ACTUALITATE 15 ianuarie 2013

Site-ul Prefecturii Covasna a ajuns în instanţă

de Monica Vrânceanu | 751 vizualizări

Site-ul Prefecturii Covasna a ajuns în instanţăSite-ul Prefecturii Covasna nu se va modifica în curând, deoarece acesta este parte a unui proces pe care Prefectura îl are cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma unei reclamații depuse de un cetățean ce acuză instituția că nu oferă acces total la informații și în limba maghiară.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat ieri că Prefectura a atacat la Curtea de Apel Brașov o sentință a CNCD prin care site-ul Prefecturii este catalogat ca fiind discriminatoriu pentru că nu ar conține nicio informație corectă.

„Este o decizie aberantă, pe care am atacat-o în instanță. CNCD nu este coerent și nu spune adevărul, deoarece constată că site-ul nu conține nimic în limba minorității, în vreme ce însuși reclamantul spune că doar parțial există unele informații în limba maghiară. Reiese că CNCD nici măcar nu a deschis site-ul, să vadă despre ce e vorba, dar a dat imediat o astfel de decizie. Ceea ce e deranjant este că se constată o altă realitate, așa că am luat măsuri de conservare a site-ului, ca să fie probă în instanță”, a spus Munteanu, precizând că el însuși nu este mulțumit de site-ul instituției, dar nu poate face nicio schimbare până la închiderea procesului cu CNCD.

Prefectul a ținut să precizeze că legea obligă instituțiile publice, acolo unde este cazul, să traducă în limba minorităților informațiile publicate „din oficiu”, nu și pe cele „la cerere”. În plus, Codrin Munteanu a mai explicat că în cazurile declarațiilor de avere ale salariaților din Prefectură, de exemplu, nu poate cere unui angajat care nu cunoaște limba maghiară să completeze și o traducere a declarației-tip.

Plăcuţele, în așteptare

Prefectura a câștigat procesul prin care Primăria Sfântu Gheorghe ar trebui să înlocuiască plăcuțele cu denumirile străzilor din oraș astfel încât cele în limba română să apară primele inscripționate, însă sentința nu a ajuns încă la prefect, așa că nu a putut fi învestită cu ordin de executare. Prefectul Munteanu spune că imediat ce va sosi o va învesti în acest sens, astfel încât hotărârea judecătorească să poată fi pusă în aplicare, conform legii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 16 ianuarie 2013
Si cum ramane cu celelalte primarii din judetele Covasna si Harghita unde site-urile lor sunt scrise exclusiv in limba maghiara,denumirile strazilor,a primariilor,a salilor de sport,toate doar in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.