Sita Buzăului are o nouă școală „de revistă”
Lucrările, care au început de peste un an și jumătate, sunt 99% finalizate
Începutul de an școlar 2021/2022 va rămâne în istoria Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului drept ziua în care unitatea de învățământ a renăscut. Cei peste 170 de elevi au intrat luni, 13 septembrie, într-o școală nouă, modernă, adaptată vremurilor prezente. Și curtea școlii, cu bănci, gazon impecabil și chiar și un paviment sub formă de tablă de șah, nu s-a lăsat mai prejos.
Emoțiile școlarilor de la unitatea din centrul Sitei Buzăului au fost marcate luni de un dublu-început: prima zi de școală este și ziua în care școala proaspăt renovată a fost inaugurată. Noile săli de clasă i-au așteptat cu miros de nou, dar și cu manuale pe bănci, acadele, mere sau baloane, dar și cu mesaje de bun venit scrise pe table.
Lucrările la unitatea de învățământ din centrul comunei au început în martie 2020. Autoritățile au profitat, după cum ne-a spus primarul Nicolae Stoica, de pandemie, când elevii au învățat mai mult în online, și au ajuns la 99% din lucrări înainte de începutul noului an școlar. Așa că elevii au putut să intre în noile clase cu ocazia primului clopoțel.
Școala din Sita Buzăului are acum opt săli de clasă, laborator de informatică, cancelarie, secretariat, cabinet al directorului, două grupuri sanitare pentru elevi, plus un grup sanitar pentru profesori, dar și adaptat pentru persoanele cu dizabilități.
„Suntem deosebit de bucuroși pentru această zi minunată de sărbătoare, de transformare, de renaștere a școlii noastre. Pot să spun că suntem norocoși că avem alături autoritățile locale, că se gândesc la noi și că ne sprijină mereu în activitățile educative. (...) Suntem la un nou început, școala noastră s-a transformat și nu ne dorim decât să îi aducem cinste”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directoarea Cătălina Stoica.
Investiția în modernizarea școlii s-a ridicat la 2,7 milioane de lei, sumă acoperită în mare parte prin programul guvernamental PNDL2. Contribuția proprie a Primăriei Sita Buzăului a fost de 600.000 de lei.
Și curtea școlii a primit o nouă față, una demnă de o revistă de grădinărit. Amenajarea din jurul școlii a fost inclusă într-un alt proiect, asigurat prin fonduri de la bugetul local. A costat peste 100.000 de lei. De lucrări s-a ocupat Serviciul de Gospodărire a Comunei, alături de angajații primăriei, ne-a mai spus primarul.
Șapte din opt unități școlare au fost renovate
Unitatea de învățământ din centrul Sitei Buzăului, Școala „Nicolae Russu” este a șaptea, din opt câte sunt în toată comuna, care are parte de lucrări de modernizare pentru crearea de condiții la standarde ale zilelor noastre. Tot luni s-a tăiat panglica și la grădinița din Sita Buzăului. A mai rămas doar școala din Zăbrătău fără lucrări recente, însă și această școală este pe listă, spune primarul.
„În urmă cu trei ani am inaugurat trei grădinițe: Crasna – prin PNDL2, Bobocea și Ciumernic, construcții de la zero, prin programul PRET, al Ministerului Educației, împreună cu primăria. Anul trecut, având în vedere că a fost pandemia nu am putut să ne desfășurăm la deschiderea anului școlar, am inaugurat Școala Ciumernic, tot o școală nouă, investiție realizată prin PNDL2. La modul general, din cele patru școli și patru grădinițe, avem patru grădinițe șic, noi nouțe, modernizate în ultimii trei ani și trei școli. Și acum, pe Fondul de Mediu se deschide o linie de finanțare și depunem proiect pentru Școala din Zăbrătău. În doi, trei ani toate cele opt instituții școlare vor arăta la standarde europene, cum ne place să spunem”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica.
Investiții în viitorul comunei - copiii
Edilul spune că aducerea unităților de învățământ la standarde moderne a fost și rămâne obiectivul principal asumat în strategia pentru dezvoltarea comunei pentru că viitorul comunei sunt, până la urmă copiii.
„Am făcut o strategie a comunei și am constatat că e nevoie de infrastructură școlară. Practic, noi ce am făcut: am investit în viitor. În 2016 am început proiectele pentru aceste școli și pot spune că sunt cu sufletul împăcat că am reușit. Sunt mândru de asta. În paralel mergem cu infrastructura de apă, canal, iluminat. Nu le-am lăsat deoparte, dar prioritar pentru mine în mandatul doi a fost infrastructura școlară”, ne-a mai spus Nicolae Stoica.
Pentru școala de la centru, printre necesitățile stringente se găsește finalizarea lucrărilor la centrala termică. Primarul dă asigurări că până vine frigul, în maximum o lună, aceasta va funcționa.
În plan este și achiziționarea de table interactive pentru fiecare clasă, acum doar una din cele opt are, iar aceea a fost achiziționată prin proiectul „ActorFest”, tot din bugetul local.
„Urmează să cumpărăm pentru fiecare clasă. Pentru fiecare școală vreau. Nu vreau să existe discriminare, Sita are și Zăbrătău nu are. Nu! Vreau ca fiecare să aibă cel puțin una”, a subliniat primarul.
Totodată un plan important este cel al realizării unei săli de sport acoperite în curtea școli.
„Îmi doresc să facem un teren acoperit și cauciucat, cu tartan, adică orele de sport să aibă loc și pe timp de iarnă. Aici nu se pot face în aer liber iarna, pentru că e foarte frig. Atunci îmi doresc din tot sufletul să fie o sală de sport lângă școală”, a spus edilul.
Școala din Sita Buzăului a fost construită în 1935. Au trecut două decenii de la ultima modernizare, dar cel mai mare inconvenient al unității de învățământ era că nu avea grupuri sanitare la interior.
Primarul a mai spus și că deși s-a finalizat în termen rezonabil, modernizarea școlii a întâmpinat greutăți și întârzieri, fie la avizarea proiectului de către ISU, fie din cauza proiectantului. „Școala trebuia să fie gata anul trecut, o dată cu cea din Ciumernic”, ne-a mai spus primarul.
Școală ca în „filmele americane”
Impresionați de cum arată școala „Nicolae Russu” au fost și invitații prezenți la inaugurare.
„Eu am văzut numai în filmele americane săli de clasă cum aveți voi acum. Baza materială este asigurată. Însă eu sunt convins că ei (n.red. elevii) știu ce au de făcut, pentru că sunt mai conștienți decât noi că școala este aceea care îi pregătește pentru viață. Și are cine să vă pregătească. Să fiți doar osârduitori”, a spus preotul Florin Tohănean.
„Vreau să felicit comunitatea Sita Buzăului, din care fac parte atât autoritățile locale, cât și oamenii acestei localități, care include și profesorii, directorii, învățătoarele, dar și oamenii care sprijină cu tot sufletul aceste inițiative ale autorităților locale. Fără implicare și fără să pui suflet în ceea ce faci nu ai cum să reușești. Și la Sita Buzăului se observă această implicare”, a declarat și inspectorul școlar general adjunct, Luminiţa Bobeş.
De echipă a vorbit și directoarea școlii, Cătălina Stoica: „Avem o echipă deosebită. Anul ăsta pot să spun că avem numai profesori calificați, adevărați profesioniști și foarte implicați. Adică pun pasiune în tot ceea ce fac. Și chiar dacă a fost pandemie, noi am avut foarte multe proiecte în derulare”, a mai spus directoarea, amintind în acest context de ActorFest, Baterel, Digitaliada, Școală după școală și altele.
Și comunitatea de părinți este un apropiată de școală, după cum ne-a spus directoarea, care a precizat și că sunt dintre ei și cei care sunt implicați în activități de voluntariat, care au ajutat școala cu donații, prin asociația cadrelor didactice și a părinților, sau chiar cu pregătirea pentru deschiderea noului an școlar.
În unitățile de învățământ din comuna Sita Buzăului învață 550 de elevi, dintre care peste 170 sunt la școala din centru, „Nicolae Russu”.
La festivitatea prin care s-a inaugurat și școala au participat, pe lângă autorități locale, părinți, corpul didactic și elevi, și subprefectul Cosmin Boricean, senatorul Ionuț Neagu, dar și foști directori ai școlilor din Sita, Iosif Radu, Silvestru Neagoe și Stelian Răducanu.
În încheierea festivității de luni, primarul a lăsat o solicitare către cadrele didactice, ca în fiecare dimineață, înainte de începerea cursurilor, în fiecare clasă să se audă Imnul României.