Sistem video de monitorizare pe Râul Olt, pentru descurajarea poluării
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat joi încheierea unui acord de parteneriat între Municipiul Sfântu Gheorghe, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem de management integrat al Deșeurilor în județul Covasna” (ADI SIMD), Comuna Bixad, Comuna Ghidfalău, Comuna Bodoc și Fundația Comunitară Covasna, în scopul realizării unui sistem de monitorizare prin camere video a cursului Râului Olt, în cadrul proiectului „Oltul cu apele curate”.
În documentele pentru care aleșii locali din Sfântu Gheorghe și-au dat acordul se arată că scopul demersului este „prevenirea depunerilor ilegale de deșeuri și a combaterii poluării naturii”.
„Scopul principal al programului vizează ecologizarea şi prevenirea poluării Râului Olt (prin urmărirea abandonului de deșeuri), pe tronsonul de la izvorul Râului Olt la granița județului Covasna cu județul Brașov, pe o lungime de 120 km. Se urmărește identificarea şi ecologizarea punctelor critice cu grad de poluare ridicat, însoțit ulterior de instalarea unui sistem de monitorizare video pentru supravegherea permanentă a punctelor critice de pe tronsonul râului Olt, în scopul prevenirii contaminării apelor.
Rezultatele acțiunii de ecologizare vor putea fi menținute pe termen lung prin amplasarea unui sistem de monitorizare video care va permite identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor.
Sistemul de monitorizare video constituie un proiect inovativ şi o noutate de acest fel în vederea monitorizării ariilor naturale la nivel național. Acest sistem va contribui la protejarea şi conservarea biodiversității aflate de-a lungul malului Râului Olt, de pe teritoriul administrativ al Municipiului Sfântu Gheorghe”, se arată în referatul de aprobare depus la hotărârea amintită.
În cadrul parteneriatului, cea care va asigura cheltuielile investiției și cele de mentenanță va fi ADI SIMD, care de asemenea va monitoriza depunerile ilegale/abandonul sau gestionarea necontrolată a deșeurilor, conform acordului cuprins în actele adoptate joi.
Primăriile vor realiza formalitățile pentru emiterea avizelor și a tuturor documentelor necesare, dar, totodată, „în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 211/2011, au obligația să ia măsurile necesare pentru interzicerea abandonării, aruncării sau gestionării necontrolate a deșeurilor, ca urmare, vor asigura sprijinul celorlalți parteneri pentru realizarea investiției propuse”.
Rolul de coordonator și mediator îl preia Fundația Comunitară Covasna.
„Eu zic că dacă mergem până la capăt și folosim aceste date, cu poliția locală la noi și primăriile în celelalte comune care dau amenzi, atunci ar putea fi o soluție eficientă. Pentru că așa, sunt locuri depărtate de locurile publice, nu se vede cine umblă acolo, poate umblă seara, nu avem informații. Așa, cu ajutorul sistemului de monitorizare, putem să aplicăm amenzile”, ne-a spus joi viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.
Potrivit lui Toró Attila, reprezentant al Fundației Comunitare Covasna, vor fi montate în total nouă camere de supraveghere.
„S-au găsit locațiile unde se vor amplasa camerele. Dacă nu mă înșel, vor fi nouă camere în localități care sunt lângă Râul Olt. Vor fi instalate în punctele cele mai critice”, a mai spus acesta, care a precizat și că sistemul de supraveghere va fi cu transmisiune în timp real, astfel că autoritățile vor putea interveni atunci când vor observa că există intenții de a arunca deșeuri pe malul apei.
Proiectul „Oltul cu apele curate” a fost prezentat prima dată în 22 martie, de Ziua Mondială a Apei. Activitatea Fundației Comunitare Covasna se înscrie în programul național, „Cu Apele Curate”.
Punctul culminant al acțiunii de ecologizare va avea loc în 11 septembrie. Atunci, sunt așteptați peste 700 de voluntari în peste 30 de localități din Covasna și Harghita, aflate pe cursul râului.
Sursa foto: Facebook/ Háromszéki Közösségi Alapítvány, Covasna Community Foundation