ca urmare a reducerii indicelui de finanţare pe caz medical, iar Spitalul din Baraolt, care a acordat asistenţă pentru aproape 3.000 de pacienţi, va acumula datorii de peste 700.000 de lei pe an. Nici coplata nu va aduce venituri suplimentare semnificative acestor spitale, veniturile fiind estimate între 500 şi 1.000 de lei pe lună, prin urmare aceste instituţii solicită revenirea la indicele de plată din 2012, când au reuşit să încheie anul fără nici un fel de datorii.

În răspunsul Ministerului Sănătăţii la memoriul Sanitas se menţionează că s-a propus „îngheţarea” indicelui de finanţare pe caz medical (ICM) deoarece în 2012, comparativ cu 2011 s-a înregistrat un număr mare de unităţi sanitare care au avut o creştere „nejustificată” a acestui indice, cuprinsă între 30 şi 300%, ceea ce practic „este aproape imposibil de realizat din punct de vedere raţional într-un singur an”.

La începutul acestei săptămâni, Sanitas Covasna a organizat un miting în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe în semn de protest faţă de subfinanţarea spitalelor, dar şi împotriva măsurilor de desfiinţare ori restructurare a Serviciilor de Ambulanţă, Caselor de Asigurări de Sănătate, Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică şi Centrelor Judeţene de Transfuzie Sanguină. La miting au participat aproximativ 300 de angajaţi din sistemul sanitar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.