ACTUALITATE 11 ianuarie 2013

Singure cu câinii şi natura

de Székely Emőke | 416 vizualizări
Două surori din Sfântu Gheorghe au un hobby special: participă la concursuri de atelaje canine alături de bărbați în toată firea. Kiss Eszter și Emőke sunt două surori din Sfântu Gheorghe care în urmă cu patru ani s-au apucat de un sport mai puțin obișnuit mai ales pentru vârsta lor.

Două surori din Sfântu Gheorghe au un hobby special: participă la concursuri de atelaje canine alături de bărbați în toată firea.

Kiss Eszter și Emőke sunt două surori din Sfântu Gheorghe care în urmă cu patru ani s-au apucat de un sport mai puțin obișnuit mai ales pentru vârsta lor. Pe atunci Eszter avea 12 ani și ea a fost cea care și-a pus practic siguranța în mâinile, sau mai bine zis în labele a doi câini husky: Hákszi și Kajla.

Povestea de Crăciun

Toată întâmplarea celor două surori a început în urmă cu șapte ani, când cele două au primit de Crăciun un câine husky. Peste doi ani Hákszi a născut, iar Kajla a fost păstrat de familie. De aici și până la concursurile cu atelaje canine nu a mai fost decât un pas. „Îmi aduc aminte că la primul meu concurs am luat startul plângând, îmi era frică. Aveam 12 ani, și mă gândeam că voi cutreiera pădurea singură, doar cu cei doi câini. Până la urmă cursa a decurs normal, nu am avut probleme, iar când am trecut linia de sosire am simțit o mare bucurie” – ne-a povestit Eszter, elevă în clasa a XI-a.

Pe urmele surorii mai mari

Odată ce a văzut că sora ei se descurcă în concursurile de atelaje canine, Emőke, elevă în clasa a 8-a, a prins și ea curaj, iar acum concurează pe rând. „Concurează și tata, dar numai când îi dăm noi voie” – spune Emőke. Ea ne-a povestit și faptul că acum mai au doi pui de husky, așadar curând vor putea concura cu atelaje trase de patru câini. „Cei doi pui au cinci luni, deocamdată nu se pot înhăma pentru că sunt mici și li se deformează coloana, dar în curând îi vom antrena și pe ei” – ne-a declarat fata.

Antrenamente şi iarna, şi vara

Cele două fete spun că au o relație specială cu câinii și se ocupă de ei ori de câte ori au ocazia. „Suntem la școală, așadar nu ne putem ocupa atât de mult pe cât ne-am dori. De obicei ieșim pe dealurile din împrejurimi la sfârșit de săptămână. Antrenamentele se țin și vara, câinii trebuie ținuți în formă, iar atunci când nu este zăpadă trag cauciucuri de mașină” – povestește Eszter.

Cele două surori sunt prezente în Campionatul Național de Atelaje Canine de câțiva ani. Concurează cu bărbați în toată firea și știu că sunt în dezavantaj față de aceștia, dar cu toate acestea iau startul la curse pentru că, spun ele, aceasta este adevărata lor pasiune, pe care o practică din plăcere și nu pentru a obține rezultate. „În categoria noastră (atelaj cu doi câini husky) concurăm cu bărbați în toată firea, și cu toate că pornim cu dezavantajul dat de faptul că suntem fete și nu avem forța unui bărbat, nu am simțit niciodată că ne-ar trata în mod diferit. În afara concursului suntem prieteni cu toată lumea, iar pe traseu încercăm să dăm tot ce putem” – povestesc fetele.

Investiție continuă

A ține câini nu este un lucru tocmai ieftin, iar dacă cineva concurează în cursele cu atelaje canine trebuie să investească în acest sport. Sania, hamurile, transportul, cazarea, taxa de înscriere… toate costă. Cele două surori spun însă că în cazul în care există pasiune adevărată pentru acest sport, nu e nevoie de foarte mulți bani. „O sanie se poate cumpăra cu 200 de euro, iar hamurile nu sunt foarte scumpe. Desigur, există echipament la preț foarte piperat, dar nu cred că un echipament de mii de euro poate aduce o cupă sau alta. Vorbim despre un sport unde atât câinii, cât și omul aleargă. Tatăl nostru ne-a cumpărat o sanie pe care după aceea am reparat-o noi, cu această sanie concurăm și acum” – ne-a declarat  Eszter.

Campionatul Național de Atelaje Canine începe la sfârșitul acestei săptămâni, iar Kiss Eszter și Emőke abia așteaptă să poată lua din nou startul în competiție.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.