Sfântul ierarh Andrei Şaguna, omagiat la Sfântu Gheorghe
Fostul mitropolit al Ardealului, Andrei Şaguna, canonizat de Biserica Ortodoxă în anul 2011, va fi omagiat de comunitatea românească din judeţul Covasna în cadrul unei suite de manifestări, care se vor desfăşura până pe 8 iulie a.c. în mai multe localităţi din judeţ.
Este al 25-lea an consecutiv în care românii din Covasna cinstesc memoria sfântului ierarh, de la trecerea căruia la cele veşnice se împlinesc luna aceasta 144 de ani.
Manifestările, organizate de Liga cultural-creştină „Andrei Şaguna” cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, au început marţi după-amiază cu o evocare şi o slujbă de pomenire la statuia sfântului ierarh, ridicată în vecinătatea Bisericii ortodoxe şi a primei Şcoli confesionale româneşti din Sfântu Gheorghe, atestată documentar din anul 1799.
Manifestările vor continua joi şi vineri la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe cu simpozioanele „Anul 1917 – moment hotărâtor în realizarea idealului naţional”, „Marea Unire în Sociologia românească”, „Pagini de istorie şi cultură românească”, „Noi cercetări privind istoria şi cultura românilor din Sud-Estul Transilvaniei”, precum şi cu decernarea premiilor „I.I. Russu”, ediţia 2017.
În programul „Zilelor Andrei Şaguna” este cuprinsă şi participarea la Liturghia arhierească oficiată de PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi, cu ocazia hramului Mănăstirii „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din Valea Mare, care va avea loc sâmbătă.
Pe 1 iulie va avea loc Adunarea generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei din Miercurea Ciuc, iar pe 2 iulie, Nedeia Sânpetrului, o tradiţională serbare câmpenească organizată în localitatea Vâlcele.
Miercuri, 5 iulie, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe vor fi marcaţi 25 de ani de la înfiinţarea Ligii cultural-creştine „Andrei Şaguna”, iar a doua zi va avea loc conferinţa „Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna – contemporanul nostru”, la care au fost invitaţi înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, printre care ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, PS Andrei Moldovan, episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Sofian Braşoveanu, episcop vicar în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania şi Europa Centrală şi de Nord.
Liga „Andrei Şaguna” fost înfiinţată de un grup de intelectuali din judeţul Covasna, iar prin ceea ce a întreprins de-a lungul existenţei sale, reprezintă „un simbol al rezistenţei prin cultură la apărarea valorilor şi identităţii naţionale româneşti”, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre membrii fondatori.
Printre altele, a contribuit la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, a Muzeului Spiritualităţii Româneşti, Muzeului Carpaţilor Răsăriteni, Centrului ecleziastic de documentare „Nicolae Colan”, a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi la canonizarea mitropolitului Andrei Şaguna.
„Ca arhivist, ca om care a citit mii de documente, sunt convins că Liga cultural-creştină 'Andrei Şaguna', alături de celelalte fundaţii şi asociaţii româneşti din judeţele Covasna şi Harghita, a scris o filă de istorie şi cultură românească. Nici nu aş vrea să mă gândesc cum ar fi arătat istoria românilor din această parte de ţară, în aceşti ani, fără această modestă contribuţie”, a spus Ioan Lăcătuşu.