Sistem integrat de încălzire pe biomasă, inaugurat la Estelnic
Un sistem integrat de încălzire cu biomasă, realizat de Clusterul Green Energy din Sfântu Gheorghe printr-un proiect finanţat din fonduri norvegiene, a fost inaugurat, vineri, în localitatea covăsneană Estelnic.
Preşedintele clusterului, Vajda Lajos, a declarat că prin acest proiect a fost înfiinţată, pe o suprafaţă de trei hectare, o plantaţie de salcie energetică, în scopul obţinerii biomasei. De asemenea, au fost achiziţionate utilajele necesare pentru colectarea şi măcinarea deşeurilor lemnoase şi a fost realizată o centrală termică cu o capacitate de 150 kW, care va asigura încălzirea Primăriei şi a Centrului Cultural şi de Tineret din localitatea Estelnic.
Vajda Lajos a mai spus că, mărind capacitatea centralei, în reţea vor putea fi racordate, pe viitor, şi alte instituţii publice şi chiar şi locuinţe private, iar localitatea ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic, deoarece biomasa va fi produsă şi valorificată în plan local. Potrivit preşedintelui clusterului Green Energy, intenţia este aceea ca acest sistem integrat să devină „un model de bună practică” şi să fie replicat şi în alte localităţi din ţară.
„Prin acest sistem integrat putem arăta că şi prin tocarea şi folosirea deşeurilor lemnoase rezultate din curăţarea albiilor râurilor şi pâraielor, a păşunilor, se poate asigura independenţa energetică a localităţilor. Aceste modele funcţionează cu succes în străinătate, la noi însă, încă există reticenţe”, a spus Vajda Lajos.
El a mai menţionat că acest proiect poate avea şi un impact social pozitiv, deoarece în colectarea deşeurilor lemnoase vor putea fi angrenate persoane fără calificare profesională ori care trăiesc din ajutoare sociale.
Valoarea proiectului, implementat în parteneriat cu Oxford Research AS din Norvegia, este de 219.500 de euro, din care 190.000 de euro reprezintă cofinanţarea acordată de Mecanismul Financiar Norvegian prin programul 'Inovare Verde în Industria din România'.
(Agerpres)